Javier Milei: kanshebber op het Argentijnse presidentschap & pro-Bitcoin

In verschillende landen zijn er tegenwoordig politici die zich uitspreken voor Bitcoin, waaronder ook diverse presidentskandidaten. Bijzonder interessant is Argentinië, waar één van de grootste kanshebbers bij de presidentsverkiezingen in oktober een pro-Bitcoin kandidaat is: Javier Milei.

Argentinië kampt al decennialang met economische tegenslagen en hoge inflatie, of zelfs hyperinflatie. Ook op dit moment is de inflatie hoger dan 100%. Zo'n 40% van de Argentijnse bevolking leeft in inmiddels in armoede.

Het vertrouwen in de overheid, de Argentijnse peso en de banken is al jaren zoek. Vanwege de doorlopend snelle koersdaling doen veel mensen hun Argentijnse peso's dan ook zo snel mogelijk van de hand. Ze verruilen ze voor Amerikaanse dollars of kopen er spullen mee - vrijwel alles is meer waardevast dan de peso. Ook bitcoin is in Argentinië bovengemiddeld populair.

Veel Argentijnen zijn het zat en willen verandering. Dat verklaart waarschijnlijk de opkomst van Javier Milei, een relatieve nieuwkomer in de Argentijnse politiek.

Javier Milei

Milei is een apart figuur. Als hoogleraar economie, met zijn ongekamde haar en excentrieke stijl in combinatie met zijn ongefilterde, scherpe en spraakmakende commentaar was hij een graag geziene gast bij televisieprogramma's.

Vanaf 2019 houdt hij zich met politiek bezig, maar sinds 2021 staat hij pas echt in de schijnwerpers. Toen richtte hij de rechtse politieke coalitie La Libertad Avanza op en kondigde hij aan een gooi te doen naar het presidentschap.

Sindsdien stijgt zijn populariteit in de peilingen en inmiddels blijkt hij één van de grote kanshebbers: hij zou kunnen rekenen op steun van zo'n 20% tot 25% van de Argentijnen. Daarmee zou La Libertad Avanza de derde politieke coalitie van Argentinië zijn, in een nek-aan-nek race met de twee grootste coalities.

Recente peilingen in Argentinie

Bron: Statista

De 52-jarige Milei is hoogleraar economie en lid van de Libertaire Partij, zelfverklaard anarcho-kapitalist en aanhanger van de Oostenrijkse school van economie. Hij schreef een boek genaamd 'The End of Inflation' en heeft vijf Mastiff honden, allen vernoemd naar beroemde economen. Ook in zijn politieke campagnes spelen thema's als economie en inflatie een grote rol.

Bitcoin

Vorig jaar bleek dat hij ook een voorstander is van Bitcoin. "Het eerste wat je moet begrijpen is dat de centrale bank oplichting is. Het is een mechanisme waarmee politici degelijke burgers bedriegen via een inflatie-belasting", stak hij van wal tijdens een interview met de Argentijnse krant Clarín.

Hij doelt daarmee op het monetair beleid van centrale banken, dat volgens het Oostenrijkse gedachtegoed via geldschepping inflatie veroorzaakt - als de geldhoeveelheid toeneemt, worden de individuele geldeenheden verhoudingsgewijs minder waard. Bij Bitcoin is de geldhoeveelheid echter beperkt. "Bitcoin heeft een algoritme, waarbij op een dag een bepaalde hoeveelheid is bereikt en niet meer", vertelt Milei.

Bitcoin vertegenwoordigt volgens hem de terugkeer van geld naar de oorsprong: uit de handen van centrale planners en terug naar de private sector. "Bitcoin is de natuurlijke tegenreactie, tegen de oplichting van centrale bankiers, om het geld weer privaat te maken", zei Milei. Als het aan hem ligt, sluit hij het liefst de Argentijnse centrale bank om het inflatieprobleem op te lossen.

Controversiële standpunten

Milei schroomt controverses niet. Hij is een politicus met een populistische stijl en tot zijn grote voorbeelden behoren de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en de voormalige president van Brazilië Jair Bolsonaro. De stijl van Milei is dan ook vergelijkbaar fel.

