Vandaag is het Bitcoin Pizzadag!

Happy Bitcoin Pizzaday! Het is vandaag Bitcoin Pizzadag, een jaarlijks terugkerende 'feestdag' waarop Bitcoiners het bijzondere moment vieren dat bitcoin voor het eerst als betaalmiddel gebruikt werd om goederen uit de echte wereld kopen: toen Laszlo Hanyecz elf jaar geleden 10.000 BTC betaalde om twee pizza's thuis te laten bezorgen.

hayencpizza

Boven: De befaamde twee pizza's

Elk jaar komt het verhaal opnieuw langs: de man die 10.000 bitcoins voor een pizza betaalde. Het waren er overigens twee, en het was de eerste keer dat bitcoin als geld gebruikt werd om goederen uit de echte wereld te kopen.

Dat was een belangrijk moment in de evolutie van Bitcoin. Dankzij de aanschaf van Hanyecz was op 22 mei 2010 een belangrijk precedent geschept: de waarde van 10.000 bitcoins was ongeveer twee pizza's. Bitcoin bestond al, maar vanaf dat moment werd bitcoin ook gebruikt als betaalmiddel en daarmee was de bitcoineconomie geboren.

Ieder jaar op 22 mei is het daarom Bitcoin Pizzadag: een dag om te vieren dat bitcoin monetaire waarde verkreeg, om stil te staan bij de geschiedenis en om te reflecteren op hoe ver we zijn gekomen.

De duurste pizza ooit?

hay</img>encpizza

Boven: Laszlo's dochter genoot met volle teugen van de pizza. De helft zou ergens op haar gezicht zijn beland.

Vandaag de dag is 10.000 BTC ongeveer €320 miljoen euro waard: de 'duurste pizza's ooit'. Laszlo Hanyecz zegt echter geen spijt te hebben van zijn aanschaf. Bitcoins hadden op dat moment nog geen waarde en hij wou destijds het gebruik van bitcoin aanmoedigen. Dat laatste is, natuurlijk, aardig gelukt.

Hanyecz had in 2018 opnieuw een primeur te pakken. Hij kocht toen opnieuw twee pizza's, maar dit keer via het kersverse Lightning Network. Dat kostte hem dit keer slechts een fractie van zijn eerste aanschaf: 0,00649 BTC. Dat is inmiddels overigens ook al €200 euro waard.

Pizzadag vieren

Bitcoin Pizzadag vier je natuurlijk het beste met een pizza. Bonuspunten als je de pizza in bitcoin afrekent! Dat kan overigens al jaren via je favoriete website voor thuisbezorging. Misschien heb jij in de toekomst dan ook één van de duurste pizza's ooit gegeten; geniet er dus maar van!


Lees hier de thread op het Bitcoin Talk forum waar Laszlo Hanyecz zijn oproep deed om twee pizza's te kopen voor 10.000 BTC.

Beeldmateriaal: Laszlo Hanyecz


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.