Verkiezingen: de Bitcoin Stemgids 2023

De verkiezingen komen eraan, maar wat vinden Nederlandse politieke partijen van Bitcoin? Daarover staat in de meeste verkiezingsprogramma's niets, dus wij hebben het gevraagd. Wil jij ook weten wat de actuele standpunten zijn van politieke partijen met betrekking tot Bitcoin, cryptovaluta's en digitaal centralebankgeld (CBDC)? Bekijk dan de Bitcoin Stemgids 2023.

Volgens onderzoek zijn er ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders die bitcoin bezitten. Daarnaast zijn er nog eens 700.000 Nederlanders die een altcoin bezitten. Gezien de leeftijdsgrens van 18 jaar voor de aanschaf van digitale valuta, bestaat deze groep voornamelijk uit stemgerechtigden. 

Met in totaal zo'n 13,3 miljoen stemgerechtigden in Nederland, zijn eigenaren van digitale valuta gezamenlijk dus goed voor ongeveer 14% van alle stemmen. 

Daarmee zijn ze talrijker, dan bijvoorbeeld het aantal Nederlandse leden van vakbonden. Bovendien zijn er ook nog een onbekend aantal sceptici en tegenstanders. Bitcoin zou dus op de politieke radar moeten staan.

Bitcoin Stemgids 2023

Toch weet bijna niemand wat Nederlandse politieke partijen van Bitcoin vinden. Met verkiezingen in aantocht, staat daarover in slechts een enkel verkiezingsprogramma's iets (zie Bitcoinwiki.nl) en in de meeste geheel niets.

Wij stelden politieke partijen daarom opnieuw de vraag: wat zijn jullie actuele standpunten ten opzichte van Bitcoin, cryptovaluta's en CBDCs? De reacties lees je in de Bitcoin Stemgids 2023, via de button hieronder.

Klik hier voor de Bitcoin Stemwijzer 2023

Klik hier of op bovenstaande button voor de Bitcoin Stemgids 2023!

Bitcoin kopen en verkopen doe je bij Bitonic

Politieke partijen

We ontvingen van negen politieke partijen standpunten: VVD, Groenlinks/PvdA, CDA, D66, FVD, 50Plus, Volt, SGP en de LP. 

Voor de vorm en inhoud van hun bijdrage kregen de partijen vrij spel. Wel gaven we een richtlijn mee van ± 500 woorden, hoewel niet iedere partij zich daaraan hield.

Drie partijen, namelijk Nieuw Sociaal Contract (NSC), de ChristenUnie (CU) en de Partij voor de Dieren (PvdD), gaven aan niet mee te doen. Andere partijen gaven ondanks herhaaldelijke verzoeken helaas geen gehoor: BBB, BVNL, BIJ1, Denk, JA21, SP, Piratenpartij en de PVV.

Bij sommige partijen tref je daarom geen actuele bijdragen, maar andere relevante citaten en excerpten uit andere bronnen.

Bij de verkiezingen in 2021 publiceerden we ook al eens de Bitcoin Stemgids 2021. Wellicht interessant, is om de standpunten van toen te vergelijken met nu.

Transparantie 

Met de Bitcoin Stemgids hopen wij ons steentje bij te dragen aan een transparante democratie. Nederlandse kiezers verdienen het om te weten waar ze voor stemmen. Bovendien vinden we het hoog tijd dat Bitcoin op de politieke agenda komt te staan. 

We hopen dat de Bitcoin Stemgids niet alleen de Nederlandse Bitcoingemeenschap houvast biedt bij de verkiezingen, maar ook sceptici en tegenstanders van de nodige transparantie voorziet.

Help ons! 

De komende weken gaan we ons inzetten om de stemgids te promoten, om zoveel mogelijk mensen te bereiken. 

Als je dit een goed initiatief vindt, kan je ons steunen door de Bitcoin Stemgids te delen met je eigen netwerk en op social media. Je helpt ons ook enorm met een like of repost op X.

Klik hier voor de Bitcoin Stemwijzer 2023

Klik hier of op bovenstaande button voor de Bitcoin Stemgids2023!


De Bitcoin Stemgids 2023 is een initiatief van bitcoin.nl en natuurlijk powered by Bitonic.