Europese Commissie wil winterslaap voor Bitcoinminers

De Europese Unie wil alle zeilen bijzetten om onafhankelijk te worden van Russisch gas. Het digitaliseren van het energiesysteem moet hierbij gaan helpen, maakt de Europese Commissie in een mededeling bekend. Hierin worden lidstaten van de Europese Unie geadviseerd om Bitcoinminers aan te pakken deze winter.

De Europese Commissie merkt op dat het energieverbruik van cryptovaluta’s de afgelopen jaren enorm is gestegen. Het Proof of Work mechanisme van Bitcoin wordt hierbij als grote schuldige aangewezen en ‘relatief verouderd’ genoemd, door de Commissie. 

Het advies van de Commissie luidt dan ook dat de lidstaten aankomende winter maatregelen moeten nemen om het elektriciteitsverbruik van miners te verlagen. Als er moet worden afgeschakeld om de elektriciteitsnetten te ontlasten, moeten landen de winning van bitcoin zelfs helemaal kunnen stopzetten. 

Op dit moment is Europa goed voor 10% van de wereldwijde Bitcoinmining. Toch ziet de Europese Commissie dit dus als substantieel genoeg om de rem er op te zetten in de wintermaanden. Hoe de lidstaten dit moeten gaan handhaven, wordt echter niet duidelijk.

In 2025 wil de Commissie met een gedetailleerder verslag (classificatiesysteem) komen over de milieu- en klimaateffecten van mining. Vooralsnog is hier echter nog weinig over bekend.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.