India: 30% belasting op bitcoinwinst, 1% per transactie

De Indiase minister van Financiën Nirmala Sitharaman kondigde nieuwe belastingregels aan met betrekking tot bitcoin. Volgens een wetsvoorstel zal er 30% belasting worden geheven over winsten behaald met bitcoin en geldt een belasting van 1% voor iedere transactie boven een bepaald bedrag. Een algeheel verbod lijkt voorlopig van de baan, maar toch betekent het niet per se legalisering.

De plannen om bitcoin in India te reguleren krijgen steeds meer vorm. De Indiase minister van Financiën Nirmala Sitharaman kondigde tijdens een speech aan dat ze een inkomstenbelasting van 30% wil heffen over winsten behaald met bitcoin. Dat is een zware belasting, vergelijkbaar met het belastingtarief dat in India voor activiteiten zoals gokken wordt gehanteerd.

Eventuele verliezen zijn volgens de plannen niet van de belasting aftrekbaar. Dat geldt zowel voor verliezen als gevolg van koersdalingen maar ook voor verliezen als gevolg van andere zaken, zoals gebruikersfouten of hacks op exchanges.

Aanvullend wil minister Sitharaman ook een belasting van 1% heffen over bitcointransacties boven een bepaald bedrag. Dat zou niet alleen gelden voor transacties op de blockchain, maar bijvoorbeeld ook bij het handelen op exchanges. De Indiase regering hoopt ermee inzage te krijgen in het investeringsgedrag van de Indiase bevolking. De hoogte van het bedrag is nog niet vastgesteld en ook is nog onbekend hoe de regelnaleving vorm zou moeten krijgen.

Geen legalisering

Echte regulering is het nog niet. Het zijn voornamelijk de belastingregels en -tarieven. De belastingregels kunnen dan ook niet gezien worden als legalisering, zo benadrukte het hoofd van de belastinginstantie Central Board of Direct Taxes (CBDT) Jagannath Bidyadhar Mohapatra.

"Dat het wordt belast betekent niet per se dat het legaal is", zei hij tijdens een interview met Times Now. De belastingregels worden volgens hem vooral ingevoerd omdat er grote winsten zijn behaald, maar duidelijkheid ontbrak over hoe de winsten aan de belastingdienst opgegeven dienen te worden.

Ook de staatssecretaris van Financiën T.V. Somanathan herhaalde dat. "Alle mogelijkheden zijn open. Het kan verbannen worden, het kan gereguleerd worden of het kan zowel ongereguleerd en niet verbannen worden, maar toch belast", zei hij tegen Outlook India.

De wetgevingskaders die vaststellen wat in India wel of niet legaal is, worden in de toekomst via een ander wetsvoorstel voorgelegd. Mogelijk moet daar nog over worden nagedacht. Woensdag is in het parlement een lezing gehouden over het begrijpen van cryptovaluta en de impact ervan op de Indiase economie.

Geen wettig betaalmiddel

Volgens staatssecretaris Somanathan moet men in ieder geval niet de verwachting koesteren dat bitcoin ooit een wettig betaalmiddel wordt in India, zoals dat met de aankomende digitale roepie wel het geval zal zijn.

"De digitale roepie uitgebracht door de centrale bank van India zal een wettig betaalmiddel zijn. De rest zijn allemaal geen wettig betaalmiddel, zullen het niet zijn, en zullen nooit een wettig betaalmiddel worden. Bitcoin, Ethereum of NFT zullen nooit een wettig betaalmiddel worden", zei hij tegen Asian News International. "Je kan goud kopen, diamanten, crypto, maar dat heeft geen waarde-autorisatie van de overheid", voegde hij eraan toe.

Toch lijkt het erop dat bitcoin wel een plekje krijgt. Minister van Financiën Sitharaman zei eerder dit jaar namelijk dat ze het niet 'niet volledig de kop wil indrukken'. "We zullen bepaalde openingen beschikbaar stellen die mensen kunnen gebruiken, zodat experimenten op de blockchain, bitcoins of cryptovaluta... [ ... ] en fintech die op zulke experimenten berusten, zulke openingen kunnen benutten", zei ze destijds.

Stap vooruit

De Indiase bitcoinsector reageerde met gemengde gevoelens op de voorgestelde belastingtarieven. Er heersen zorgen dat veel mensen als gevolg uit de markt zullen stappen, maar anderen zien het als een stap in de goede richting. Een algeheel verbod op bitcoin - waar enkele maanden geleden nog sprake van was - lijkt voorlopig een stuk minder waarschijnlijk.

Het zal moeten blijken of het de adoptie onder de Indiase bevolking beïnvloedt. Bitcoin is volgens diverse onderzoeken namelijk vrij populair in India. Volgens Chainalysis groeide de Indiase markt vorig jaar met 706% en volgens UsefulTulips.com is de Indiase markt voor peer-to-peer handel in bitcoin de grootste van heel Azië. Onderzoeksbureau Kantar schat dat 83% van de stedelijke Indiërs inmiddels bekend zijn met de technologie en dat 16% een cryptovaluta bezit. Op een totale bevolking van ruim 1,3 miljard is dat geen gering aantal mensen.


Ook in Rusland houdt regulering de gemoederen bezig. De centrale bank wou een verbod op bitcoin, maar Poetin ziet competitief voordeel.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.