Deze Amerikaanse presidentskandidaten zijn pro-Bitcoin

Op de Bitcoin 2023 conferentie stonden er twee sprekers op het programma die beide een gooi doen naar het Amerikaanse presidentschap in 2024. Wie zijn zij, en wordt de volgende Amerikaanse president een Bitcoiner?

Robert F. Kennedy Jr.

Wanneer je de naam Kennedy draagt, trekt dat vanzelf de nodige aandacht in de race naar het presidentschap. Deze Robert F. Kennedy Jr. is inderdaad het neefje van John F. Kennedy. Afgelopen maand maakte Kennedy bekend dat hij zich kandidaat stelt namens de Democratische partij voor de functie die ooit kort door zijn beroemde oom werd bekleed.

Kennedy is een milieu-advocaat en partner bij de advocatenkantoren Morgan & Morgan en Kennedy & Madonna. Als voorvechter voor milieurechtvaardigheid is hij betrokken geweest bij verschillende grote rechtszaken met betrekking tot milieu, inheemse rechten en duurzame energie.

De Amerikaan is kritisch op vaccins en het beleid van overheden gedurende de COVID-19 pandemie. Dit laatste leidde hem ook naar Bitcoin, vertelde hij tijdens Bitcoin 2023. Met name de truckersprotesten in Canada, waarbij de regering bankrekeningen van deelnemers bevroor en Bitcoin als alternatief diende, wekte zijn interesse. Volgens Kennedy is monetaire vrijheid net zo belangrijk als vrijheid van meningsuiting.

Volgens sommige peilingen zou Kennedy op steun kunnen rekenen van 19% van de Democraten. Hoewel Kennedy's toespraak over autoritaire overheden en hun invloed op geld op de Bitcoin 2023 conferentie veel applaus kreeg, is het echter onwaarschijnlijk dat zijn boodschap op dezelfde manier resoneert bij het bredere Amerikaanse publiek. Zijn controversiële uitlatingen over het COVID-19 beleid gaan voor velen waarschijnlijk te ver.

Kennedy accepteert als eerste kandidaat ooit bitcoindonaties voor zijn campagne.

Vivek Ramaswamy

Vorige week kondigde ook een tweede kandidaat aa sats te accepteren. Vivek Ramasway kondigde vorige week zijn kandidaatschap aan en verscheen ook gelijk op Bitcoin 2023. Tijdens z’n speech toonde hij een QR-code die leidde naar een donatiepagina.

Ramaswamy stelt zich kandidaat voor de Republikeinse nominatie en omschrijft zichzelf als nationalist. "Ik ben niet bang voor dit label, het hoeft niet negatief te zijn," zei hij in een NPR-interview. "Zolang het maar idealen zijn die een natie verenigen". Ramaswamy is van mening dat Amerikanen de betekenis van het burgerschap van de VS zijn kwijtgeraakt.

Net als Kennedy, is ook Ramaswamy kritisch over de overheidscontrole op fiatgeld. Tijdens zijn speech verklaarde hij dat hij wil dat de presidentsverkiezingen een referendum worden over 'hard geld'. Mocht hij winnen, dan zou hij de Federal Reserve (FED) willen herpositioneren om de dollar weer als een stabiele waarde-eenheid te herstellen. Daarnaast wil hij Bitcoin als alternatief aanbieden, terwijl hij de bezem door de FED haalt.

Ramaswamy is geen grote kanshebber. Volgens peilingen zou zo'n 4% van de Republikeinse op hem stemmen.

Andere kandidaten

De burgemeester van Miami, Francis Suarez, gaf de openingstoespraak op de derde dag van Bitcoin 2023 en hintte naar een mogelijke gooi naar het presidentschap. Suarez is een Bitcoinvoorstander en ontvangt zijn volledige salaris in de munteenheid, hoewel hij ook betrokken is bij twijfelachtige cryptoprojecten.

Tot dusver zijn er geen andere prominente kandidaten waar Bitcoin-voorstanders op kunnen rekenen als ze hun stem willen geven aan een pro-Bitcoin president. Het huidige Witte Huis onder president Joe Biden, geeft de voorkeur aan een Central Bank Digital Currency (CBDC) en wil belastingen heffen op Bitcoinmining.

Elizabeth Warren, de Democratische senator die ver kwam bij de vorige verkiezingen, heeft in recente maanden meerdere initiatieven gelanceerd om Bitcoin(mining) te reguleren. Warren heeft echter nog niet bekendgemaakt of ze zich opnieuw kandidaat stelt voor het presidentschap.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.