Het investeringsfonds van het Koninkrijk Bhutan had bitcoin

Een investeringsfonds van het Koninkrijk Bhutan had in 2022 voor miljoenen aan bitcoins, zo rapporteert Forbes. Uit gegevens die vrijkwamen na de faillissementen van Celsius en BlockFi, blijkt dat het investeringsfonds vorig jaar beide platformen gebruikte en daarbij tientallen miljoenen stortte, opnam en leende. 

Het investeringsfonds, Druk Holding and Investments (DHI), is in 2007 opgericht door de Bhutaanse overheid om de welvaart van het land te waarborgen met als doel 'langetermijn voordeel voor de aandeelhouders, de inwoners van Bhutan'. Het fonds investeert gewoonlijk in lokale initiatieven en beheert een vermogen van zo'n €2,9 miljard.

Een deel daarvan heeft DHI in 2022 geïnvesteerd in bitcoin en andere cryptovaluta's. Dat bleek uit gegevens die aan het licht kwamen na de faillissementen van Celsius en BlockFi.

Het fonds zou in de drie maanden voordat Celsius failliet ging zo'n $65 miljoen aan digitale valuta's van het platform hebben opgenomen en $18 miljoen hebben gestort. Tussen april en juli - toen de markt rake klappen kreeg - zou het fonds veel hebben gehandeld en geleend.

Advocaten van het failliete BlockFi beweren bovendien dat DHI nog een schuld heeft openstaan van $850.000. Het fonds zou $30 miljoen aan stablecoins hebben geleend maar de lening niet hebben afbetaald, ondanks liquidatie van het volledige onderpand van 1888 BTC (destijds t.w.v. $76,5 miljoen).

De CEO van DHI, Ujjwal Deep Dahal, bevestigde aan Forbes dat er een kwestie met BlockFi speelde maar gaf geen nadere toelichting: "We hebben geen commentaar aangezien de situatie met BlockFi is afgehandeld. We kunnen geen commentaar leveren vanwege vertrouwelijkheid". Ook over het gebruik van Celsius gaf DHI geen opheldering.

Het is niet duidelijk of DHI op dit moment nog steeds bitcoin of andere digitale valuta's bezit.

Staatsinvesteringsfonds

Het zou voor het eerst zijn dat een staatsinvesteringsfonds rechtstreeks in bitcoin investeerde. Bitcoinland El Salvador bezit ook geldreserves in bitcoin, maar dat is vooral bedoeld als buffer om rechtstreekse en kosteloze conversie tussen valuta's voor burgers mogelijk te maken.

Wellicht was het Bhutaanse avontuur geen succesverhaal. Celsius en BlockFi stonden bekend als leenplatformen waarbij (opmerkelijk) hoge rendementen werden uitgekeerd. Sommigen, gretig naar nog meer winst, gebruikten daarnaast allerlei hefboomconstructies om het rendement verder te verhogen. Toen de koersen daalden en het hoge risico zich openbaarde, bleven velen gedesillusioneerd en met verlies achter.

Mogelijk volgden de investeringen en leningen uit eerdere initiatieven. DHI organiseerde in 2020 bijvoorbeeld een 'Blockchain in Bhutan'-webinar en het experimenteerde met altcoins, NFTs en 'carbon credits op de blockchain'. Alleen dat laatste lijkt enige navolging te krijgen.


Lees hier meer over de faillissementsgolf die vorig jaar plaats vond onder crypto- en leenbedrijven.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.