Amerikaanse overheid bezit voor 8 miljard dollar aan bitcoin

De Amerikaanse overheid bezit voor meer dan 8 miljard dollar aan bitcoin. De autoriteiten hebben tussen 2020 en 2022 in totaal minstens 215.000 bitcoins geconfisqueerd, waarvan slechts een klein deel is verkocht.

Oorsprong

De meeste van de confisqueerde bitcoins komen uit drie grote zaken: de inbeslagname bij het oprollen van darkweb-marktplaats Silk Road (69.369 BTC), de zaak rond fraudeur James Zhong (51.326 BTC) en de Bitfinex-hack (94.643 BTC). Tot op heden is slechts 5% van de voorraad bitcoins verkocht, waardoor de Amerikaanse overheid nog altijd beschikt over een indrukwekkend aantal van circa 197.000 bitcoins, ter waarde van ruim acht miljard dollar met de huidige koers (ongeveer $43.000). Deze data is afkomstig van 21.co, een dochterbedrijf van 21shares. De schatting van 215.000 BTC, gebaseerd op enkel publiekelijk beschikbare informatie, vormt een ondergrens en kan in werkelijkheid aanzienlijk hoger zijn, zo stellen de onderzoekers op hun website.

In februari van het afgelopen jaar verkocht de United States Department of Justice (DOJ) 9.861 bitcoins, afkomstig Silk Road. 

De resterende bitcoins zouden in de komende 12 maanden in vier delen verkocht worden. Als de DOJ zich hieraan houdt, moet dat binnen de komende 7 weken plaatsvinden.

Verder zou de markt de komende maanden mogelijk getuige kunnen zijn van een verdere verkoop van geconfisqueerde bitcoins door de Amerikaanse overheid, maar ook dit is nog niet zeker. Voor de verkoop van bitcoins die in beslag genomen zijn van de Bitfinex-hackers is nog geen specifieke tijdlijn bekendgemaakt. Ook over de bitcoins van James Zhong is nog onduidelijk of en wanneer deze worden verkocht.

Grootbezitters

Het Openbaar Ministerie (OM) van het land heeft er voor gezorgd dat het land meer bitcoin bezit dan enig ander land. El Salvador en Oekraïne staan respectievelijk tweede en derde op de lijst van grootste bitcoinbezitters. In El Salvador kocht de overheid de bitcoin zelf, terwijl in Oekraïne de meeste bitcoin heeft ontvangen als donatie voor de oorlog tegen Rusland.


Eerder schreven we over de inbeslagname van bitcoins door het Openbaar Ministerie van de VS.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.