Ark protocol: beter dan het Lightning Network?

Een nieuwe tweedelaags schaalbaarheidsoplossing gaat de concurrentie aan met Lightning: het Ark protocol. Transacties via Ark zijn snel, goedkoop en anoniem - zonder betaalkanalen of liquiditeitsmanagement, zoals bij Lightning.

De ontwikkelaar Burak kondigde het Ark protocol aan via de Bitcoin-dev mailinglist. Hij omschrijft Ark als een tweedelaags schaalbaarheidsoplossing die gebruikers in staat stelt om fondsen te versturen zonder liquiditeitsbeperkingen. 

Ark zou een alternatief kunnen zijn voor het Lightning Network. Het belooft eveneens snelle transacties tegen lage kosten, maar op een manier die makkelijker opschaalt en meer privacy biedt. 

vTXO's

Transacties via het Ark protocol werken anders dan Bitcoin of Lightning. Ark gebruikt een eigen UTXO-set, genaamd 'virtual Transaction Outputs' (vTXO). vTXO's bestaan ' off chain off chain Een normale bitcointransactie wordt opgenomen in een block van de Bitcoin blockchain. De transactie vindt daarom 'on chain' plaats. Een 'off chain'-transactie is een transactie buiten de blockchain om, vaak via een ander mechanisme. Doorgaans is er aan het einde van een reeks off chain-transacties een on chain-transactie nodig om de eindstand op de blockchain vast te leggen. ' en hebben vastgestelde groottes, om de privacy te versterken.

Gebruikers kunnen een on-chain UTXO omzetten naar off chain vTXO's - een proces dat 'lifting' wordt genoemd - en ontvangers kunnen vTXO's ook weer eenvoudig omzetten naar een on chain UTXO.

Een vTXO heeft een levensduur van vier weken. De ontvanger krijgt eerst twee weken om de fondsen te claimen. Als dat na twee weken niet is gebeurd krijgt de verzender nog eens twee weken om de fondsen te claimen. Na vier weken mag de dienstverlenende 'Ark Service Provider' de fondsen claimen.

Ark Service Providers

Ark Service Providers (ASPs) zijn een soort tussenpartijen, vergelijkbaar met Lightning Service Providers (LSPs). Voor transacties via Ark maken gebruikers verbinding met een ASP.

ASPs leveren de liquiditeit en functioneren als CoinJoin coördinatoren. Iedere vijf seconden maken ASPs een blinde CoinJoin sessie aan, die ze met eigen on chain fondsen financieren in ruil voor vTXO's van gebruikers. Op die manier heeft de CoinJoin-transactie betrekkelijk weinig inputs - goed voor de privacy. Als beloning voor hun diensten ontvangen ASPs een fee.

Ark en Lightning zijn interoperabel, dus ASPs kunnen gelijktijdig ook een LSP zijn. Betalingen kunnen daardoor vanaf het ene netwerk naar het andere netwerk vloeien.

Vergelijking

Vergeleken met on chain-bitcointransacties en Lightning-transacties biedt Ark interessante voordelen.

Met een transactietijd van 5 seconden zijn transacties via Ark bijna net zo snel als Lightning. Vanwege de automatische blinde CoinJoins bieden ze echter een zeer hoge mate van privacy. Dankzij het systeem op basis van vTXO's doet Ark ook geen concessies met betrekking tot self-custody.

Een groot voordeel is dat met Ark geen betaalkanalen hoeven te worden geopend, gefinancierd of gesloten. Daardoor ligt de drempel voor nieuwe gebruikers veel lager dan bij Lightning. Het belast de beperkte capaciteit in blocks ook veel minder, waardoor Ark beter opschaalt dan Lightning.

Wel vereist Ark vooralsnog, net als Lightning, dat gebruikers online zijn om fondsen te ontvangen. Er is echter ook een ontwerp waarbij dat niet nodig is, maar daarvoor is eerst activatie van BIP-118 en BIP-119 nodig. 

Ontwikkeling

Op dit moment bevindt de ontwikkeling van Ark zich nog in de beginfase. Waarschijnlijk duurt het dus nog een tijd voordat er een werkende implementatie is.

Een ruwe uiteenzetting van het ontwerp is te vinden op de website van Ark. Daar tref je ook een link naar het Telegram-kanaal en een oproep voor ontwikkelaars om bij te dragen aan het project.


Wat zouden autoriteiten van Ark vinden? Vaak zijn zij geen fan van mixers, ook al is het gros van de transacties niet illegaal


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.