ECB verhoogt rente tot recordhoogte

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente gisteren verhoogd tot een recordhoogte. Deze verhoging van 0,25% volgde kort na een vergelijkbare stap van de Amerikaanse Federal Reserve. 

Hoewel toekomstige verhogingen niet worden uitgesloten, speculeren experts dat dit mogelijk het einde van een reeks renteverhogingen markeert, gezien de snellere dan verwachte daling van de inflatie in Europa en de VS.

De reden voor het verhogen van de rente door een Centrale Bank ligt vaak in het afremmen van inflatie. Door de rente te verhogen, wordt het duurder voor consumenten en bedrijven om geld te lenen. Dit leidt tot minder uitgaven en investeringen, wat kan helpen om de economie af te koelen en de inflatie te verminderen. 

De ECB streeft naar een inflatiedoel van 2%, maar de laatste maanden is dit percentage vele malen hoger.

De Bitcoinkoers lijkt ongemoeid door de Amerikaanse en Europese renteverhoging. Dit in tegenstelling tot vorige renteverhogingen. Investeringen door bedrijven en particulieren, waaronder in Bitcoin, werden toen geremd door de hogere rente. 

Bitcoin’s protocol is zo gebouwd dat de munt zelf niet aan monetaire inflatie onderhevig kan zijn, omdat het aantal bitcoins dat er ooit zullen zijn vast staat en er steeds minder nieuwe bitcoins in de omloop komen. Hoe dat zit, kun je hier lezen.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.