Honduras opent ‘Bitcoin Valley’, een initiatief om de bitcoinadoptie en toerisme te boosten

In het Hondurese toeristenplaatsje Santa Lucia is het initiatief ‘Bitcoin Valley’ geopend, een vallei waar ondernemers en klanten bitcoin accepteren en kunnen uitgeven. Het doel is om een circulaire bitcoineconomie te beginnen en toerisme te stimuleren. Zo’n 60 winkels doen mee aan het project en hebben les gekregen over bitcoin als betaalmiddel.

Circulaire bitcoineconomie

Een van de doelen van de ‘Bitcoin Valley’ is het creëren van een circulaire bitcoineconomie. Dit is een economisch systeem waarin grondstoffen en producten worden hergebruikt en het geld binnen de deelnemers van deze gemeenschap blijft.

Met name dit laatste is relevant voor de keuze om een circulaire economie met bitcoin te beginnen. Bitcoin geeft namelijk iedere deelnemer van het Bitcoinnetwerk de vrijheid om handel te drijven met andere deelnemers, zonder dat daar een derde partij zoals een bank of andere financiële instelling bij komt kijken.

Het gebruik van bitcoin vereist geen identiteit, enkel een internetverbinding en een wallet. De drempel om bitcoin te bezitten is daardoor een stuk lager dan het verkrijgen van een bankrekening of ander soort financiële identiteit.

Voor het openen van een bankrekening zijn namelijk wel identiteitsgegevens zoals naam, adres, BSN nummer, e-mail en telefoonnummer nodig. Momenteel zijn er naar schatting zo’n 2 miljard mensen op de wereld die geen toegang hebben tot traditionele financiële dienstverleningen, maar vaak wel toegang hebben tot een internetverbinding.

In de Filipijnen bijvoorbeeld, hier heeft 34,5% van de populatie een bankrekening en 67% een actief social media profiel en dus een telefoon of computer met een internetverbinding. Voor deze mensen is bitcoin een mogelijkheid om deel te nemen aan de globale wereldeconomie.

‘Bitcoin Valley’

Het project Bitcoin Valley is een initiatief om naast een bitcoineconomie te beginnen ook het toerisme in de regio een boost te geven.

“Het accepteren van bitcoin als betaalmiddel geeft ons de mogelijkheid een nieuwe markt te openen en nieuwe klanten te winnen”, zo legt Cesar Andino, eigenaar van een lokaal toeristisch bedrijf, uit.

Het project is afgelopen donderdag van start gegaan en is een samenwerking tussen Blockchain Honduras, het Hondurese handelsplatform Coincaex, de Technische Universiteit van Honduras en de gemeente van het plaatsje Santa Lucia.

De oprichter van Blockchain Honduras heeft aan lokale media bekend gemaakt dat zo’n 60 ondernemers training hebben gehad over het gebruik van bitcoin. Handelsplatform Coincaex heeft de winkels voorzien van de benodigde apparatuur om bitcoin als betaalmiddel te accepteren.

Alhoewel de winkels in Bitcoin Valley bitcoin accepteren, ontvangen de ondernemers nog steeds de lokale munteenheid. Om de ondernemers te beschermen voor de volatiliteit van bitcoin zet Coincaex de ontvangen bitcoin om in de Hondurese lempira.

Of dit later zal veranderen en de circulaire bitcoineconomie er ooit zal komen, is niet duidelijk. Het handelsplatform legt uit dat ze de bevolking niet willen opdringen, maar juist willen informeren over de mogelijke voordelen van bitcoin.

Bitcoin hubs

Honduras is niet het enige land waarin wordt geëxperimenteerd met bitcoin. Zo wordt in bitcoinland El Salvador de stad Bitcoin City gebouwd en is in Zuid-Afrika in het plaatsje Mosselbaai het soort gelijk project Bitcoin Ekasi gestart. Verder is in het surfplaatsje El Zonte in El Salvador het project Bitcoin Beach een succes.

Ook in Nederland wordt in de stad Arnhem op meerdere plekken bitcoin geaccepteerd als betaalmiddel.


Op plekken waar bitcoin wordt geaccepteerd als betaalmiddel wordt vaak gebruik gemaakt van het lightning netwerk, lees daar alles over in dit artikel.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.