Hij zet zich af tegen de gezetelde 'politieke klasse' en heeft over veel polariserende onderwerpen controversiële meningen. Zo is hij tegen alle vormen van abortus, voorstander van wapenbezit, gelooft hij dat klimaatverandering een 'socialistische leugen' is en dat seksuele voorlichting op scholen bedoeld is om de sociale rol van de familie te vernietigen. Eén van zijn slogans is: "Ik heb een fucking hekel aan linksen."

Milei lijkt vooral in te spelen op het onbehagen en onderbuikgevoel. Hoe slechter het in Argentinië het gaat, hoe beter Milei dan ook in de peilingen scoort. "Mensen houden van me, omdat ik de enige ben die dingen recht voor z'n raap zeg. Sommigen noemen me gek, maar die gekke man heeft het uiteindelijk wel bij het rechte eind", zei Milei over zichzelf.

Hij zou het vooral goed doen bij jonge mannen uit de midden- en onderklassen, die hem een beetje beschouwen als een rockster. Zij zijn het niet per se eens met alle politieke standpunten van Milei, zo rapporteert ANP news, maar zien hem vooral als een manier om wraak te nemen op de zittende politiek.

Bitcoinpresident #2 ?

Het doet enigszins denken aan Nayib Bukele, de president van El Salvador. Ook hij werd in korte tijd razend populair, als tegenreactie op de jarenlange economische, politieke en maatschappelijke problemen in het land. Bukele is ook voorstander van Bitcoin en onder zijn leiding werd El Salvador in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin erkende als wettig betaalmiddel. Sindsdien lijkt het El Salvador economisch vrij goed te verlopen.

De aard van de problematiek in Argentinië is weliswaar anders, maar de economische, politieke en maatschappelijke nood is eveneens groot: er is een reële mogelijkheid dat Milei de verkiezingen in oktober wint en de volgende president van Argentinië wordt.

Mocht dat zo zijn dan is het daarna wel de vraag wat er zal gebeuren, want behalve kritiek heeft Milei niet veel concrete plannen aangekondigd. Milei sprak zich weliswaar uit voor Bitcoin, maar is één van de vele onderwerpen waarover hij zich uitliet en het speelt geen bijzonder grote rol in zijn campagne. Het is dan ook geen gegeven, en misschien zelfs onwaarschijnlijk, dat Milei Bitcoin verheft tot speerpunt zoals Bukele dat deed.

Bovendien zou Milei het niet alleen voor het zeggen hebben, maar overeenstemming moeten vinden met de rest van zijn coalitie. Grote veranderingen, zoals de nationale adoptie van Bitcoin door El Salvador, zijn daarom op korte termijn onwaarschijnlijk.

Toch doet de economische insteek van Milei, zijn voorliefde voor het Oostenrijkse gedachtegoed, de inflatieproblematiek en de populariteit van Bitcoin in Argentinië vermoeden dat hij mogelijk wel iets zou doen.

Bijvoorbeeld het versoepelen van de wetgeving die Bitcoin reguleert. Onder druk van het IMF heeft de zittende regering namelijk wettelijke drempels opgeworpen om de adoptie van Bitcoin onder de Argentijnen te ontmoedigen, waaronder een verbod voor betaalapps om bitcoin aan te bieden en beperkingen op de valutamarkt voor mensen die recentelijk bitcoin kochten. 

Milei stemde destijds tegen de plannen om met het IMF in zee te gaan. Met hem aan het roer wordt het huidige ontmoedigingsbeleid wellicht de wind uit de zeilen genomen en mogelijk worden sommige maatregelen zelfs teruggedraaid. Meer is misschien ook niet nodig - zelfs met alle hedendaagse drempels lopen de Argentijnen voorop in de adoptie van Bitcoin.


Ook Zuid-Korea koos vorig jaar voor een pro-Bitcoin president.

Beeldmateriaal: Javier Milei



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.