El Salvador: Freedom Visa's en goedkeuring Volcano bonds

Ook in Bitcoinland El Salvador broeit het weer. Het land biedt nu 'Freedom Visa'  verblijfsvergunningen aan, aan iedereen die een miljoen aan bitcoin in het land investeert. Ook komen de langverwachte 'Volcano Bonds' er eindelijk aan.

Freedom Visa's

El Salvador is het gestart met het 'Adopting El Salvador Freedom Visa program'. In het kader daarvan stelt het land ieder jaar duizend verblijfsvergunningen beschikbaar aan investeerders die tenminste een miljoen aan bitcoin (BTC) of tether (USDT) in het land investeren. El Salvador werkt hiervoor samen met het stablecoinbedrijf Tether.

Vergeleken met andere landen lijken de verblijfsvergunningen relatief duur. Zo kost een verblijfsvergunning in diverse Caribische eilanden zo'n €100.000 tot €200.000, en zelfs een EU-land zoals Malta is met €750.000 goedkoper.

Volgens het Salvadoraanse National Bitcoin Office is het desalniettemin een eerlijke prijs. "Hoewel er wereldwijd meerdere staatsburgerschapsprogramma's beschikbaar zijn, is er slechts één Bitcoinland", stelt een vertegenwoordiger. Vermoedelijk doelt het National Bitcoin Office daarmee onder andere op de diverse belastingvrijstellingen die in El Salvador gelden voor bitcoinbezitters en Bitcoinbedrijven.

Volgens het National Bitcoin Office werden in enkele dagen honderden informatieverzoeken gedaan en zijn er al 'meerdere dozijnen' verblijfsvergunningen aangevraagd. "Op basis van de huidige interesse, verwachten we dat het programma tegen het einde van het jaar is uitverkocht", aldus de vertegenwoordiger.

Volcano Bonds

Ook lijkt de lancering van de 'Volcano Bonds' nabij. Dat zijn staatsobligaties die door El Salvador worden uitgegeven, waarmee men eveneens hoopt een miljard dollar aan investeringen aan te trekken. 

De obligaties zijn voor tien jaar en betalen een rendement uit van 6,5%. Voor een land met de kredietwaardigheid van El Salvador is dat overigens geen bijster hoog rendement.  

Het opgehaalde geld zal voor de helft worden gebruikt om bitcoin te kopen en met de andere helft wordt een 'Bitcoin City' aangelegd. Onderdeel daarvan is een energie-infrastructuur gebaseerd op duurzame stroom opgewekt uit vulkanen, die beschikbaar wordt gesteld voor Bitcoinmining. Vandaar de bijnaam 'Volcano Bonds'.

Nadat eerder dit jaar de wet werd aangepast om de obligaties wettelijk mogelijk te maken, is de lancering nu ook goedgekeurd door de Salvadoraanse Digital Assets Commission. Naar verwachting zullen de 'Volcano Bonds' in het eerste kwartaal van 2024 beschikbaar zijn.

De lancering vindt plaats op Bitfinex Securities Platform, een door El Salvador gereguleerde effectenbeurs van Bitfinex. Naar verwachting worden de obligaties uitgegeven als tokens op het Liquid Network, een side-chain van Bitcoin die wordt ontwikkeld door Bitcoinbedrijf Blockstream. In dat geval is het ook mogelijk om de obligaties in eigen beheer te bewaren in een persoonlijke wallet.


El Salvador opende eerder dit jaar ook al 'Bitcoin Ambassades' in Texas en Zwitserland.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.