Heatbit: deze elektrische kachel produceert behalve warmte ook bitcoins

Een Bitcoinminer gebruiken als kachel. Het klinkt raar, maar misschien is het een revolutionair idee. Een Amerikaans Bitcoinbedrijf bracht de Heatbit op de markt: een kachel die niet alleen warmte produceert, maar ook bitcoins minet.

Een normale elektrische kachel doet in principe maar één ding: verwarmen. Elektrische kachels zijn daarin efficiënt, want vrijwel alle energie wordt door de kachel omgezet naar warmte.

Veel mensen weten echter niet dat computers ongeveer net zo efficiënt verwarmen. Voor een computer is namelijk wel stroom nodig, maar de berekeningen zelf 'kosten' geen energie. In simpele termen is een berekening van een computer immers gewoon stroom die door elektrische geleiders van een computer wordt geleid.

De geleiders zijn niet perfect en bieden altijd enige weerstand. Door de weerstand ontstaat warmte (wet van behoud van energie) en dat is waar vrijwel alle energie naar wordt omgezet - afgezien een klein beetje energie voor het draaiende houden van de ventilators en een knipperlichtje hier en daar.

Een computer, en dus ook een Bitcoinminer, verwarmt dus nagenoeg net zo efficiënt als een elektrische kachel. Een Bitcoinminer levert echter naast warmte ook nog inkomsten in bitcoin op. Een soort cashback of korting op je energiekosten. Wie wil dat nou niet?

Op verschillende plekken in de wereld wordt dan ook met het concept geëxperimenteerd. Er worden met Bitcoinminers huizen en kassen verwarmd, hout en whisky gedroogd en via social media toonden diverse hobbyisten hun eigen experimenten met kachels of waterboilers. Interessant, maar tot voor kort alleen weggelegd voor techneuten. 

Heatbit

Tegenwoordig is er echter ook een kant-en-klaar product voor consumenten: Heatbit. Volgens de website 'de eerste kachel die bitcoins minet'. 

Het is plug & play: je hoeft alleen de stekker erin te doen en een app op je telefoon te installeren voor de bediening. De Heatbit is strak vormgegeven en verkrijgbaar in witte, zwart-oranje en houtkleurige behuizingen, waardoor het niet zou misstaan in huiskamers of kantoren.

Het verbruik is 1400 watt, wat voldoende zou moeten zijn om een kamer van 16 vierkante meter te verwarmen. De geluidsproductie is met een maximum van 42 dB laag, en dat is best een prestatie, maar het is niet geheel geruisloos. Gebruikerservaringen geven aan dat de geluidsproductie iets luider is dan computer en iets stiller dan een oven.

Kosten & opbrengsten

Rijk word je er niet mee. Het apparaat bevat onder de behuizing de inmiddels verouderde Antminer S9, met een hashrate van 14 TH/s. De Heatbit maakt automatisch verbinding met de miningpool van NiceHash. De opbrengsten zijn op dit moment ongeveer 5000 satoshi's per dag - tegen de huidige koers ongeveer een euro.

Daartegenover staat echter wel een pittige aanschafprijs van zo'n €1100 euro. Het duurt dus wel even voordat je de investering überhaupt hebt terugverdient. Niet te vergeten dat de miningopbrengsten in de toekomst alleen maar lager zullen uitvallen, naarmate de hashrate en difficulty van het netwerk verder stijgen.

Je kan de Heatbit daarom beter niet zien als een Bitcoinminer die verwarmt, maar meer als een kachel die daarnaast ook een heel klein beetje bitcoins minet. Leuk voor enthousiastelingen en verzamelaars, maar vanwege de hoge prijs minder geschikt voor concrete kostenbesparing, laat staan winst.

Voor de winstgevendheid is het waarschijnlijk interessanter om een tweedehands Antminer S9 aan te schaffen en daarmee te minen en verwarmen. Die kosten tegenwoordig €100 tot €200, waardoor het economisch een veel betere investering is. Dat is echter geen consumentenproduct en je zal dan zelf een oplossing moeten bedenken voor de vormgeving, de bediening en het lawaai.

Toch is het een interessante ontwikkeling, die doet afvragen wanneer de eerste concurrent met een goedkopere variant op de markt komt. Wellicht gaan we ooit een toekomst tegemoet, waarbij Bitcoinminers de meest economische manier zijn om elektrisch te verwarmen. De kanttekening daarbij is wel dat andere manieren om te verwarmen, via gas of een warmtepomp, in veel gevallen waarschijnlijk nog wel goedkoper en efficiënter zullen blijven.

Satoshi Nakamoto, de anonieme bedenker van Bitcoin, schreef er overigens in 2010 al eens over:

The heat from your computer is not wasted if you need to heat your home. If you're using electric heat where you live, then your computer's heat isn't a waste. It's equal cost if you generate the heat with your computer. If you have other cheaper heating than electric, then the waste is only the difference in cost. Satoshi Nakamoto

Bekijk ook eens de hands-on review van de Heatbit door Nordic Crypto hieronder:


Meer informatie vind je op de website van Heatbit.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.