FUD: Wat gaan de Mt.Gox bitcoins doen?

Een zwaard van Damocles hangt boven de markt: de 140.000 BTC van de failliete exchange Mt.Gox, die binnenkort worden uitgekeerd aan de schuldeisers. Zullen zij hun uitgekeerde bitcoins massaal verkopen en daarmee de markt overspoelen?

De voormalige exchange Mt.Gox ging in 2014 failliet als gevolg van een hack, waarbij het 850.000 BTC van klanten verloor. Een deel werd later teruggevonden en schuldeisers wachten nu al jaren op hun rechtmatige deel. Het zou om zo'n 140.000 BTC gaan, met een huidige waarde van ongeveer €5,2 miljard, die nu in beheer zijn van curator Nobuaki Kobayashi.

Tien jaar na het faillissement lijkt het moment eindelijk aangebroken dat de curator overgaat tot uitkering aan de schuldeisers. De eerste uitbetalingen via de bank zijn reeds gedaan en onlangs ontvingen schuldeisers bericht dat ook de verschuldigde bitcoins binnenkort via betrokken exchanges worden uitgekeerd.

De grote vraag is wat de schuldeisers met de uitgekeerde bitcoins zullen doen. Ze ontvangen minder bitcoins dan ze ooit hadden, maar de koers is sindsdien zoveel gestegen dat de monetaire waarde van het resterende deel veel hoger is dan wat ze ooit verloren. Ten tijde van het faillissement van Mt.Gox stond de bitcoin koers op ongeveer €400, maar inmiddels ligt de koers rond de €37.000.

Koerscrash

Zullen de slachtoffers hun uitgekeerde bitcoins massaal verkopen en daarmee de koers doen instorten? Misschien zijn ze het wachten na tien jaar zat en vinden ze de aanzienlijke koerswinst prima. Als in één keer 140.000 BTC op de markt wordt verkocht, overspoelt dat waarschijnlijk een groot deel van de openstaande kooporders en is de kans groot dat de koers daalt.

De wetenschap dat dit kan gebeuren kan voor iemand die op korte termijn koerswinst hoopt te behalen bovendien reden zijn om nu nog niet te investeren, waardoor de koopzijde misschien toch al zwakker is. Zo kan een vermeende koerscrash zelfs een zichzelf vervullende voorspelling worden.

HODL

Aan de andere kant is de bitcoin koers al een jaar bezig met een stevige opmars, zijn er net ETFs goedgekeurd en vindt over drie maanden de halving plaats, waardoor de wereldwijde productie van nieuwe bitcoins permanent met 50% afneemt. Sommige analisten beschouwen deze marktontwikkelingen juist als een indicatie dat nu het moment is om te kopen en niet om te verkopen.

Zouden de schuldeisers na tien jaar betrokkenheid bij Bitcoin er anders naar kijken? Of kijken zij ook al jaren naar dezelfde prijsgrafiek, die telkens vergelijkbare koersbewegingen vertoont. De Mt.Gox schuldeisers zijn veteranen van de markt en kennen als geen ander het klappen van de zweep. Zullen zij echt nú verkopen? Of is het zo dat na tien jaar wachten, een jaartje meer of minder ook niet meer zoveel uitmaakt?

Wie zegt dat ze überhaupt hun winst zullen verzilveren in een fiatvaluta? Misschien besluiten ze gewoon door te HODLen. Bitcoiners die tien jaar geleden al instapten, zullen inmiddels hun huiswerk wel hebben gedaan - al dan niet noodgedwongen door de situatie. In de praktijk tref je immers maar weinig mensen die na zoveel jaren betrokkenheid niet overtuigd zijn van Bitcoin.

FUD & FOMO

De emotionele achtbaan en de strijd tussen FUD en FOMO lijken weer aangebroken: het samenspel in de marktpsychologie waarbij speculatie en hoopgevend nieuws wordt afgewisseld met pessimisme en extreme angstbeelden. Veelal als gevolg van koersspeculatie op de korte of soms middellange termijn. Iedereen wil weten: wat gaat de bitcoin koers binnenkort doen en is het nu tijd om te kopen of te verkopen?

Wie Bitcoin echter benadert als een manier om op korte termijn snel winst te boeken, komt meestal van een koude kermis thuis. Koersbewegingen op de korte termijn zijn nu eenmaal ondergeschikt aan de bewegingen op de lange termijn. Wie zich op de korte termijn blindstaart, riskeert dan ook onverwachts het onderspit te delven van de eveneens abrupte langetermijnbewegingen.

Ook al doet de koers soms anders vermoeden: Bitcoin is een marathon, geen sprint. Op de lange termijn genomen is er al vijftien jaar lang een opwaartse trend en waren crashes en bear markets uit het verleden, vanuit het grotere geheel gezien eigenlijk slechts dips. Vrijwel niemand die bitcoin ooit langer dan vier jaar achtereen vasthield verloor er geld op, maar veel mensen met een kortere tijdshorizon wel.

Toch bieden in het verleden behaalde resultaten natuurlijk geen garantie voor de toekomst. 


Op een verstandige manier investeren in bitcoin op de lange termijn? Spreid je risico en garandeer jezelf een gemiddelde prijs met Bits.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.