LiteBit stopt vanwege marktomstandigheden en ongelijk speelveld

Het Rotterdamse LiteBit stopt ermee. Volgens een persbericht staakt de broker na tien jaar de bedrijfsactiviteiten vanwege veranderde marktomstandigheden in combinatie met toenemende kosten. De pakweg 200.000 klanten worden opgeroepen hun bitcoins en andere cryptovaluta's te verkopen of op te nemen, of over te stappen naar een ander platform.

Het persbericht noemt als de redenen voor het besluit de toenemende kosten voor compliance, de verwachte daling van vergoedingen als gevolg van toenemende concurrentie en het ontbreken van een wereldwijd gelijk speelveld. 

Als gevolg van de veranderende marktomstandigheden kwamen de winstmarges onder druk te staan, waardoor het bedrijf geen duurzaam verdienmodel meer voorziet. Een eventuele fusie of overname door een andere partij bleek niet mogelijk.

De COO van LiteBit, Arthur van Lier, benadrukt in het persbericht dat klanten zich geen zorgen hoeven te maken over hun klantfondsen: "LiteBit garandeert dat alle tegoeden beschikbaar zijn voor klanten. De veiligheid van klantentegoeden is altijd onze topprioriteit geweest en we willen zorgen voor een soepele en snelle overdracht van alle tegoeden voor onze klanten."

De komende maanden zal LiteBit geleidelijk de organisatie afbouwen en de activiteiten uiteindelijk geheel beëindigen. Het Rotterdamse bedrijf telt ongeveer 60 medewerkers en is met een bestaansgeschiedenis van tien jaar een oudgediende in de Nederlandse sector.

Ongelijk speelveld

In een interview met Bitcoinmagazine.nl lichtte Van Lier het besluit toe. Hij stelt dat de handelsvolumes het afgelopen anderhalf jaar fors zijn gedaald, maar dat de compliancekosten door nieuwe wet- en regelgeving toenamen. "We maken nu geen of beperkt winst", vertelt Van Lier. 

In Nederland geldt sinds 2020 de 'cryptowet', waardoor crypto- en Bitcoinbedrijven zijn gebonden aan strenge regels, uitgebreide identiteitscontroles moeten uitvoeren en onder toezicht staan van De Nederlandsche Bank (DNB). Om aan de verplichtingen te voldoen moesten veel bedrijven flink investeren om hun personeelsbestand uit te breiden met compliancemedewerkers. 

De kosten voor de registratie bij DNB, volgens critici een verkaptvergunningstelsel, werden bovendien geraamd op 'veel minder' dan €35.000 per bedrijf, maar waren in de praktijk veel hoger. Voor 2023 verwacht men dat de kosten per bedrijf hoger zijn dan een ton. Deze hoge kosten worden volgende week overigens door de sector aangekaart bij de rechtbank.

Binnenkort komt daar nog een extra ronde lastenverzwaringen bovenop als gevolg van de aankomende Europese verordening MiCA. "Steeds meer komt de vraag op, ook nu er weer nieuwe regels uit Europa op ons afkomen: heeft investeren de komende jaren nog wel zin?", aldus Van Lier. 

Ondertussen concurreren grote internationale beurzen uit het buitenland buiten de toezichthouder om op de Nederlandse markt. "Frustrerend is dat er partijen zijn zoals Binance, OKX en Gate.io die hier actief klanten werven en bedienen zonder dat ze geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank", zegt van Lier, "Die partijen vinden het volgen van de regels blijkbaar niet belangrijk, maar voor ons is een gelijk speelveld belangrijk."

Wat nu?

Klanten van LiteBit worden opgeroepen om hun bitcoins en andere cryptovaluta's van het platform op te nemen, te verkopen of te verplaatsen naar een ander platform. Als de toezichthouder (ACM) goedkeuring geeft voor overname van het klantenbestand krijgen klanten de mogelijkheid om hun account automatisch over te zetten naar Bitvavo, een Nederlands crypto-handelsplatform.

Wij verwijzen natuurlijk graag door naar Bitonic, het oudste Bitcoinbedrijf van Nederland. Bij Bitonic kan je bitcoins kopen en rechtstreeks in je eigen wallet ontvangen of bitcoins rechtstreeks vanuit je eigen wallet verkopen. Zo behoud je alle controle en heb je geen afhankelijkheden. Bitonic is Bitcoin only en staat in Nederland bekend als pionier, privacyvoorvechter en Bitcoinautoriteit.

Voor mensen zonder eigen wallet is er ook een custodial custodial Als je een eigen wallet gebruikt spreekt men van self-custody, maar als je bitcoin bij een exchange of ander platform bewaart noemt men dat een custodial oplossing, omdat je daarbij  jouw bitcoins overdraagt en in beheer geeft aan een andere partij. Zie ook dit artikel. optie via BL3P, de Lightning-enabled exchange van Bitonic.


Meer lezen over de 'cryptowet', MiCA en het Nederlandse toezicht? Neem ook eens een kijkje tussen onze andere artikelen.



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.