Worden Bitcoinconferenties politieke podia?

De recente aankondiging van Eva Vlaardingerbroek als spreker op Bitcoin Amsterdam heeft opschudding veroorzaakt op sociale media. De tweet waarin de organisatie haar aanwezigheid bekendmaakte, werd door velen met verontwaardiging ontvangen vanwege haar politieke associaties. Vinden politieke debatten hun weg naar Bitcoinconferenties?

Eva Vlaardingerbroek

Vlaardingerbroek staat bekend als een juriste, politiek commentator en columniste met conservatieve overtuigingen. Haar stem is vaak te horen in rechtse media, waar ze spreekt over thema's als globalisering, het Nederlandse stikstofbeleid en vaccinatiebeleid. Door de media is ze bestempeld als de 'schildmaagd van extreem-rechts' - een titel die Vlaardingerbroek zelf als geuzennaam heeft overgenomen. 

Tijdens Bitcoin Amsterdam zal Vlaardingerbroek echter niet over deze onderwerpen spreken. Wel zal ze het hebben over Central Bank Digital Currencies (CBDC's), zo valt op te maken uit de aankondiging van Bitcoin Amsterdam. Bitcoin en CBDC's staan recht tegenover elkaar als het aankomt op privacy, centralisatie en de rol van de overheid in het monetaire systeem.

Bitcoin en politiek

De vraag is of Vlaardingerbroek, als juriste en CBDC-scepticus, los moet worden gezien van Vlaardingerbroek, de rechts georiënteerde politiek commentator. 

Sceptici van Bitcoin zagen de aankondiging in ieder geval als een reden om een verband te leggen tussen 'crypto' en de alt-right.

Oorspronkelijk werd Bitcoin vooral besproken in libertaire kringen, waar overheidsbemoeienis en centralisatie worden geschuwd. Onlangs schreef Bitcoin.nl nog een profiel over de Argentijnse libertaire presidentskandidaat Javier Milei, die Bitcoin ziet als een natuurlijke reactie op het falende beleid van centrale banken.

Maar ook politici uit alle geledingen van het politieke spectrum lijken steeds meer interesse te hebben in Bitcoin. De organisatoren van Bitcoin Miami en Bitcoin Amsterdam geven hen graag een podium.

"We kiezen voor mensen die relevante en waardevolle inzichten bieden over hoe Bitcoin en de wereld elkaar raken, die het publiek betrekken en tegelijkertijd de kwaliteit van ons evenement waarborgen", zegt Brandon Green, hoofd van evenementen bij BTC Inc., de organisatie achter Bitcoin Miami en Bitcoin Amsterdam. "We hebben geen specifieke criteria voor politieke sprekers, maar we waarderen diversiteit van inzichten en bieden een platform aan verschillende sprekers. Hun aanwezigheid betekent echter niet dat onze organisatie hun politieke standpunten onderschrijft."


Politici op de bühne

Op Bitcoin 2023 in Miami afgelopen mei stonden twee kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op het programma. Tech-miljardair en Bitcoinvoorstander Vivek Ramaswamy sprak de menigte toe in de hoop steun voor de Republikeinse nominatie binnen te halen.

Ook Robert F. Kennedy, kandidaat voor de Democratische partij, kreeg spreektijd (en veel applaus) in Miami. Ondanks zijn streven naar de Democratische nominatie, resoneren Kennedy's ideeën over overheidsmacht en vaccinaties met libertaire en conservatieve Amerikanen

Op Bitcoin Amsterdam 2023 waren ook politici aanwezig. Zo stond Nigel Farage, een controversiële rechtse politicus uit het Verenigd Koninkrijk, vorig jaar op Bitcoin Amsterdam. Dit leidde tot flinke kritiek van Bitcoiners die liever niet geassocieerd willen worden met Farage.

Mahir Alkaya zou spreken in de Westergas Fabriek, maar kon helaas niet op het ingeroosterde tijdsblok. Bitcoin.nl interviewde de SP'er onlangs nog.

Bitcoinconferenties

Conferenties zoals die in Amsterdam zijn waardevolle bronnen voor liefhebbers om de inzichten van industrie-experts te horen en te leren over de meest recente ontwikkelingen. Maar er is ook het risico op de creatie van een echokamer - een situatie waarin vooringenomen ideeën worden bevestigd omdat er geen ruimte is voor kritische geluiden.

Hier ligt opportunisme op de loer. Alhoewel de meeste sprekers een oprechte interesse hebben in Bitcoin, de kans bestaat dat sommige sprekers het publiek zien als een makkelijke doelgroep, mits je maar pro-Bitcoin uitspraken doet.

Joe Nakamoto, journalist bij Cointelegraph en een frequente bezoeker van zowat elke Bitcoinconferentie, ziet een verhoogde interesse van politieke figuren in de bijeenkomsten, maar is niet verbaasd. "Niets in deze wereld is apolitiek", zegt hij. "En met aankomende verkiezingen in verschillende grote landen, zie je steeds meer politici die wat spreektijd willen halen."

Toch zullen politici die Bitcoin zien als een populistisch politiek wapen, bedrogen uitkomen, voorspelt Joe. "Bitcoin kan niet worden gebruikt als politiek wapen. Het is een middel voor meer economische vrijheid en zelfbeschikking. Dus zelfs als je het probeert te gebruiken als wapen voor meer macht, is het een slecht wapen."

Ook Green is niet bang voor meer politiek. "We streven naar een open dialoog en begrip op de conferenties door middel van diverse stemmen, waaronder politici", verklaart hij.



In een eerdere versie van dit artikel stond dat Mahir Alkaya vorig jaar sprak op Bitcoin Amsterdam. Dit klopt niet. Het artikel is aangepast.

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.