Bitcoin Amsterdam dag 1: een sfeerimpressie!
De eerste dag van het grootste Bitcoinevenement in Nederland ooit zit er alweer op. Het was een dag vol impressies en imposante panels, presentaties en workshops. Bekijk hieronder de highlights en samenvattingen.
Bitcoin 101
Bart Mol en Bert Slagter openden Bitcoin Amsterdam met Bitcoin 101. Bert vertelde over de beginselen van Bitcoin en waarom Bitcoin belangrijk is. Bart ging dieper in op Lightning.
Has Bitcoin's inflation hedge narrative failed?
Een panel van Jeff Booth, Niko Jilch, Greg Foss, Prince Philip en Dylan LeClair sprak over de rol van Bitcoin als middel tegen inflatie. Volgens de sprekers zijn centrale banken genoodzaakt om door te zetten met geldschepping, met verdere inflatie als gevolg. Bitcoin is daarentegen absoluut schaars en beperkt, omdat het via het energieverbruik een verbinding heeft met de fysieke wereld.
The Madeira Bitcoin experiment
In Madeira wil de overheid Bitcoin omarmen. Op de Sats Stage kondigde André Loja het F.R.E.E. Madeira project aan, dat zich o.a. richt op educatie, een hub voor bitcoinbedrijven, gunstige belastingtarieven en het aanmoedigen van het gebruik van bitcoin bij internationale overboekingen door de aanzienlijke diaspora van Madeira.
The energy crisis and Bitcoin
Tijdens het panel “The energy crisis & bitcoin” werd gesproken over de energiecrisis in Europa en de mogelijke rol van Bitcoinmining in de oplossing. Het stigma rondom mining in de politiek is nog altijd vrij negatief, maar steeds vaker staan bedrijven of andere voorzieningen open voor de diverse voordelen die bitcoinmining kan bieden.
The future of sidechains
Tijdens de fireside chat, onder begeleiding van Aaron van Wirdum, spraken Adam Back en Paul Sztorc over het ontstaan, de ontwikkeling en de voor- en nadelen van sidechains.
Innovation without speculation Adam Back
FATF and the Threat to Bitcoin Privacy
Matt Odell, Sjors Provoost, Patrick Hansen en Kevin Murcko gingen in discussie over de Financial Action Task Force (FATF). De FATF is een niet-verkozen wereldwijde intergouvermentele waakhond die het witwassen van geld en terrorismefinanciering moet tegengaan. De waakhond stelt internationaal aanbevelingen op die door de meeste landen in de wereld worden opgenomen in nationale regelgeving. De financiële sector en de Bitcoinsector moeten in principe dus voldoen aan de regels die de FATF opstelt. De panelleden discussieerden over of de regels een bedreiging zijn voor je privacy.
Beating the energy crisis with heat recovery
Jelmer ten Wolde van Greentech legt uit hoe hij in staat is om winstgevend te minen in Nederland, door de restwarmte van miningapparatuur door te verkopen en te hergebruiken voor het verwarmen van kassen of warenhuizen.
Free Assange
Stella Assange, de vrouw van Julian Assange, sprak op de main stage over haar man, zijn visie op bitcoin en hun voortdurende strijd tegen de autoriteiten. Wikileaks was één van de eerste organisaties die bitcoin accepteerde, omdat het traditionele financiële stelsel hen niet meer wou bedienen. Julian Assange wordt vandaag nog altijd onder erbarmelijke omstandigheden in gevangenschap gehouden. Stella Assange waarschuwt dat het slechts een kwestie van tijd is, voordat we als maatschappij onze vrijheden nog meer verliezen. Bitcoin is volgens haar onderdeel van een tegenbeweging.
Bitcoin is the real occupy wallstreet Julian Assange
The spectre of CBDC's
CBDCs zijn bedoeld als 'digitaal cash', maar volgens de panelleden zijn ze niet vergelijkbaar: alles is traceerbaar, ze hebben geen privacy en er kunnen voorgeprogrammeerde limieten of andere beperkingen worden opgelegd. Westerse democratieën zouden ermee sommige gewenste elementen van Bitcoin willen kopieren, maar zijn angstig om macht en controle uit handen te geven.
Een CBDC brengt volgens het panel geen nieuwe vrijheden, maar verschaft de autoriteiten wel van meer macht en controle. Voor burgers leveren ze echter nauwelijks voordelen op.
Filosofische inzichten op bitcoin mining
Bitcoin past perfect bij de energietransitie, zei Filosofie en Geesteswetenschappen professor Troy Cross in zijn keynote.
Cross sprak over de Bitcoinmining paradox. Deze houdt in dat een hogere hashrate meer energie nodig heeft, wat een grotere uitstoot van broeikasgassen betekent. Maar op de lange termijn leidt dit tot een hogere prijsgevoeligheid van mining, waardoor miners de goedkoopste energiebronnen zoeken en de uitstoot uiteindelijk omlaag gaat. De goedkoopst energie komt namelijk uit bronnen die doorgaans onbenut worden, zoals methaan en gas dat doorgaans afgefakkeld wordt.
Benieuwd naar dag 2 van Bitcoin Amsterdam? Houdt onze website voor de livestream in de gaten!