Marktkapitalisatie van bitcoin boven de biljoen dollar

De marktkapitalisatie van bitcoin is sinds ruim 2 jaar weer boven de biljoen (1.000.000.000.000) dollar. De totale waarde van alle bitcoin in het circulerend aanbod staat nu bijna gelijk aan de waarde van de Nederlandse economie (BBP), zo stelt nu.nl

1 biljoen

De marktkapitalisatie, of market cap, staat voor de totale waarde van een investeringsgoed. In het geval van valuta, zoals bitcoin, wordt het berekend door de prijs te vermenigvuldigen met de hoeveelheid munten in omloop. Bij de marktkapitalisatie van bedrijven worden de hoeveelheid uitgegeven aandelen met de prijs vermenigvuldigt.

Door de prijsstijging van afgelopen weken is dus logischerwijs ook de marktwaarde van bitcoin gestegen. Op het moment van schrijven zijn er in totaal ruim 19,6 miljoen bitcoin in omloop. Vermenigvuldig je dit met 51.500, de prijs in dollars, kom je op een bedrag van boven de biljoen uit. Een getal met 12 nullen.

Zet je de tien grootste activa op basis van marktkapitalisatie op een rij, dan volgt het onderstaande overzicht:

Bitcoin behoort op dit moment dus met een totale marktwaarde van boven een biljoen in de top tien grootste activa ter wereld, een behoorlijke prestatie voor een internetmuntje van 15 jaar oud. Hoewel bitcoin vaak het digitale goud wordt genoemd, heeft het nog een lange weg te gaan om eenzelfde marktwaarde te bereiken als goud. Het schaarse grondstof staat al enige tijd op plek 1 en heeft momenteel een marktwaarde van maar liefst 10 biljoen dollar. Pariteit met goud wordt momenteel volgens het X account WhalePanda bereikt met een bitcoinprijs van boven de $700.000.

ETF's zorgen voor hogere prijs

De recente prijsstijging van Bitcoin is hoofdzakelijk te danken aan de toestroom van nieuw kapitaal, dat grotendeels afkomstig is van nieuwe beleggingsproducten in de Verenigde Staten. De lancering van spot Bitcoin ETF's (Exchange Traded Funds) heeft in de eerste paar weken een kapitaalinstroom van zo'n 10 miljard dollar teweeggebracht.

Een interessante ontwikkeling is dat sommige goud-ETF's juist een kapitaaluitstroom ervaren. Bloomberg-analist Erich Balchunas schrijft in een artikel getiteld "Gold's pain is bitcoin ETF's gain in the store-of-value smackdown" over hoe in de eerste zes weken sinds de introductie van bitcoin-ETF's, er ongeveer $5 miljard aan netto kapitaalinstroom naar deze fondsen is gegaan, terwijl goud een uitstroom van $3,6 miljard zag. Hoewel de kans klein is dat een groot deel van de uitstroom uit goud direct naar bitcoin is gegaan, hebben de bitcoin-ETF's volgens hem wel voor significante concurrentie gezorgd.


Meer weten over de nieuwe instroom van kapitaal naar de ETF's? Lees dan hier verder.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.