Online aangifte cybercrime en helpdeskfraude

Cybercrime komt steeds vaker voor, maar er wordt nog altijd maar weinig aangifte gedaan. Daarom biedt de politie sinds kort ook de mogelijkheid om online aangifte te doen van cybercrimedelicten. In de eerste instantie gaat het om de mogelijkheid om online aangifte te doen van helpdeskfraude, maar binnenkort wordt dat uitgebreid met Ransomware en andere soorten cybercrime.

Helpdeskfraude is een vorm van oplichting waarbij criminelen zich (vaak telefonisch) voordoen als behulpzame helpdeskmedewerkers die zogenaamd willen helpen met een computerprobleem. Met behulp van deze smoes verkrijgen ze toegang tot de computers van hun slachtoffers. Daders kunnen daardoor persoonlijke informatie en data stelen, maar ook mogelijk toegang krijgen tot gebruikersaccounts, bankrekeningen of bitcoinwallets. Helaas komen gedupeerden er vaak te laat achter dat zij zijn opgelicht, waardoor zij grote schade leiden.

In 2017 werd er bij de politie zo'n 1900 keer aangifte van cybercrime gedaan, maar in 2018 en 2019 lag dat aantal op zo'n 1600 per jaar. Dit terwijl de politie aangeeft dat cybercrime juist steeds vaker voorkomt. De politie hoopt dan ook dat de nieuwe online aangiftemogelijkheid drempelverlagend werkt en dat mensen erdoor meer aangiftes gaan doen.

Binnenkort worden de mogelijkheden om online aangifte te doen uitgebreid met andere vormen van cybercrime. Zo zal als eerstvolgende ook de mogelijkheid worden toegevoegd om online aangifte te doen van Ransomware.

Online aangifte doen

Online aangifte doen van cybercrime zoals helpdeskfraude kan via de website van de politie. Bij voldoende aanleiding en bewijs kan de politie een opsporingsonderzoek starten, maar ook wanneer er niet direct een opsporingsonderzoek kan worden gestart is het belangrijk aangifte te doen. Informatie uit aangiftes wordt namelijk verzameld en geanalyseerd, waardoor de politie beter in staat is daders op te sporen of preventiecampagnes op te zetten.

Behalve helpdeskfraude zijn er nog veel andere vormen van internet oplichting. Daarbij doen oplichters zich onder andere voor als 'broker' of andere expert. Met nepadvertenties, websites, actief telefonisch contact en beloftes van gouden bergen proberen zij op allerlei manieren slachtoffers te overtuigen bitcoins naar hen over te maken. Lees hier meer over deze soorten oplichting.


Klik hier om naar de pagina voor internetaangifte voor helpdeskfraude van de politie te gaan.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.