Zuid-Afrikaanse supermarktketen 'Pick n Pay' accepteert bitcoin

In 39 winkels van de Zuid-Afrikaanse supermarktketen Pick n Pay is het sinds kort mogelijk om met bitcoin te betalen. De Bitcointransacties kunnen door middel van een reguliere betaalautomaten via het Lightning Netwerk worden verricht. Het bedrijf laat weten de aankomende maanden het bij alle winkels mogelijk te maken.

Eerder dit jaar startte de supermarktketen in 10 verschillende winkels een pilot om te zien hoe soepel de betalingen via het Lightning Netwerk zouden gaan. In 2017 deed het bedrijf ook al een pilot met bitcoinbetalingen, maar omdat toen het Lightning Netwerk nog niet bestond en de transacties dus allemaal onchain moesten worden verricht, was de conclusie toen al gauw dat bitcoinbetalingen duur en traag zijn.

Bekijk in deze video op Twitter hoe een van onze verslaggevers een bitcoinbetaling in een Pick n Pay doet. 

Het Lightning Netwerk fungeert als tweedelaag op het Bitcoinnetwerk en maakt goedkope en razendsnelle transacties mogelijk. Om een betaling bij een van de ondersteunende supermarkten te doen, heb je naast een Lightning wallet zoals, Muun, Wallet of Satoshi of Blue Wallet ook de CryptoQR app nodig.

Lees in dit artikel alles over het Lightning Netwerk.

De beeldschermen van de betaalautomaten van de Pick n Pay hebben een te lage resolutie om een Lightning invoice te tonen. De CryptoConverter app scant daarom de 'traditionele' QR-code, die normaliter wordt gebruikt voor betalingen via de bank met de telefoon, en zet deze om in een Lightning invoice dat direct naar je wallet naar keuze wordt verstuurd.

Pick n Pay laat weten dat de gemiddelde transactiekosten rond de 70 cent liggen, bij de betaling van onze verslaggever is er voor 26 cent aan fee betaald.

Pick n Pay is de eerste grote supermarketketen in Zuid-Afrika die het betalen met satoshi's mogelijk maakt. Een interessante ontwikkeling. Het land kampt al jaren met hoge inflatie en veel mensen hebben geen toegang tot een bankrekening. Bitcoin zou voor deze mensen een oplossing kunnen bieden en toegang kunnen verschaffen tot de wereldeconomie.


Verder ging onze verslaggever laatst langs bij het Bitcoin Ekasi Project.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.