Bitcoinmining verwarmt dorp met 11.000 inwoners in Finland

Een dorp in Finland met 11.000 inwoners wordt verwarmd via stadsverwarming met de restwarmte van bitcoin miningapparatuur. Het betreft een pilot van Marathon Digital, één van 's werelds grootste miningbedrijven, met als doel de klimaatimpact te verminderen en tegelijkertijd het verdienmodel uit te breiden.

Bitcoinmining vergt veel energie en levert bitcoins op, maar daarnaast produceert het als bijproduct ook veel (rest)warmte. Tijdens het miningproces wordt namelijk ruim 95% van alle gebruikte energie omgezet in warmte. Traditioneel is de warmteproductie een kostenpost voor miningbedrijven, die veel besteden aan koeling en zich doorgaans vestigen in koude klimaten om de kosten te drukken.

In een nieuw project van Marathon Digital wordt de warmte echter gebruikt om een dorp in Finland met 11.000 inwoners te verwarmen, zo rapporteerde Bitcoinmagazine.com. De warmteafvoer van miningapparatuur is daarbij aangesloten op de ondergrondse infrastructuur van de stadsverwarming. Het betreft een pilot van 2 megawatt in de regio Satakunta. 

Klimaat

Het project moet bijdragen aan een beter klimaat. Ondanks dat het gros van de stroom in Finland duurzame stroom is, wordt voor de stadsverwarming namelijk vaak gebruik gemaakt van biomassa. De verbranding van biosmassa veroorzaakt echter nog altijd CO2-uitstoot. Door te overstappen naar restwarmte van miningapparatuur wordt die uitstoot beperkt.

"Eén industrie heeft warmte nodig, terwijl de ander het in overvloed produceert. In plaats van de overvloedige warmte die datacenters produceren te verspillen, zou het gerecycled kunnen worden om aan de warmtevraag te voldoen", schrijft Marathon Digital in het rapport Heating with Hashes

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Extra verdienmodel

Ook is het een extra verdienmodel voor Marathon Digital, dat nu naast de gewoonlijke mininginkomsten ook verdient aan de verkoop van de warmte. Dat levert betere winstmarges op.

"Deze innovatie transformeert een ongewild bijproduct van datacenters in een waardevolle bron voor stadsverwarmingssystemen, waardoor de kosten en verspilling voor alle betrokkenen worden verminderd en de behoefte aan inefficiënte, koolstof-uitstotende warmtebronnen afneemt", aldus Marathon Digital.

Datacenters

Traditionele datacenters kunnen weliswaar ook gebruikt worden voor stadsverwarming, maar bitcoinmining is volgens Marathon Digital beter geschikt. De warmte afkomstig van traditionele datacenters bereikt namelijk meestal een temperatuur van hooguit 35 graden celcius, terwijl voor stadsverwarming 80 graden nodig is. Het restant van 45 graden wordt dan bijverwarmd met behulp van boilers of warmtepompen.

Bron: Heating with Hashes, Marathon Digital

Bij miningapparatuur loopt de temperatuur veel hoger op. Marathon stelt in het rapport een temperatuur te kunnen leveren tussen de 55 en 75 graden. Daardoor is nog maar 5 tot 25 graden aan aanvullende verwarming nodig.

Bovendien is miningapparatuur compact en modulair, waardoor de apparatuur dichtbij of zelfs op locatie kan worden geplaatst. Dat kan de efficiëntie verbeteren en de kosten verminderen.

CO2-negatief

Bitcoinmining wordt vanwege het stroomverbruik vaak geassocieerd met klimaatschade, maar er zijn tegenwoordig steeds meer initiatieven waarbij mining juist bijdraagt aan de klimaatdoelen.

Zo voerde Marathon Digital ook een pilot uit met bitcoinmining op basis van energie opgewekt uit de methaanuitstoot van een vuilnisbelt, waardoor het niet in de atmosfeer terecht komt. Ook miningbedrijven Vespene Energy en Nodal Power voeren vergelijkbare projecten uit.

Daarnaast zijn er veelbelovende initiatieven waarbij bitcoinmining wordt ingezet om de methaanuitstoot bij olieboringen te beperken. Het Amerikaanse miningbedrijf Crusoe Energy specialiseert zich daarin, maar ook ook energiegiganten zoals ExxonMobilConocoPhilipsGazprom Neft en Equinor experimenteren er al enkele jaren mee, evenals olieproducenten in Oman.

In Afrika helpt mining bovendien kleine gemeenschappen, en zelfs een National Park, de overstap te maken van houtskool naar duurzame energie. Ook zijn er wereldwijd diverse kleinschalige initiatieven, zoals een Spaanse varkensboer en een Ierse melkboer die CO2-negatief minen met de methaanuitstoot van mest.

Volgens sommigen, zoals klimaat- en bitcoinonderzoeker Daniel Batten, is bitcoinmining via dit soort initiatieven zelfs hard op weg om over enkele jaren al de eerste industrie te worden die meer klimaatschade beperkt dan het veroorzaakt.

Consultancybureau KPMG publiceerde vorig jaar een rapport waarin het de ESG-voordelen van bitcoin prees, waarin het onder andere het hergebruik van de restwarmte van miningapparatuur benoemde.


Lees ook eens over de elektrische kachel die behalve warmte ook bitcoins produceert!