De komende AI-revolutie en Bitcoin

Behalve Bitcoin is er ook nog een andere technologische revolutie: Artificial Intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie. Wat gebeurt er als deze twee technologische revoluties elkaar ontmoeten? De synergie kan wel eens explosief zijn: kunstmatige intelligenties met een eigen Bitcoinwallet.

Iedereen heeft er inmiddels wel iets over gehoord: kunstmatige intelligentie. Met ChatGPT, een kunstmatige intelligentie waaraan je vragen kunt stellen, bereikte de technologie voor het eerst de massa. Zulke AI's kunnen bijvoorbeeld teksten schrijven of programmeren. Andere soorten kunstmatige intelligenties zijn gespecialiseerd in andere trucs, zoals het creëren van beeldmateriaal, muziek of zelfs complete spelwerelden, of ze kunnen stemmen reproduceren. Dit zijn zogenoemde generatieve AI's.

Steeds vaker worden verschillende AI's ook aan elkaar gekoppeld om de mogelijkheden te combineren. Op die manier kan een kunstmatige intelligentie niet alleen de code en de tekst voor een website creëren, maar bijvoorbeeld ook het benodigde beeldmateriaal of eventuele geluidseffecten erbij toveren.

AGI en AI agents

De échte doorbraak waarop men hoopt is een Artificial General Intelligence (AGI). Dat is een kunstmatige intelligentie die kortgezegd alles begrijpt, alles kan, alles onthoudt en ook nieuwe dingen kan leren. Mogelijk wordt dat een netwerk waarbij allerlei gespecialiseerde AI's aan elkaar worden geknoopt onder regie van één overkoepelende AI. Een echte AGI is er nu echter nog niet.

Een tussenstap die er wel is is de Autonomous AI Agent. Dat is een kunstmatige intelligentie die je een opdracht kan geven, waarna het zelfstandig aan de slag gaat om die stapsgewijs uit te voeren totdat het doel is bereikt. Bij iedere stap analyseert de AI de resultaten en wordt een vervolgstap bedacht die vervolgens wordt uitgevoerd, waarna de resultaten opnieuw worden geanalyseerd om de volgende stap te bepalen.

Zo'n AI agent kan je bijvoorbeeld de vrij vage opdracht geven om geld te verdienen. De AI agent zal op basis van die opdracht eerst op internet onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om geld te verdienen, daarna analyseren welke optie het meest efficiënt is, een stappenplan bedenken om het uit te voeren en dat vervolgens in de praktijk brengen. De AI komt dan bijvoorbeeld op de proppen met een complete affiliate marketing website voor eco-producten, want dat biedt een laagdrempelige manier om zonder investeringen op internet inkomsten te vergaren. 

Microbetalingen met Bitcoin

En Bitcoin dan? Dat is mogelijk het smeermiddel voor de AI-revolutie: digitaal geld voor digitale entiteiten. Het is namelijk een vorm van geld die een AI kan accepteren en waarmee een AI kan betalen. 

Dat is handig, want een AI vergt veel stroom en dat is niet gratis. Op dit moment werken veel AI-makers daarom met een verdienmodel gebaseerd op abonnementen. Erg praktisch is dat niet, want er zijn allerlei gespecialiseerde AI's en veel gebruikers hebben misschien slechts af en toe iets nodig.

Zou het niet beter zijn als het mogelijk was om een AI simpelweg per opdracht te betalen, in plaats van talloze abonnementen af te sluiten? Bijvoorbeeld 100 satoshi's, een fractie van een cent, voor een enkel plaatje? Zulke micro-betalingen zijn via de bank eigenlijk niet kostendekkend, maar ideaal voor razendsnelle en goedkope Bitcoin Lightningbetalingen.

Autonome AI agenten met Bitcoinwallets

Bovendien kunnen kunstmatige intelligenties op deze manier ook elkaar betalen. Dat zou weleens de ware motor achter de revolutie kunnen zijn. Als een AI in staat is om een opdracht tegen betaling uit te laten voeren door een andere AI, dan zijn de mogelijkheden haast oneindig en is de betalingsinfrastructuur datgene wat de AI's aan elkaar knoopt. 

Een kunstmatige intelligentie kan op die manier volledig autonoom te werk gaan. Het zou zelfstandig een webshop kunnen opzetten en draaiende houden, inclusief het ontvangen en verrichten van alle betalingen. Zo'n AI kan niet alleen de website maken en klantcontact onderhouden, maar ook zelfstandig inkopen doen, marketingcampagnes uitvoeren, aanbiedingen bedenken of uitbreiden met nieuwe verdienmodellen. Zo'n AI kan zelfs besluiten een mens in te huren.

Of wat dacht je van een zelfrijdende taxi, zonder eigenaar of winstoogmerk? Een AI met een elektrische auto en een Bitcoinwallet kan zelfstandig besluiten welke ritjes te accepteren en welke prijs benodigd is voor het onderhoud. Bij de laadpaal rekent de AI zelf af voor het opladen van de auto en ook de jaarlijkse APK betaalt de AI vanuit een Bitcoinwallet. Winst is onnodig, dus de prijs kan zo laag mogelijk blijven, want de AI is alleen gericht op overleven. Als een nieuw soort wezen, een publiek goed, dat zichzelf voedt en staande houdt met taxiritjes.

Zonder Bitcoin

De mogelijkheden die erdoor ontstaan zijn ongekend. En zonder Bitcoinwallet een stuk onpraktischer. Zonder Bitcoinwallet is voor zo'n toekomst immers iets anders nodig. 

Bijvoorbeeld een overkoepelend bedrijf met een bankrekening, dat de regie over de AI's voert en het transactieverkeer verzorgt. Zo'n bedrijf voegt natuurlijk kosten toe, die terechtkomen bij de klanten en gebruikers. Als een AI dan een andere AI wil inschakelen, zit daarachter natuurlijk ook weer een ander bedrijf. Op die manier kunnen kosten snel oplopen.  

Bovendien ontstaan erdoor allerlei afhankelijkheden. Bedrijven kunnen failliet gaan, bankrekeningen kunnen worden opgeheven, transacties kunnen worden geblokkeerd of geannuleerd. Op ieder moment kan de stekker eruit worden getrokken, maar een AI met een Bitcoinwallet heeft daar geen last van.

Wellicht werkt digitaal geld van de overheid iets beter. Bijvoorbeeld een digitale euro of dollar, die wordt uitgegeven door een centrale bank (CBDC). Toch zitten ook daar haken en ogen aan, bijvoorbeeld omdat het een identiteitsbewijs vereist. Aangezien een AI daarover niet kan beschikken zal werkelijke autonomie met een digitale valuta van de overheid waarschijnlijk nog steeds niet mogelijk zijn. 

Bovendien is digitaal geld van de overheid op z'n best nog altijd een lokaal fenomeen en geen wereldwijde valuta. Is dat echt handig in een AI-toekomst gedreven door het wereldwijde internet? Of zal Bitcoin goedkoper, efficiënter en uiteindelijk vanzelfsprekender blijken?


Een wildgroei aan accounts en abonnementen hoeft met een Bitcoinwallet niet.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.