De 140.000 bitcoins van Mt.Gox worden binnenkort verstrekt

Gedupeerden van het faillissement van Mt.Gox kunnen binnenkort eindelijk uitzien naar compensatie. Volgens een nieuw bericht van curator Nobuaki Kobayashi worden de verschuldigde fondsen tussen 10 maart en 30 september aan de schuldeisers verstrekt. Er zou zo'n 140.000 BTC te verdelen zijn.

Acht jaar geleden ging de Japanse bitcoinexchange Mt.Gox failliet als gevolg van een hack, waarbij het zo'n 850.000 BTC aan klantfondsen verloor, destijds met een marktwaarde van $460 miljoen. Het is de grootste hoeveelheid bitcoin die ooit is gehackt. Een deel van de buit is later teruggevonden. In de jarenlange rechtszaak die volgde eisten gedupeerden compensatie. Dat proces lijkt nu eindelijk ten einde te komen.

Ondertussen steeg de bitcoinkoers aanzienlijk. De resterende bezittingen van Mt. Gox werden daardoor meer waard dan de dagwaarde van alle gestolen klantfondsen op het moment van de hack. Vandaag de dag zou er naar verluidt nog een geldbedrag ter waarde van enkele miljoenen euro's te verdelen zijn en zo'n 140.000 BTC. Dat laatste vertegenwoordigt tegen de huidige koers een waarde van ruim $3 miljard.

In november gaf curator Nobuaki Kobayashi aan dat er overeenstemming is bereikt en dat een rehabilitatieplan inmiddels definitief en bindend is. Volgens het nieuwste bericht volgen de eerste uitbetalingen binnenkort. De fondsen worden volgens de brief geleidelijk onder de schuldeisers verstrekt tussen 10 maart en 30 september. Ze ontvangen een deel in een reguliere valuta en een deel in bitcoin. 

De bitcoins van Mt.Gox zijn al jaren een veelbesproken onderwerp. Volgens sommigen hangen ze als een zwaard van Damocles boven de markt. De zorg is dat een deel van de bitcoins wordt verkocht wanneer ze beschikbaar komen, waardoor de koers kan dalen. Het valt echter te bezien of de overtuiging van de schuldeisers in Bitcoin in de afgelopen acht jaar daadwerkelijk is afgenomen. Het tegenovergestelde kan immers ook het geval zijn.

De meest recente brief van curator Nobuaki Kobayashi vind je hier


Meer lezen over Mt.Gox? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.