Hoe een anti-Bitcoin campagne verkeerd uitpakte
In een onlangs gelanceerde campagne, die oorspronkelijk bedoeld was om kritiek te uiten op het energieverbruik van Bitcoin, vond er een onverwachte wending plaats, waardoor een kunstwerk een symbool werd voor de duurzame toekomst van Bitcoin.
De Skull of Satoshi
Toen Greenpeace USA vorige week en campagne startte om aandacht te vragen voor het volgens hun “razende verbruik van fossiele brandstoffen” door Bitcoinmining, hadden ze waarschijnlijk wel wat kritische geluiden verwacht vanuit de Bitcoingemeenschap. Maar dat deze zou worden omarmd als nieuw symbool voor Bitcoin, hadden ze waarschijnlijk niet zien aankomen.
Het begon allemaal met een tweet. Greenpeace onthulde de campagne met de presentatie van de 'Skull of Satoshi', een indrukwekkende kunstinstallatie in de vorm van een schedel met laserogen en nucleaire constructies, gemaakt door Benjamin Von Wong. Dit alles verwees naar het hoge energieverbruik van het Bitcoinnetwerk en het effect daarvan op het klimaat.
Al snel kwamen er reacties van verschillende Bitcoiners die uitlegden waarom Greenpeace het bij het foute eind had en benadrukten dat de organisatie door de cryptomunt Ripple gesponsord wordt. Andere Twitter-gebruikers keken nog eens naar Von Wong's werk en zagen het voor wat het is: kunst. De installatie werd dan wel gebruikt voor Greenpeace's anti-Bitcoin-retoriek, maar de betekenis van de Skull of Satoshi ligt in de ogen van de toeschouwer.
Tussen Kunst en Sats
Bitcoin-Twitter vond Vo Wong's installatie voornamelijk enorm episch. Veel mensen omarmden de schedel als nieuwe mascotte en profielfoto. De Skull of Satoshi kreeg zo direct een ander leven, als geuzensymbool voor de Bitcoingemeenschap.
Belangrijker was de dialoog die volgde. De vele reacties op zijn werk zette Von Wong ertoe om zich uit te spreken. In een Twitterdraad legde hij uit dat hij niet tegen Bitcoin op zichzelf was, maar wel tegen de milieu-implicaties door het hoge energieverbruik van Bitcoinmining.
Dit kan je hem weinig kwalijk nemen. De kwestie van het energieverbruik van Bitcoin is al geruime tijd onderwerp van discussie. Met name het energieverbruik van het Proof-of-Work mechanisme, dat wordt gebruikt om transacties op het netwerk te valideren, is het mikpunt van kritiek.
De Bitcoinindustrie is zich echter in een rap tempo aan het ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Het Lightning netwerk maakt transacties veel minder belastend en miners schakelen steeds meer over naar hernieuwbare energiebronnen. Bitcoin is zelfs een katalysator voor verandering en innovatie op dit gebied.
Een fenomenaal ongelukje
De gesprekken die volgden op de onthulling van de Skull of Satoshi leidden tot gesprekken tussen Von Wong en een paar prominente Bitcoiners. In een reeks gesprekken met Troy Cross (die we onlangs hebben geïnterviewd), Level 39 en Daniel Batten, veranderde Von Wong's perceptie van Bitcoin en de duurzaamheidsinitiatieven die binnen de gemeenschap plaatsvinden.
"Ik heb een nieuwe wereld ontdekt met initiatieven die me hoop geven", verklaarde de kunstenaar. Dankzij de discussie rondom de Skull heeft hij zelfs zijn standpunt gewijzigd en is hij tot het inzicht gekomen dat Bitcoin inderdaad de draai naar duurzame energiebronnen maakt.
Hij zegt verder blij te zijn met het 'fenomenale ongeluk' dat de Skull of Satoshi is geworden. De installatie is voor zowel Greenpeace-aanhangers als Bitcoin-milieuactivisten een symbool geworden voor hun verhaal, een verhaal dat misschien anders is in visie, maar gelijk in waarden.