Cuba Libre! Hoe Cubanen het heft in eigen handen nemen met bitcoin

Steeds meer Cubanen nemen het heft in eigen handen en bezitten bitcoin. Het land is sinds 1962 onderhevig aan zware sancties, opgelegd door de Verenigde Staten. Zo mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken doen in Cuba. Financiële instituties en banken zoals J.P. Morgan en Deutsche Bank hebben zelfs torenhoge boetes ontvangen voor het illegaal aanbieden van diensten aan Cubanen. Ook Western Union sloot vanwege sancties alle 400 kantoren in Cuba. De vraag naar een alternatief betaal- en spaarmiddel dat wel vrij kan worden verstuurd, is dus hoog.

Cuba en Bitcoin

Volgens het verslag van de NBC gaat het ondertussen om zo’n 100.000 Cubanen die gebruikmaken van bitcoin en andere cryptovaluta als betaal- of oppotmiddel. Een van de redenen dat veel Cubanen nu pas gebruikmaken van bitcoin is door de entree van mobiel internet drie jaar geleden. Ook alternatieve online betaalsystemen, zoals Paypal en Venmo zijn afgesloten voor inwoners van het eiland. Bitcoin echter niet. Dit komt door het decentrale netwerk achter de munt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld PayPal is er geen persoon of groep personen die de macht heeft over het bitcoinnetwerk. Betalingen met kunnen niet worden gestopt of bevroren. Bitcoin is soeverein geld. De eigendom van bitcoin wordt bepaald door de toegang naar de private key van een wallet. Er is geen partij die bitcoins kan confisqueren of namaken. Dit betekent ook dat bitcoin niet onderhevig is aan zware inflatie. Lees daar hier meer over.

Bekijk hier de video van NBC over het gebruik van bitcoin in Cuba.

Het is voor Cubanen echter niet gemakkelijk om aan bitcoin te komen. Het is voor internationale exchanges exchanges Een handelsbeurs waar bitcoin of andere cryptovaluta’s verhandeld kunnen worden. verboden om klanten uit Cuba te hebben. Over het algemeen kopen de meeste Cubanen via Telegram-groepen hun bitcoin. Nadat de koper en verkoper de prijs zijn overeengekomen voor een bepaalde hoeveelheid bitcoin is er veel vertrouwen in elkaar nodig om de transactie daadwerkelijk te verrichten.

Het is voor bedrijven onmogelijk om via het internet zaken te doen. Geen enkele online betaalmethode werkt, maar bitcoin dus wel.

De intrinsieke motivatie om bitcoin te gebruiken in dit land is groot. Het lijkt erop dat de centrale bank van Cuba dit ook begint in te zien. Eind april publiceerde Reuters nog over de uitgevaardigde regelgeving voor Cubaanse cryptodienstverleners.

Als de centrale bank een gunstig wettelijk kader omtrent cryptovaluta invoert, heeft het al besloten dat het het land er baat bij kan hebben. Pavel Vidal, oud econoom van de Centrale bank van Cuba


Eerder schreven we al over Cubaanse regelgeving omtrent bitcoin.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.