De bitcoinprijs ligt in Nigeria 60% hoger, maar niets is wat het lijkt
De prijs van Bitcoin lijkt in Nigeria een stuk hoger te liggen dan op de wereldwijde markt. Door een kloof tussen de officiële en de reële wisselkoers lijkt de prijs van bitcoin, berekend met de officiële koers, ongeveer 60% hoger in Nigeria. Echter, gebaseerd op de werkelijke wisselkoers, is de prijs gelijk aan die van de wereldwijde markt.
Beperkingen centrale bank
Er lijkt een groot verschil te zitten tussen de bitcoinprijs in Nigeria en de rest van de wereld. Dit komt door de kloof tussen de
officiële wisselkoers en de reële wisselkoers. De officiële wisselkoers
wordt bepaald door de Centrale Bank van Nigeria, maar weerspiegelt niet
de daadwerkelijke beschikbare koers voor Nigeriaanse burgers. De reële,
of werkelijke wisselkoers is de prijs waarvoor Nigerianen hun naira
kunnen omwisselen voor buitenlandse valuta. Dit verklaart het 'prijsverschil' van bitcoin in Nigeria, dat dus helemaal geen verschil is.
De Centrale Bank van Nigeria heeft recent nieuwe restricties ingevoerd op de limieten van geldopnames. Het is voor burgers vanaf heden mogelijk slechts dagelijks 20.000 naira of wekelijks 100.000 naira aan tegoeden op te nemen. Berekend met de werkelijke wisselkoers is dit respectievelijk ongeveer €25 en €100.
Daarnaast zorgt de invoering van diverse nieuwe bankbiljetten voor enige ophef. Om inflatie en witwassen tegen te gaan, en het gebruik van de eNaira (het digitale centralebank geld van Nigeria) te stimuleren, worden de biljetten van 1000, 500 en 200 naira vervangen door nieuwe biljetten met een lagere nominale waarde.
Inwoners hadden in eerste instantie tot 24 januari de tijd om hun oude bankbiljetten in te wisselen, maar door een overvloed aan klachten van inwoners die door de lange rijen onvoldoende tijd zouden hebben, is deze deadline uitgesteld naar 10 februari. Na deze deadline zijn alle oude bankbiljetten niet meer bruikbaar, en dus waardeloos.
Peer-to-peer platformen voor het (ver)kopen van bitcoin zijn populair in Nigeria, omdat de overheid bedrijven die Bitcoindiensten aanbieden heeft verboden. Peer-to-peer platformen matchen vraag en aanbod met elkaar, het bedrijf achter de site zelf faciliteert dus enkel het vraag en het aanbod van de markt. Soms komt het voor dat mensen graag met cashgeld willen betalen of dit willen ontvangen. Er wordt dan fysiek ergens afgesproken om de overdracht te voldoen. Deze manier van bitcoin kopen is niet altijd veilig, omdat je de tegenpartij niet altijd kunt vertrouwen.
eNaira - de Central Bank Digital Currency van Nigeria
De centrale bank kondigde de opnamelimieten en nieuwe bankbiljetten aan met als doel witwassen en het gebruik van chartaal geld te verminderen. En zo het gebruik van de eNaira te stimuleren.
Dit digitaal centralebankgeld, of Central Bank Digital Currency (CBDC) werd officieel in oktober van 2021 gelanceerd, maar wordt nog altijd weinig gebruikt. Naar schatting maakt slechts 0,5% van de Nigerianen gebruik van het digitale alternatief. Ter vergelijking, zo’n 50% van de bevolking bezit en gebruikt naar schatting Bitcoin of andere cryptovaluta.
De Centrale Bank van Nigeria heeft al meerdere pogingen gedaan om het gebruik van de eNaira te stimuleren. Zo werd de drempel voor het gebruik van de digitale munt in augustus van 2022 verlaagd door de eis van het hebben van een bankrekening af te schaffen. Dit geldt voor zo'n 55% van de Nigeriaanse bevolking.
In oktober probeerde ze de munt aan de man te krijgen
door middel van het aanbieden van een 5% korting op alle taxi betalingen. Beide pogingen zijn tot dusver niet erg succesvol gebleken.
Bitcoin
De zoekterm “How to
buy Bitcoin” wordt het meest gezocht in Nigeria. Het toont daarmee de
interesse naar andere vormen van geld aan, met bitcoin als populair
alternatief.
Bitcoingebruikers hebben immers volledige controle over hun fondsen zonder afhankelijk te zijn van tussenpersonen, zoals centrale banken of overheden.
Daarnaast functioneert Bitcoin als grenzeloos geld, waarmee waarde goedkoop en snel overal ter wereld kan worden verstuurd, zonder belemmeringen.
Het is niet de eerste keer dat de
Bitcoinprijs lokaal in Nigeria voor een hogere pirjs wordt verhandeld. In
februari 2021 maakte de centrale bank van het land bekend financiële
instituties die bitcoingerelateerde diensten aanbieden te verbieden. De
prijs lag toen uitgerekend 36% hoger dan de wereldwijde marktprijs.
Lees hier meer over het Bitcoin Ekasi project in het Zuid-Afrikaanse plaatsje Mosselbaai, waar een circulaire-bitcoineconomie in een township hoop biedt.