Oplichting via Bitcoin advertenties

Er zijn op dit moment veel oplichters actief die op verschillende manieren slachtoffers geld afhandig maken door misbruik te maken van hun gebrek aan kennis over Bitcoin. Met nep advertenties, websites, actief telefonisch contact en beloftes van gouden bergen proberen zij doelwitten te overtuigen bitcoins naar hen over te maken. Vaak doen zij zich voor als 'broker' of andere deskundige die in staat is om het geld te herbeleggen om daarmee veel winst te maken.

Gedupeerden worden in de eerste instantie meestal in de val gelokt met advertenties en nep recensies waarin wordt opgeschept over enorme winsten. Vaak is er een modern uitziende website waar men naartoe wordt geleid en waar men zich kan inschrijven om zogenaamde investeringen te doen. In realiteit wordt op deze manier slachtoffers geld afhandig gemaakt en is er van investeringen meestal geen sprake.

  • Slachtoffers leven veelal in de waan dat het hun vermeende investeringen goed vergaat. Op de website van de oplichters lijkt het bedrag immers in waarde toe te nemen. In feite zijn de getallen op deze websites meestal betekenisloos en is het geld allang door de oplichters weggesluisd. In enkele gevallen is opname van een laag bedrag nog wel mogelijk omdat de oplichters weten daarmee extra vertrouwen te winnen, hetgeen slachtoffers kan overtuigen nog meer bitcoins over te maken.

  • Veel mensen worden bovendien méér dan eens slachtoffer. Behalve met fictieve winsten gebruiken de oplichters diverse smoezen om nog meer geld afhandig te maken. Bijvoorbeeld door de slachtoffers te vertellen dat zij meer winst kunnen maken wanneer zij nog meer geld overmaken, of omdat er kosten zijn die eerst betaald moeten worden voordat het zogenaamd geïnvesteerde bedrag kan worden opgenomen.

  • Ook doen zij zich na een eerdere oplichting regelmatig voor als belangenbehartiger van gedupeerden. Mensen die eerder al eens slachtoffer waren worden daarbij nogmaals benaderd, waarbij de oplichters zich dit keer voordoen als een partij die beweert juridische stappen te gaan ondernemen. Hen wordt verteld dat zij het gestolen geld terug kunnen krijgen door zich aan te sluiten bij het initiatief. Om mee te doen hoeft het slachtoffer alleen maar een klein beetje geld over te maken. Daarmee begint het spel opnieuw. Achter de schermen betreft het vaak dezelfde groep oplichters, die dezelfde slachtoffers op slinkse wijze nog meer geld afhandig proberen te maken.

Hoe herkent u oplichting?

  • Mensen of websites die een hoog rendement beloven waarvoor u eerst bitcoins moet kopen
  • Buitenlandse bedrijven zonder een bestaand adres
  • Buitenlandse mensen die u opbellen of e-mailen
  • Trading websites waar u geen geld kan opnemen (of alleen kleine hoeveelheden)
  • Mensen die uw computer overnemen met bijvoorbeeld TeamViewer of AnyDesk

Oplichters zijn creatief en volhardend

De oplichters zijn creatief en doen zeer veel om het vertrouwen van slachtoffers te winnen. Vaak maken zij gebruik van moderne websites en benaderen zij slachtoffers proactief via telefoon om hen te ondersteunen bij de aanschaf van bitcoins en het versturen ervan.

Soms bieden zij ook technische ondersteuning en laten zij slachtoffers programma's als AnyDesk of Teamviewer installeren. Daarmee nemen zij de computer van het slachtoffer over. In zulke gevallen kan de schade nog verder oplopen en bestaat het risico dat ook persoonlijke gegevens, contacten, inlogcodes en andere data wordt buitgemaakt.

Vaak doen de oplichters zich voor als legitieme bedrijven, al dan niet gepaard met verzonnen succesverhalen van bekende Nederlanders of fictieve samenwerkingen met bedrijven. Andere keren is het tegenovergestelde het geval en doen zij net alsof zij de slachtoffers betrekken bij een 'slimme methode' om geld te verdienen die eigenlijk niet mag, maar wel zou werken. Slachtoffers ontvangen daarbij doorgaans uitgebreide instructies over hoe te handelen en welke antwoorden te geven wanneer zij worden bevraagd door support afdelingen. Op die manier worden zij onder valse voorwendselen voor het karretje van de oplichters gespannen om zich in te zetten om detectie te voorkomen.

Oude oplichting, nieuw jasje

Hoewel er vaak wordt gesproken over bitcoin gerelateerde oplichting is deze vorm van oplichting geen nieuw fenomeen. Vergelijkbare methoden werden in het verleden door oplichters ook toegepast bij andere zogenaamd goede investeringsmogelijkheden die later frauduleus bleken te zijn, zoals beleggingen in vastgoed, teakhout plantages en time-sharing appartementen.

In die zin is Bitcoin slechts het zoveelste verhaal dat oplichters hun slachtoffers voor houden. Wel nieuw is het gebruik van bitcoin als betalingsmiddel bij de oplichting.

Wordt u opgelicht?

Denkt u dat u mogelijk slachtoffer bent van oplichting? Dan is het zaak contact op te nemen met de politie. Als u slachtoffer bent geworden en de aankoop verliep via Bitonic, het grootste bitcoinbedrijf van Nederland, dan kunt u voor advies ook contact opnemen met de Bitonic support afdeling (klik hier voor de link). Consumentenbescherming staat bij hen voorop.

Gebruik ook de "controleer je aanbieder" tool van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) om na te gaan of een aanbieder bij hen bekend is. Staat uw aanbieder daar niet bij? Dan is dat géén garantie dat het bedrijf legitiem is.

Overige media over Bitcoin gerelateerde oplichting:

opgelichtbitcoinadvertenties Opgelicht! besteedde aandacht aan frauduleuze bitcoin advertenties. Bekijk de aflevering hier.

rtlzoplichtingbitcoins Lees ook het artikel over bitcoin oplichting van RTL-Z.

brandpuntbitcoinadvertenties BrandpuntPlus schreef ook over bitcoin-gerelateerde oplichting. Lees het artikel hier.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.