Bitcoinpionier Hal Finney is vandaag 8 jaar geleden overleden

Op 28 augustus 2014 overleed Hal Finney aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Finney was een van de bekendste cryptografen uit de cypherpunk community en is van groot belang geweest voor het bestaan van Bitcoin. Hij was bovendien de tweede persoon, na Satoshi zelf, die zijn computer op het Bitcoinnetwerk aansloot.

Finney speelde een belangrijke rol in de beginfase van Bitcoin. Naast dat hij de eerste persoon was die ooit een bitcointransactie ontving, draaide het Bitcoinnetwerk zelfs een tijdje volledig op Finney’s computer. Dit kwam doordat Satoshi wat technische problemen had met zijn verbinding, zo gaf hij later toe.

In 2009 kreeg de cryptograaf te horen dat zijn levensverwachting, wegens de diagnose Amyotrofische Laterale Sclerorse (ALS), beperkt was. Alhoewel Finney een hardloper in topconditie was, eiste de spierziekte steeds meer van hem. Nadat zijn lichaam volledig verlamd was in 2013 plaatste hij een ontroerend afscheidsbericht op het Bitcointalk forum.

"Speaking of heirs, I got a surprise in 2009, when I was suddenly diagnosed with a fatal disease. I was in the best shape of my life at the start of that year, I'd lost a lot of weight and taken up distance running. I'd run several half marathons, and I was starting to train for a full marathon. I worked my way up to 20+ mile runs, and I thought I was all set. That's when everything went wrong." - Een citaat uit het afscheidsbericht van Hal Finney op het Bitcointalk forum.

Satoshi?

Er gaan veel speculaties rond dat Hal Finney de persoon, of één van de personen, is die schuilging achter de pseudonien Satoshi Nakamoto. Alhoewel hij zelf altijd heeft ontkent Satoshi te zijn, zijn de verdenkingen niet op niets gebaseerd. Zo beschikte de cryptograaf over de benodigde expertise en hield hij zich al lange tijd bezig met gerelateerde zaken. Bovendien verdween Satoshi in ongeveer de zelfde periode dat Hal Finney lichamelijk achteruitging.

Of we er ooit achter zullen komen wie er achter de naam Satoshi Nakamoto schuilging, is nog maar de vraag. Het antwoord is misschien niet eens zo belangrijk als je denkt, de persoon of personen Satoshi hebben immers momenteel evenveel macht over het Bitcoinnetwerk als jij en ik.

Ter nagedachtenis van Hal Finney, cryptograaf, computerwetenschapper, cypherpunk en Bitcoinlegende.


Lees hier meer over de geschiedenis van Bitcoin.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.