Argentinië: ruim 100% inflatie, financiële chaos en groeiende adoptie van Bitcoin

De financiële chaos in Argentinië groeit met de dag. De inflatie is inmiddels hoger dan 100% en steeds meer Argentijnen zoeken hun toevlucht in Bitcoin. Het IMF is echter 'not amused' en verstrekte een lening van $45 miljard aan Argentinie, onder voorwaarde dat de adoptie van cryptovaluta wordt vertraagd.

In februari bereikte het officiële inflatiecijfer van de Argentijnse peso 104,3%. De prijzen voor consumentengoederen zijn daarmee verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar.

Hoewel het land al jaren kampt met economische tegenspoed, was de inflatie sinds de jaren '90 niet zo hoog als nu. 

Inflatie

Als geld zo snel devalueert, verliest het veel van zijn functie. Spaargeld is geen spaargeld meer, omdat de waarde verdampt waar je bij staat - je kan het beter zo snel mogelijk uitgeven. Prijzen stijgen sneller dan inkomens, dus wat je volgende maand nodig hebt kan je maar beter vandaag kopen.

Niemand weet meer wat iets kost, want de prijzen verschillen overal en stijgen constant. Spullen zijn meer waardevast dan geld. Winkeliers moeten zich afvragen: moet ik mijn producten vandaag wel verkopen, als ik er morgen meer voor krijg?

En hoe houd je als bedrijf het hoofd boven water, als je niet weet hoe hoog je toekomstige kosten zijn? "Het is erg, erg ingewikkeld", vertelt Rudy Rindlisbacher, eigenaar van een staalbewerkingsbedrijf, tegen ABC news, "Want er is geen manier om te voorspellen hoeveel een product zal kosten op het moment dat je opnieuw moet inkopen."  

Dollars

De meeste Argentijnen beschikken over eindeloze stapels waardeloze peso-biljetten, maar daar wil iedereen zo snel mogelijk vanaf. Veel mensen ruilen hun peso's daarom zo snel mogelijk om voor Amerikaanse dollars. Maar niet via de bank, want die berekent bij opnames de officiële wisselkoers - de helft lager dan de onofficiële koers op straat.

"Wie stort er nou $1 bij een bank, als je de helft verliest wanneer je het opneemt?", verzucht Vanesa Barrios. Veel handel in dollars gebeurt daarom via onofficiële kanalen, waar kopers en verkopers rechtstreeks met elkaar afspreken om stapels geldbiljetten te verhandelen. De inherente risico's van straathandel nemen ze, gezien de omstandigheden, voor lief.

Bitcoin

Ook Bitcoin is onder de Argentijnen steeds populairder. Volgens blockchain-analysebureau Chainalysis staat Argentinië op de 13e plek wat betreft de adoptie van cryptovaluta en onderzoeksbureau Statista plaatst het land op de zevende plek. Reuters rapporteerde vorig jaar dat destijds zo'n 12% van de Argentijnen een cryptovaluta bezaten - twee keer zoveel als in Brazilië, Peru of Mexico. 

Het handelsvolume in Argentijnse peso's op voormalig peer to peer exchange Paxful - voordat het onlangs de digitale deuren sloot - was doorlopend hoog, maar vertoonde in maart een duidelijke toename. 

Bron: Coin.dance

Heel vreemd is dat misschien niet. Ondanks koersvolatiliteit ligt de bitcoinkoers in Argentijnse peso's op dit moment namelijk hoger dan tijdens de piek in 2021. Alleen dit jaar al steeg de koers in peso's met 125%. Argentijnen die bitcoin hadden, ontsnapten daarmee aan de inflatie van de peso.

Bron: Google Finance

Bovendien is bitcoin digitaal. Dat heeft voor sommige Argentijnen misschien een meerwaarde ten opzichte van cash dollars. Met biljetten kan je immers niet online betalen en als het grote bedragen betreft zijn koffers vol met geld ook niet ideaal. Bitcoin is echter wereldwijd te verzenden, overal ter wereld verhandelbaar en veel beter te verstoppen of mee te nemen.

IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is blijkbaar 'not amused' door de groeiende adoptie onder de Argentijnen. Nadat El Salvador bitcoin als wettig betaalmiddel erkende, waarschuwde het IMF andere landen het voorbeeld niet te volgen. Het zou volgens het IMF tot financiële instabiliteit kunnen leiden. 

Argentinië was nog niet zover, maar in 2021 leek de Argentijnse president Alberto Fernandez wel voor het idee open te staan. "Er is geen reden om 'nee' te zeggen. Misschien is het een goed pad om te nemen", zei hij tijdens een interview met Caja Negra, "Ze zeggen dat het voordeel is dat het inflationaire effect grotendeels teniet wordt gedaan." 

Het IMF lijkt het in de kiem te willen smoren. Om het noodlijdende Argentinië te helpen verstrekte het IMF vorig jaar een nieuw leenpakket van $45 miljard, maar het liet Argentinië daarvoor wel een verklaring ondertekenen waarin het aangaf het gebruik van cryptovaluta te ontmoedigen.

Sindsdien viel het in Argentinië grotendeels stil met betrekking tot Bitcoin of cryptovaluta.  Wel stelde de overheid beperkingen in op de valutamarkt voor dollars, voor mensen die recentelijk bitcoin kochten. Ook is er een recent wetsvoorstel om te identificeren welke burgers cryptovaluta's bezitten.

Of het de Argentijnen weerhoudt is nog maar de vraag. Die zijn al jaren het vertrouwen kwijt in banken en politici. Bitcoin als neutraal en oncorrumpeerbaar geld staat daar in schril contrast tegenover. Wellicht is de belangrijkste vraag voor steeds meer Argentijnen inmiddels niet meer wat Bitcoin is of hoe het werkt, maar steeds vaker 'Hoe kom ik eraan?'.


Hoge inflatie? Dat is bij Bitcoin niet mogelijk. Dat leggen we uit in een eerder artikel.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.