Argentinië: wie bitcoin koopt mag 90 dagen geen dollars kopen

In Argentinië woedt een strijd om bitcoin. De adoptie van bitcoin viert onder de Argentijnse bevolking hoogtijdagen, maar de overheid biedt steeds meer weerstand. Na een bitcoinverbod voor banken, beperkt de centrale bank nu de toegang tot de officiële valuta-wisselmarkt voor mensen die kort ervoor bitcoin hebben aangeschaft.

Volgens een aankondiging van de centrale bank mogen mensen die in de voorgaande 90 dagen bitcoin met peso's hebben aangeschaft geen gebruik maken van de gratis valuta-wisselmarkt Mercado Único y Libre de Cambio (MULC), waar men dollars tegen peso's kan omwisselen tegen de officiële wisselkoers. De nieuwe maatregel ging per direct in. 

De centrale bank lichtte het besluit niet toe. Sommigen speculeren dat het mogelijk een middel is om arbitrage tussen de officiële en onofficiële wisselkoersen te beperken of wellicht een maatregel tegen kapitaalvlucht. Het zou ook onderdeel kunnen zijn van een ontmoedigingsbeleid.

Ook zijn er zorgen: gaat de Argentijnse centrale bank nu, wellicht in samenwerking met exchanges, een register bijhouden waarin staat wie bitcoin heeft gekocht?

Argentinië

Bitcoin is relatief populair in Argentinië. Volgens blockchain-analysebureau Chainalysis staat het land op de tiende plek wereldwijd wat betreft de adoptie van bitcoin en onderzoeksbureau Statista plaatst het land op nummer zes. 

Vermoedelijk spelen de zwakke Argentijnse economie en de torenhoge inflatie van de Argentijnse peso een rol. De jaarlijkse inflatie van de peso is inmiddels hoger dan 60% en het spaargeld en inkomen van de Argentijnen wordt daardoor in rap tempo minder waard.

Het vertrouwen in de waardevastheid van de peso, voor zover dat er nog was, is inmiddels ver te zoeken. "Niemand heeft een strategie, we leven alleen in het moment", vertelt een Argentijnse winkelier tegen Bloomberg

Wie in Argentinië toch wil sparen of gespaarde welvaart wil behouden, zal dan ook zijn of haar peso's moeten omwisselen naar iets anders dat wel meer waardevast is. Amerikaanse dollars hebben vaak de voorkeur, maar om kapitaalvlucht te beperken heeft de Argentijnse overheid een maandelijkse aankooplimiet van maximaal $200 dollar ingesteld.

Bitcoin

Bitcoin is onder Argentijnen ook een steeds populairdere keuze. Hoge inflatie is bij bitcoin immers onmogelijk en vergeleken met het waardeverlies de peso, valt de volatiliteit van bitcoin relatief mee.  

Argentijnen weten bovendien maar al te goed dat er aan bankrekeningen risico's kleven. Bitcoin is daarentegen moeilijk confisqueerbaar, wereldwijd te versturen en de transacties zijn oncensureerbaar - voor veel Argentijnen geen onbelangrijke eigenschappen. 

Politiek

Vorig jaar toonde de Argentijnse president Alberto Fernandez zich nog ontvankelijk voor de adoptie van bitcoin als middel tegen inflatie. Hij sloot niet uit dat Argentinië mogelijk het voorbeeld zou opvolgen van El Salvador, dat bitcoin vorig jaar erkende als wettig betaalmiddel. De Argentijnse centrale bank is echter tegenstander en vindt bitcoin 'geen echte activa'.   

Het IMF reageerde defensief. Een cryptovaluta als nationale valuta, zoals in El Salvador, is volgens hen 'een stap te ver'. Voor een nieuwe miljardenlening aan Argentinië stelde het IMF als voorwaarde dat de Argentijnse overheid zich actief inspant om het gebruik van bitcoin en andere cryptovaluta te ontmoedigen. 

Ontmoedigen

Daaraan lijkt de Argentijnse overheid inmiddels gehoor te geven. Grote Argentijnse banken kondigden recentelijk aan dat ze vanwege de hoge vraag bitcoin in hun dienstverlening zouden opnemen, maar de centrale bank veegde die plannen van tafel. Het vaardigde een algeheel verbod uit voor banken om ook maar iets met bitcoin of andere cryptovaluta te maken te hebben. 

De nieuw ingevoerde maatregel die recente kopers van bitcoin weert van de officiële valuta-wisselmarkt zou in het verlengde hiervan kunnen liggen.

Of het de Argentijnen tegenhoudt is nog maar de vraag. Bij falende economieën is het immers niet ongebruikelijk dat de uitwegen via kapitaalbeperkingen worden dichtgetimmerd wanneer het schip zinkt, om sneller zinken te voorkomen. Goed voor het zinkende schip, maar twijfelachtig voor de individuele bemanning.

Wellicht benadrukken beperkingen in die zin juist dat bitcoin een exit-mogelijkheid biedt: Bitcoin is blijkbaar zo'n uitweg die dichtgetimmerd moet worden.


In landen met hoge inflatie blijkt bitcoin populairder dan elders.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.