Zuid-Korea confisqueert regelmatig bitcoins van belastingontwijkers

Bitcoin is al jaren relatief populair in Zuid-Korea, maar veel Zuid-Koreanen geven hun vermogen in bitcoin niet op aan de Belastingdienst. De autoriteiten zitten er bovenop en confisqueerden de afgelopen jaren vele miljoenen van belastingontwijkers via exchanges. 

De Zuid-Koreaanse stad Cheongju gaat belastingontwijkers aanpakken door hun bitcoins en andere digitale bezittingen op exchanges te confisqueren, zo rapporteert Cointelegram aan de hand van lokale nieuwsberichten. 

De gemeente eiste bij exchanges Upbit en Bithumb gegevens op van 8520 gebruikers met een openstaande gemeentelijke belastingschuld hoger dan 1 miljoen won (+/- €690). Met deze informatie op zak is Cheongju van plan om de eventuele fondsen van belastingontwijkers op exchanges te confisqueren. 

Volgens de gemeente is de stap nodig omdat Bitcoin en andere cryptovaluta's in toenemende worden gebruikt om vermogen te verhullen. 

Confiscaties 

Dat komt in Zuid-Korea vaker voor. De afgelopen jaren confisqueerde de Zuid-Koreaanse autoriteiten miljoenen aan bitcoin en andere digitale bezittingen via exchanges. 

Zo confisqueerde de hoofdstad Seoul in 2021 al eens 25 miljard won (+/- €17 miljoen) aan digitale bezittingen van exchanges, die eigendom waren van 676 individuen met een belastingschuld. In september 2022 bleek dat de Zuid-Koreaanse overheid op deze manier in twee jaar in totaal 260 miljard won (+/- €180 miljoen) aan openstaande belastingschulden confisqueerde. 

Na confiscatie krijgen de betreffende individuen doorgaans de mogelijkheid om hun belastingschuld alsnog af te betalen. Doen zij dat niet, dan worden de geconfisqueerde bitcoins tegen de marktprijs verkocht. 

Zuid-Korea is overigens niet uniek in deze aanpak. Elders in de wereld worden digitale bezittingen soms ook op dezelfde manier geconfisqueerd. Ook in Nederland kan de Belastingdienst beslag laten leggen op vermogen dat wordt gestald bij exchanges.

Onconfisqueerbaar? 

Van bitcoin wordt vaak gezegd dat het onconfisqueerbaar is. Met een Bitcoinwallet heeft immers alleen de eigenaar toegang tot de wallet. Bitcoins in een goed beveiligde Bitcoinwallet kunnen dus niet zonder medewerking van de eigenaar worden verstuurd of geconfisqueerd. 

Dat geldt niet voor bitcoins die worden bewaard op exchanges (of bij andere dienstverleners). Daarbij heeft alleen de exchange een echte Bitcoinwallet en hebben gebruikers slechts een account op de website. Bitcoins bewaren op een exchange of bij een dienstverlener betekent dus dat je ze feitelijk overdraagt aan een bedrijf, die jouw fondsen voor jou beheert. We schreven al eens eerder over de verschillen tussen self-custody en custodial bewaarmethoden. 

'Onconfisqueerbaar' is bovendien een kwestie van interpretatie. Het mag dan wel technisch onmogelijk zijn om bitcoins in een Bitcoinwallet eenzijdig te confisqueren, maar dat betekent niet dat de autoriteiten geen vordering kunnen opleggen. Dat is te weigeren, maar waarschijnlijk niet zonder consequenties. 

Toch schuilt daarin wel een stukje soevereiniteit. De beslissing om gehoor te geven ligt met een Bitcoinwallet in de kern bij het individu. En dat geeft, in de hedendaagse wereld waarin burgers vaak machteloos zijn tegenover 'het systeem', toch een klein beetje houvast.


Bitcoin is populair in Zuid-Korea. Vorig jaar verkoos het land een pro-Bitcoin president.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.