De grootste miner wordt nog groter en laat ASICs in de VS produceren

Mega-miningbedrijf Riot Platforms kondigde via een persbericht een nieuwe samenwerking aan met ASIC-fabrikant MicroBT. Riot bestelde 33.280 nieuwe Whatsminer ASICs, die MicroBT gaat produceren in een nieuwe fabriek in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Riot betaalt $162,9 miljoen voor de  ASICs ASICs Een Application-Specific Integrated Circuit (ASIC) is een computerchip die is gemaakt voor één specifieke taak, in plaats van meerdere functionaliteiten zoals een CPU of GPU. , die vanaf eind 2023 geleverd worden. Het betreft de nieuwe generatie Whatsminers M56S+ en M56S++, die werken op basis van immersion cooling immersion cooling Immersion cooling is een relatief nieuwe techniek waarbij apparatuur wordt gekoeld door het onder te dompelen in een vloeistof die wel geleidend is voor warmte, maar niet voor elektriciteit. De technologie is efficiënter dan andere manieren van koeling en is sinds enkele jaren in opmars, grotendeels gedreven door de miningindustrie, . Halverwege 2024 moet alle nieuwe apparatuur zijn geïnstalleerd in een nieuw miningcentrum in Corsicana, Texas. 

Op dit moment is Riot (waarschijnlijk) al de grootste miner ter wereld, maar na de uitbreiding zou hashrate van het miningbedrijf uitkomen op een indrukwekkende 20,1 exahash per seconde (EH/s) exahash per seconde (EH/s) Tijdens Bitcoinmining proberen miners telkens een andere hash uit in een poging om het volgende block te vinden. De rekenkracht van Bitcoinminingapparatuur wordt daarom uitgedrukt in hashes per seconde. Eén exahash is 1.000.000.000.000.000.000 hashes, oftewel één triljoen. . Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van nu. Volgens de website heeft het bedrijf op dit moment 94,176 ASICs die naar bitcoin minen met een gezamenlijke hashrate van 10,5 EH/s, dat in de komende maanden stijgt naar 12,5 EH/s. 

Daarnaast heeft Riot een optie om op een later moment onder dezelfde voorwaarden nog eens 66.560 Whatsminers M56S++ bij te kopen. Als Riot doorzet met de plannen zou de totale hashrate van het bedrijf dan uitkomen op 35,4 EH/s - bijna 10% van de huidige hashrate van het totale Bitcoinnetwerk.

Made in the USA

Onderdeel van de deal is dat MicroBT de ASICs in de Verenigde Staten produceert. Dat gebeurt in een nieuwe fabriek van MicroBT in Pittsburgh, in de staat Pennsylvania.

Dat moet leiden tot nieuwe banen in de VS en een meer robuuste toeleveringsketen. De meeste ASICs worden vooralsnog namelijk in China geproduceerd en de verplaatsing van de productie naar de VS moet die afhankelijkheid verminderen.

"Riot is verheugd om deze samenwerking met MicroBT aan te gaan voor onshore productie en om deze cruciale toeleveringsketen voor ons bedrijf veilig te stellen", aldus de CEO van Riot Platforms Jason Les.

MicroBT

MicroBT is een Chinese fabrikant van miningapparatuur. Het bedrijf werd in 2016 opgericht door Yang Zuoxing, een voormalige chipontwerper van marktleider Bitmain.

In 2020 verplaatste MicroBT de productie van ASICs voor de Amerikaanse markt al eens van China naar Zuidoost-Azië, om Amerikaanse invoerheffingen tegen China te voorkomen. Met de nieuwe fabriek in Pittsburgh lijkt MicroBT zich nog meer op de Amerikaanse markt te richten. 


Blockstream nam in 2021 ASIC-fabrikant Spondoolies over, o.a. vanwege de decentralisatie van miningfabrikanten.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.