Julian Assange: schuldenvrij door anonieme BTC donatie

WikiLeaks-klokkenluider Julian Assange is een vrij man, als gevolg van een deal met de Amerikaanse justitie. Wel kreeg hij een rekening van $520.000 voor zijn vliegreizen van en naar de rechtbank, maar dat gat werd vrijwel direct gedicht door een anonieme bitcoindonatie van $500.000.

Na twaalf jaar strijd met de Amerikaanse justitie, waarvan zeven jaar ondergedoken in de Ecuadoraanse ambassade in Londen en vijf jaar in een Britse cel, is de zaak rond Julian Assange eindelijk ten einde. Als onderdeel van een deal bekende Assange schuld aan samenzwering om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren.

Julian Assange wordt als gevolg veroordeeld tot 62 maanden celstraf, maar hoeft die niet uit te zitten. De lengte van de celstraf is namelijk precies even lang als Assange al heeft vastgezeten.

Assange vertrok daarom als een vrij man uit de rechtbank op het Amerikaanse eiland Saipan. Deze locatie werd gekozen vanwege de ligging vlakbij zijn geboorteland Australië en omdat Assange niet naar het vasteland van de VS wilde reizen. Vanaf Saipan vloog hij naar Cranberra in Australië, waar hij werd verenigd met zijn vrouw Stella Assange.


$520.000 schuld

Aan zijn vrijheid hing echter wel een prijskaartje van $520.000. Assange mocht namelijk niet vliegen met commerciële luchtvaartmaatschappijen en reisde daarom met een privéjet, georganiseerd en voorgeschoten door de Australische overheid.

Om de rekening te betalen startte zijn vrouw Stella Assange een inzamelingsactie, waarbij ook bitcoindonaties worden geaccepteerd.

Een anonieme donateur stuurde daarop een bitcointransactie van ongeveer 8 BTC naar het donatieadres, ter waarde van $500.000. Daarmee is vrijwel het volledige openstaande bedrag in één keer gedekt. 


Onbekend?

Van wie de donatie afkomstig is, is onbekend. Bitcoinadressen zijn op de blockchain immers niet gekoppeld aan identiteiten.

Wel wordt er gespeculeerd dat de donatie mogelijk gedaan is door Jack Dorsey, de oprichter van het voormalige Twitter en tegenwoordig CEO van Block. Dorsey wenste Assange namelijk een veilige reis toe via X, vrijwel op hetzelfde moment dat de bitcointransactie in een block werd opgenomen.  


Toch valt daar geen concrete conclusie uit te trekken en blijft het gissen. "Plausibele ontkenning in actie", aldus de Nederlandse bitcoinontwikkelaar Sjors Provoost op X

WikiLeaks

WikiLeaks is een journalistieke organisatie opgericht door Julian Assange, met als doel geheime documenten openbaar te maken om zo misstanden bloot te leggen.

De publicatie van een enorme hoeveelheid vertrouwelijke Amerikaanse documenten in 2010 ontketende een jarenlange justitionele klopjacht op Assange. Onderdeel daarvan waren financiële blokkades door banken en andere financiële dienstverleners, waardoor WikiLeaks in ernstige financiële moeilijkheden kwam.

In reactie startte WikiLeaks in juni 2011 met het accepteren van donaties in bitcoin. Dat stelde WikiLeaks in staat om ondanks de financiële blokkades toch de financiële steun te blijven ontvangen die nodig was om de activiteiten voort te zetten.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Kicking the hornet's nest

Bitcoin stond toen nog in de kinderschoenen. Het netwerk bestond nog maar net 2,5 jaar en was vooral het domein van een kleine groep tech-enthousiastelingen. Als valuta werd het destijds voornamelijk gebruikt om (vaak illegale) goederen op de online marktplaats The Silk Road te kopen.

Het grote publiek had nauwelijks ooit iets over bitcoin gehoord, maar de adoptie door WikiLeaks veranderde dat. Bitcoin stond plotseling en voor het eerst volop in de aandacht van de media en de autoriteiten.

Het was een sleutelmoment in de geschiedenis van bitcoin. Velen zagen de adoptie door WikiLeaks als een concreet en overtuigend voorbeeld van het nut van een a-politiek en decentraal soort geld. Anderen speculeerden - ook toen al - over mogelijke koersstijgingen als gevolg van de publiciteit.

Satoshi Nakamoto, de anonieme bedenker(s) van bitcoin, was echter helemaal niet enthousiast. "Ik maak dit verzoek aan WikiLeaks om bitcoin niet te proberen te gebruiken", schreef een bezorgde Satoshi destijds, "De hetze die je ermee zou ontketenen zou ons in dit stadium waarschijnlijk vernietigen."

Het verzoek bleek tevergeefs. "WikiLeaks heeft tegen het wespennest geschopt, en de zwerm komt onze kant op", aldus Satoshi. Enkele maanden later verdween Satoshi Nakamoto spoorloos, om nooit meer iets van zich te laten horen. 


Meer weten over het mysterie van Satoshi Nakamoto? Lees ook eens het artikel 'Alles wat Satoshi Nakamoto ooit schreef kan je lezen'. 


Beeldmateriaal: Stella Assange


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.