The Human Rights Foundation sponsort Bitcoin ontwikkeling
De internationale mensenrechtenorganisatie The Human Rights Foundation (HRF) heeft een donatiefonds opgericht om de ontwikkeling van bitcoin te sponsoren. Een eerste beurs van $50.000 dollar is inmiddels verstrekt aan Chris Belcher, een bitcoinontwikkelaar die werkt aan het verbeteren van de privacy van bitcoin via CoinSwaps. Binnenkort maakt HRF bekend welke andere bitcoinontwikkelaar een tweede beurs ontvangt. Wie ook wil doneren kan daarvoor terecht op de website van HRF.
The Human Rights Foundation (HRF) is al langer enthousiast over bitcoin. Het is daarom al enige tijd mogelijk om aan de stichting te doneren via bitcoin. Nu zet HRF nog een extra tandje bij, want het heeft een speciaal donatiefonds opgezet om daarmee de ontwikkeling van Bitcoin te sponsoren.
De opgehaalde gelden worden ter beschikking gesteld aan bitcoinontwikkelaars die volgens HRF belangrijk werk verrichten, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar het verbeteren van de privacy.
"In tegenstelling tot het banken- en betaaldiensten in het traditionele stelsel is Bitcoin globaal en kent het geen grenzen. Gebruikers hoeven geen account aan te maken, geen identiteitsbewijzen te overhandigen om de dienst te gebruiken, en hun transacties kunnen niet gecensureerd of bevroren worden door de autoriteiten. Het is niet mogelijk voor overheden, bedrijven of individuen met een veel bitcoin om de regels van het netwerk te veranderen, om de toegang ertoe te blokkeren of om meer bitcoin erbij te printen. Gebruikers kunnen hun wachtwoord in de vorm van in een reeks woorden bewaren of memoriseren, waardoor confiscatie erg moeilijk is. Met het oog op al deze eigenschappen kan Bitcoin een redmiddel zijn voor voorvechters van mensenrechten, vooral als de privacy en bruikbaarheid verbeterd worden."
-The Human Rights Foundation, persbericht HRF Bitcoin ontwikkelaarsfonds
Chris Belcher
De eerste bitcoinontwikkelaar die sponsoring uit het HRF fonds ontvangt is de Brit Chris Belcher. Belcher wordt door velen gezien als een vooraanstaand expert op het gebied van Bitcoin privacy en in het verleden leverde hij belangrijke bijdragen aan onder andere de ontwikkeling van Electrum Personal Server en JoinMarket.
Sinds kort werkt hij aan een nieuwe implementatie van CoinSwap, een technologie die de privacy van bitcointransacties aanzienlijk kan verbeteren. Voor zijn open source werkzaamheden ontvangt hij nu vanuit het HRF fonds sponsoring ter waarde van $50.000.
Die financiele steun is volgens Chris Belcher erg welkom, want de ontwikkeling van Bitcoin gebeurt open source en de werkzaamheden zijn dus in principe onbetaald. "Het Human Rights Foundation fonds helpt het CoinSwap project op directe wijze," licht hij toe. "Ik deed soms freelance programmeerwerk ongerelateerd aan Bitcoin wanneer ik geld nodig had. Met dit soort beurzen en donaties hoeft dat niet meer en kan ik me volledig richten op het CoinSwap project en Bitcoin privacy."
Meer sponsoring op komst
Chris Belcher is de eerste die uit het fonds sponsoring ontvangt, maar het HRF kondigde aan ook al een tweede bitcoinontwikkelaar op het oog te hebben voor wie een soortgelijk bedrag beschikbaar wordt gesteld. Ook deze bitcoinontwikkelaar richt zich op het verbeteren van de privacy, aldus HRF. Meer informatie hierover wordt binnenkort bekend gemaakt.
HRF heeft op hun website een speciale donatiepagina opgezet waarop het donaties inzamelt voor het fonds. Geïnteresseerden kunnen daar een donatie doen om daarmee de verdere ontwikkeling van Bitcoin te steunen. Volgens de teller op de website van HRF zit er op dit moment ongeveer $16.500 in de pot.
95% van de opgehaalde gelden worden verstrekt aan bitcoinontwikkelaars die volgens de organisatie belangrijk werk verrichten. De resterende 5% komt ten goede van de bredere inspanningen van HRF met betrekking tot mensenrechten.
Mensenrechten en Bitcoin
Het initiatief van HRF komt niet geheel uit de lucht vallen, want de organisatie heeft Bitcoin al langer omarmd. Garry Kasparov, de bekende schaakgrootheid die tegenwoordig de voorzitter van HRF is, zegt meer vertrouwen te hebben in de wiskunde van Bitcoin dan in overheden. Maar veel heeft wellicht ook te maken met HRF's chief strategy officer Alex Gladstein, die al jaren fervent en uitgesproken Bitcoiner is.
Voor Alex Gladstein is Bitcoin een belangrijk middel tegen onderdrukking. "Mensenrechtenactivisten en journalisten wereldwijd krijgen steeds meer te maken met financiële onderdrukking in de vorm van bevroren bankrekeningen, beperkingen op fondsenwerving uit het buitenland, transactie surveillance en algehele moeite om een inkomen te verdienen of donaties te ontvangen.", legt hij uit. "Bitcoin kan voor hen een krachtig instrument zijn die hen in staat stelt hun werk voort te zetten, naast messaging apps op basis van encryptie zoals Signal en projecten als Tor Browser en SecureDrop."
"Het grootste potentieel van Bitcoin is om de meest kwetsbare mensen van de wereld te helpen, zij zonder bankrekeningen, identiteiten of toegang tot het financiële stelsel. Nu kan iedereen, met slechts een telefoon en een internetverbinding, bitcoin ontvangen van mensen uit de hele wereld, in minuten, voor lage kosten, zonder mogelijkheid van censuur of confiscatie, zonder dat daarvoor toestemming bij wie dan ook gevraagd hoeft te worden, en zonder identiteitsbewijs."
-Alex Gladstein, chief strategy officer The Human Rights Foundation, A Human Rights Activist's Response to Bitcoin Critics
Open source sponsoring
Bitcoin is open source en er is geen centrale autoriteit, maar dat betekent dus ook dat er in principe ook geen centraal bedrijf of organisatie is die de bitcoinontwikkelaars een salaris betaalt. Bitcoinontwikkelaars werken dan ook veelal gratis en vanuit hun passie. Vaak verrichten ze echter wel belangrijk werk dat ten goede komt van de hele bitcoincommunity. Met de sponsoring en het nieuwe fonds hoopt HRF daarom een voorbeeld te stellen voor andere organisaties en hen te inspireren ook financiële steun te verlenen.
HRF is overigens niet de eerste organisatie die bitcoinontwikkelaars financiële steun verleent. Vorig jaar besloot de Amerikaanse betaalprovider Square, zusterbedrijf van social media platform Twitter, eveneens een aantal bitcoinontwikkelaars te sponsoren. Ook daarbij was het ondersteunen van het ecosysteem en de verdere ontwikkeling van Bitcoin leidend.
Een aantal bitcoinbedrijven zoals Blockstream, Chaincode Labs, Lightning Labs en anderen leveren daarnaast ook financiële steun aan bitcoinontwikkelaars. In Nederland levert Bitonic een soortgelijke bijdrage, met financiële steun voor de open source werkzaamheden van Lightning Network ontwikkelaar Corné Plooy. Toch gelden dit soort regelingen slechts voor een klein deel van de ontwikkelaars en werken de meesten nog altijd onbetaald.
Ook een steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Bitcoin via een donatie? Dat kan via de website van The Human Rights Foundation.