Duurzame stroom door Bitcoinmining in Malawi

Bondo, een groepje dorpen in Malawi, heeft nu voor het eerst de beschikking over elektriciteit, zo rapporteert Unherd. Een micro-waterkrachtcentrale wekt duurzame stroom op voor de gemeenschap en met de stroom die overblijft minen de dorpjes bitcoin, wat een inkomstenstroom oplevert die de investeringen terugverdient. Voor de inwoners van Bondo is de impact enorm.

Malawi is volgens de Wereldbank het op drie na armste land ter wereld. Van de in totaal 20 miljoen inwoners heeft slechts 19% de beschikking over elektriciteit. 

De pakweg 1800 huishoudens van het groepje dorpen dat bekend staat als Bondo prijzen zich dan ook gelukkig. In één klap is de moderniteit binnen handbereik: elektrisch koken, koelkasten en vriezers, televisies, verwarming en verlichting die 's avonds aan kan. Kinderen kunnen daardoor opeens studeren nadat de zon ondergaat, voedsel en medicijnen kunnen gekoeld bewaard worden en elektrisch koken is niet alleen veel sneller, maar ook een stuk milieu- en klimaatvriendelijker dan houtskool.

Of zoiets als een televisie in huis. "Voorheen beweerden onze mannen dat ze er vandoor gingen om ergens voetbal te kijken, terwijl ze eigenlijk uitgingen met andere vrouwen. Nu kunnen ze niet langer beweren dat ze voetbal gaan kijken", vertelt een giechelende Bertha.

Niet alleen de huishoudens profiteren, maar ook  winkeliers, ondernemers en lokale initiatieven zijn aangesloten. De elektriciteit koelt de producten in de supermarkt, drijft machines aan in werkplaatsen en helpt scholen, kerken en ziekenposten beter hun werk te doen. "Als je door Bondo loopt zie je gelukkige mensen - dat komt vanwege elektriciteit."

Bitcoinmining

Met dank aan de drie turbines van de micro-waterkrachtcentrale die het allemaal mogelijk maakt. De échte motor achter de operatie schuilt echter in een nabijgelegen schuurtje. Daarin staan 32 ASIC-miners die met het overschot aan opgewekte stroom naar bitcoin minen, waarmee het hele project gefinancierd wordt.

Het is een initiatief van het bedrijf Gridless, onder andere gesteund door Twitter-oprichter Jack Dorsey. Dat voert meer vergelijkbare projecten uit in Kenia en Zambia. Het doel is om in de praktijk aan te tonen hoe Bitcoin de levens van honderden miljoenen mensen kan verbeteren en een drijfveer kan zijn voor de transitie naar duurzame energie.

De initiatiefnemers hopen dat Afrika en de rest van de 'Global South' zo de overstap kunnen maken naar duurzame energie, op een manier die economisch rendabel of zelfs winstgevend is. Dat is belangrijk, want gesubsidieerde  of altruïstische projecten falen doorgaans op het moment dat de geldkraan dichtgaat. Met Bitcoinmining kan het project zichzelf echter bedruipen en is de bevolking niet afhankelijk van giften.

Bitcoin kan voorkomen dat Bondo een soort 'white elephant' wordt die je overal in Afrika ziet, neergezet door hulpverlenende groepen en daarna verlaten Erik Hersman, Gridless


Lees ook over het National Park in Congo dat overleeft dankzij Bitcoinmining.