Democraten: vooralsnog geen koerswijziging ondanks toenadering

Nadat Donald Trump en de Republikeinen hun vizier richtten op de stemmen van bitcoinbezitters leken ook de Democraten toenadering te zoeken. Na een confronterende 'crypto roundtable', een teleurstellende Crypto4Harris-bijeenkomst, een partijprogramma zonder vermelding van bitcoin en nu ook geruchten dat de Democraten Gary Gensler of Elizabeth Warren als minister van Financiën overwegen, lijkt het erop dat de Democratische koerswijziging vooralsnog helaas uitblijft.

Vorige maand verklaarde Donald Trump zich tot 'cryptopresident'. Hij zei onder andere dat hij wil dat de Verenigde Staten een 'bitcoinsupermacht' wordt en dat de bitcoins die de autoriteiten door de jaren heen confisqueerden officieel onderdeel worden van de staatsreserves. Ook in het nieuwe partijprogramma van de Republikeinen staan enkele pro-bitcoin standpunten.

Het lijkt een strategische zet. Volgens onderzoeken zou zo'n 15% van de Amerikaanse bevolking bitcoin of cryptovaluta bezitten en voor veel van hen zou het beleid ten opzichte van deze onderwerpen zwaarwegend zijn bij hun keuze voor een politieke partij.

Vooral in strategisch belangrijke 'swing states' kunnen bitcoinbezitters daarom een belangrijke factor zijn bij het bepalen van de winnaar bij de aankomende presidentsverkiezingen.  

Democratische toenadering

Even leek het erop dat de Democraten de hete adem in de nek voelden en in reactie ook in beweging kwamen - in lijn met de strategie van een Amerikaanse bitcoinlobby. De Democraten ondernamen diverse toenaderingspogingen met de bitcoingemeenschap, maar dat lijkt desondanks geen vruchten af te werpen.

Zo vond begin augustus een 'crypto roundtable' plaats. Leden van de Democratische partij spraken daarbij via Zoom met diverse CEO's van exchanges en cryptobedrijven, waaronder Coinbase en Kraken.

Hoewel het een toenaderingspoging moest zijn, mondde het volgens Fox News uit in een confronterende botsing waarbij de sector vooral hun beklag deed over het optreden van de Biden-administratie en instanties als de Securities & Exchange Commission (SEC). "Het was eigenlijk gewoon een schreeuwpartij", aldus een anonieme bron van Fox. 

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Crypto4Harris

Kort erna organiseerden de Democraten een online Crypto4Harris-bijeenkomst. Bij deze publieke online bijeenkomst met CEO's van cryptobedrijven spraken diverse leden van de Democratische partij, waaronder meerderheidsleider in de Senaat Chuck Schumer, zich uit voor een een innovatief en pro-crypto beleid. Kamala Harris zelf was niet aanwezig, maar Schumer beloofde dat als zij het presidentschap wint, dat hij voor het einde van het jaar nieuwe regulering wil voorstellen. 

Concrete beloftes bleven echter uit. Het is dan ook niet duidelijk wat voor soort regulering Schumer beoogt. Wel herhaalden de Democraten meermaals dat ze innovatie willen stimuleren in de VS en dat consumentenbescherming en het tegengaan van illegale activiteit belangrijke thema's zijn.

Voor toeschouwers die hoopten op een steunbetuiging of nieuwe koerswending, was het een enigszins teleurstellende reactie op de bombastische pro-bitcoin positionering van Trump. Recentelijk presenteerden de Democraten het nieuwe partijprogramma. Ook dat stelde teleur, want nergens in het document wordt bitcoin of cryptovaluta vermeld.

Gary Gensler & Elizabeth Warren

Onlangs bleek bovendien dat Kamala Harris twee kandidaten in gedachte heeft voor de positie van Minister van Financiën: Gary Gensler en Elizabeth Warren. Beiden zijn extreem onpopulair onder bitcoin- en cryptobezitters. 

Gary Gensler groeide als voorzitter van de SEC uit tot één van de vermeende aartsrivalen van de Amerikaanse bitcoinsector. Vooral vanwege onduidelijk beleid en omdat hij volgens velen jarenlang de lancering van bitcoin-investeringsfondsen vertraagde. Gensler is zó onpopulair, dat Donald Trump in een poging het publiek voor zich te winnen juist beloofde hem op de eerste dag te ontslaan - onder luid gejuich van de aanwezige bitcoinbezitters.

Elizabeth Warren is wellicht nog controversiëler onder bitcoinbezitters. Zij stelt zich al jaren openlijk vijandig op tegenover bitcoin en riep in 2023 zelfs op tot de oprichting van een politiek 'anti-crypto army'. Warren's standpunten zijn welbekend: bitcoin beschouwt ze als riskant en vooral nuttig voor illegale activiteit en bitcoinmining vindt ze zinloos en slecht voor het klimaat. In de loop der jaren diende ze diverse anti-bitcoin wetsvoorstellen in. 

Voet bij stuk

Woensdag stelde een assistent van Kamala Harris dat zij voorstander is van beleid waardoor de crypto-sector de ruimte heeft om te groeien, opnieuw zonder verdere details. 

Het lijkt er dan ook op dat de Democraten wel toenadering willen, maar het gebrek aan toezeggingen doet vermoeden dat een echte koerswijziging vooralsnog helaas uitblijft. De recente ontwikkelingen lijken er eerder op te wijzen dat de Democraten onder leiding van Kamala Harris vasthouden aan de lijn van Biden of mogelijk zelfs nog een tandje bijzetten.

Mogelijk schuilt er een strategische afweging achter. Een uitgesproken pro-bitcoin standpunt kan de Democraten immers nieuwe stemmen opleveren, maar anderzijds kan het ook stemmen kosten omdat het energieverbruik en de vermeende klimaatimpact voor een deel van de achterban controversieel is.

In zo'n geval is het misschien gunstiger om geen expliciete standpunten in te nemen, om zo min mogelijk mensen voor de borst te stoten: spreken is zilver, maar zwijgen is goud. Wellicht dat de nieuwe presidentskandidaat Kamala Harris zelf, net als de huidige president Joe Biden, daarom nog altijd geen uitspraken doet over het onderwerp.


Lees meer over Donald Trump en het politieke spel van de bitcoinlobby achter zijn campagne.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.