Argentijnse banken bieden bitcoin aan vanwege populariteit

Bitcoin is populair in Argentinië. De twee grootste private banken van Argentinië, Banco Galicia en Brubank, gaan daarom bitcoin aan hun klanten aanbieden. Vorig jaar toonde de president zich positief over de mogelijkheden van bitcoin, maar de centrale bank en het IMF zijn tegen. Ondertussen zet de adoptie in Argentinië door.

De twee grootste private banken van Argentinië, Banco Galicia en Brubank, kondigden aan dat ze het kopen en verkopen van bitcoin aan hun klanten gaan aanbieden, zo rapporteerde Bloomberg.

Volgens een verklaring van Banco Galicia had 60% van de ondervraagden van een enquête daar om gevraagd. "Dat motiveerde ons om dit project voort te zetten", schrijven Ariel Sanchez en Nicolas de Giovanni van Banco Galicia. "De jeugd is de groep die er het meest om vraagt."

Inflatie

Voor veel Argentijnen is bitcoin een manier om zich te onttrekken aan de lokale, zwakke economie. Argentinië kampt al jaren met torenhoge inflatie, die onlangs zelfs een recordhoogte van 55% bereikte. De bevolking is argwanend en herinnert zich nog goed hoe twintig jaar geleden tijdens het instorten van de economie bankrekeningen werden bevroren en fondsen werden geconfisqueerd.

Steeds meer Argentijnen ontdekken daarom bitcoin. Daarbij is de inflatie beperkt, omdat de maximale hoeveelheid bitcoin wiskundig is vastgesteld op 21 miljoen. Met een eigen wallet heb je bitcoin bovendien in eigen beheer en zijn er dus geen afhankelijkheden of bankenrisico's. "Ik vertrouw wiskunde en software meer dan dat ik politici vertrouw", vertelt Argentijnse tourgids Jerónimo Ferrer tegen BBC News. "Ik denk dat bitcoin voor Argentijnen een no-brainer zou moeten zijn."

Bitcoin is dan ook vrij populair in Argentinië. In de 2021 Global Crypto Adoption Index van Chainalysis staat Argentinië op de tiende plek en volgens onderzoek van Statista staat het land op nummer zes.

President

De Argentijnse overheid is er nog niet helemaal over uit wat ze met de groeiende populariteit aan moeten. President Alberto Fernandez stond vorig jaar in een interview wel open voor bitcoin. Op een vraag of Argentinië in navolging van El Salvador bitcoin zou moeten omarmen reageerde hij: "Ik wil mezelf niet voorbij praten [...] maar er is geen reden om nee te zeggen". Iets later vervolgde hij: "Ze zeggen dat het voordeel is dat het inflationaire effect grotendeels teniet wordt gedaan."

Ze zeggen dat het voordeel is dat het inflationaire effect grotendeels teniet wordt gedaan President Alberto Fernandez

Vanwege onbekendheid met de technologie was hij echter nog niet overtuigd: "Het is een wereldwijd debat en ik moet toegeven dat ik het onderwerp voorzichtig benader. In mijn geval is er voorzichtigheid vanwege hoe onbekend het [voor mij] is, en omdat het moeilijk te begrijpen is hoe de waarde materialiseert."

Weerstand

De Argentijnse centrale bank is echter geen voorstander. Tijdens een conferentie waarschuwde voorzitter Miguel Pesce dat 'bitcoin geen echte financiële activa is en geen blijvend rendement oplevert'. De koers is volgens hem een gevolg van verwarring onder 'mensen met een lager informatieniveau'. In september waarschuwde hij opnieuw en zei hij dat bitcoin en andere cryptovaluta's nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden.

Ook het IMF voert de druk op. Nadat El Salvador bitcoin als wettig betaalmiddel erkende stelde het IMF dat een cryptovaluta als nationale valuta 'een stap te ver' is, waarbij het refereerde aan risico's van witwassen en risico's voor de financiële stabiliteit. In het geval van Argentinië deed het IMF er nog een schepje bovenop: onderdeel van een nieuwe financieringsregeling is een clausule waarin staat dat de Argentijnse overheid zich zal inspannen om het gebruik van cryptovaluta te ontmoedigen.

Regulering

Toch lijkt het erop dat bitcoin wel een plekje krijgt in de Argentijnse maatschappij. Zo werd vorig jaar regelgeving opgesteld die dit jaar actief wordt, waardoor bitcoinbedrijven belastingplichtig zijn en onder anti-witwasregelgeving vallen.

In hoofdstad Buenos Aires, met in de agglomeratie zo'n 12 miljoen inwoners, kondigde burgemeester Horacio Rodríguez Larreta bovendien plannen aan om bitcoinbetalingen te accepteren voor belastingen. Elders in Argentinië is het kleine dorpje Sorradino op kleine schaal gestart met mining, om met de extra inkomsten economische tegenslagen beter het hoofd te kunnen bieden.


Bitcoin blijkt vaker populair in landen waar hoge inflatie heerst. Hoge inflatie is namelijk een probleem dat Bitcoin niet heeft.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.