GameStop gaat $1,3 miljard aan bitcoin kopen via financieringsronde

GameStop gaat het bitcoinbedrijf Strategy achterna. De raad van bestuur van de Amerikaanse beursgenoteerde gamesverkoper stemde in met een plan dat het mogelijk maakt voor het bedrijf om zowel in bitcoin te investeren als daarvoor nieuwe financiering aan te trekken. GameStop kondigde direct een uitgifte aan van $1,3 miljard aan schuldpapieren, om daarmee bitcoin te kopen.
Dinsdag maakte de raad van bestuur van GameStop bekend dat het heeft ingestemd met een plan dat het mogelijk maakt voor het bedrijf om in bitcoin of stablecoins te investeren en ook om daarvoor financiering aan te trekken. Via een persbericht kondigde GameStop aan dat het binnenkort een eerste financieringsronde houdt om daarmee $1,3 miljard op te halen.
Het gaat om een uitgifte van converteerbare obligaties met 0% rente, die op een later moment onder bepaalde voorwaarden omzetbaar zijn naar aandelen. Met het opgehaalde geld gaat GameStop bitcoin kopen en op de bedrijfsbalans zetten.
$4,8 miljard aan cash
Er is in het goedgekeurde plan in geen limiet gesteld op de hoeveelheid geld die in bitcoin kan worden geïnvesteerd, rapporteert CNBC. De Amerikaanse gamesverkoper zelf zou op dit moment beschikken over ongeveer $4,8 miljard aan cashgeld. Het is nog onduidelijk of GameStop ook van plan is een deel daarvan te investeren in bitcoin, maar de kans lijkt reëel.
Om de koopkracht van $4,8 miljard te behouden moet er met 3% inflatie al minimaal $144 miljoen worden verdiend, om niet achteruit te gaan. Dat hakt behoorlijk in de winst van het bedrijf. 'Alsof er een waardevol ijsklontje in je hand wegsmelt', zoals het argument luidt van Strategy's Michael Saylor. Bitcoin kan in zulke gevallen een rol spelen als hedge tegen inflatie.
(Micro)Strategy
Het lijkt erop dat GameStop het voorbeeld van bitcoinbedrijf Strategy opvolgt. Strategy, voorheen bekend als MicroStrategy, is van oorsprong een softwarebedrijf, maar het bedrijf transformeerde zichzelf in een nieuw soort investeringsvehikel voor bitcoin.
Strategy haalde door de jaren heen telkens geld op via financieringsrondes en aandelenuitgiftes, om steeds meer bitcoin te kopen. De waarde van het bedrijf berust nu vrijwel volledig op de bitcoinbezittingen op de balans.
Het bleek een succesvolle strategie: Strategy bezit inmiddels meer dan 500.000 BTC en sinds de eerste aankoop in 2020 steeg de marktwaarde van het bedrijf van $1,5 miljard naar op dit moment zo'n $87,5 miljard. De innovatieve constructie van de financiering kreeg vanwege het succes de bijnaam de 'infinite money glitch'. Nog altijd koopt Strategy nieuwe bitcoins bij.
GameStop $GME
Mogelijk hoopt GameStop op hetzelfde succes. GameStop beschikt over een aanzienlijke schatkist aan cashgeld, maar bedrijf verkeerd al enkele jaren in zwaar weer. Als gevolg van teleurstellende verkopen werden in het afgelopen jaar al ongeveer een kwart van de winkels gesloten.
De mogelijkheid om met financieringsrondes extra geld in bitcoin te investeren biedt een springplank voor de aandelenkoers. Het bedrijf zou zich net als Strategy geheel kunnen omvormen naar een bitcoinbedrijf en een vergelijkbare 'infinite money glitch' uitproberen. Of een hybride vorm: nog niet zover als Strategy, maar wel deels.
Memestock
Bovendien is GameStop dé memestock, die de memestock-manie in 2020 ontketende. Retailinvesteerders en fans van het bedrijf organiseerden zich destijds op organische wijze via social media voor een gezamenlijke 'short squeeze'. Daardoor explodeerde de koers van GameStop en kwamen diverse hedgefondsen in de problemen, omdat ze te veel op koersverlies hadden ingezet.
Later daalde de koers ook weer, maar de aandelen bleven populaire memestocks en de koers ligt vandaag nog altijd pakweg 30 keer hoger dan in 2020. De bitcoinwending zou een nieuw hoofdstuk kunnen zijn, die de GameStop-manie opnieuw aanwakkert.
Lees ook eens over hoe de Zweedse betaalprovider Klarna bitcoin wil omarmen als betaalmiddel.