Bitcoin ETF's kopen 10x meer bitcoin dan miners produceren

De spot bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF's) kochten in de afgelopen dagen meer dan tien keer zoveel bitcoins op als de miners dagelijks produceren. Er werden via de ETF's ruim 10.000 BTC per dag gekocht met een waarde van ruim €460 miljoen, terwijl de miners dagelijks slechts 900 BTC dolven ter waarde van €41 miljoen. Het beschikbare aanbod bitcoins op de markt daalt op deze manier snel.

In de gehele maand januari trokken de spot bitcoin ETF's gezamenlijk investeringen aan van bijna €7 miljard, maar een groot deel daarvan zijn investeerders die overstapten uit het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) dat al langer bestond. Wanneer deze kapitaalstroom niet wordt meegeteld blijft er €1,4 miljard over. Dat is nieuw geld dat de bitcoinmarkt opvloeide, waarmee zo'n 30.000 BTC is gekocht.

Sinds vorige week lijkt de koopdrift in een stroomversnelling terechtgekomen. Woensdag werd in één dag al ruim €135 miljoen aan nieuw geld in de ETF's geïnvesteerd, maar sinds donderdag werd tussen de €375 miljoen en €600 miljoen per dag geïnvesteerd - goed voor ruim 10.000 BTC per dag. Daarmee is in enkele dagen meer in de ETF's geïnvesteerd dan in de gehele maand januari.

spot bitcoin ETF geldstromen

Bron: Farside Investors

10x zoveel bitcoin als miners produceren

Gemiddeld kochten investeerders via de ETF's meer dan tien keer meer bitcoins dan de miners dagelijks produceerden. Ongeveer eens per tien minuten voegt een miner een nieuw block toe aan de blockchain, waarvoor de miner een beloning ontvangt van (op dit moment) 6,25 BTC. Dagelijks worden er in totaal dus slechts 900 nieuwe bitcoins gemined, met een huidige marktwaarde van ongeveer €41 miljoen.

Over twee maanden daalt de productie van nieuwe bitcoins bovendien permanent met de helft. Als gevolg van de Halving zal de block reward namelijk halveren naar slechts 3,125 BTC per block, waardoor er nog maar 450 bitcoins per dag worden gemined.

Veel vraag en een dalend aanbod

Het aantal beschikbare bitcoins op de markt daalt daardoor snel. De exacte grootte van de aanbodzijde is niet te bepalen en fluctueert constant, maar een indicatie kan zijn om te kijken naar de hoeveelheid bitcoins die bij exchanges worden bewaard. Dat zijn immers de bitcoins die men op korte termijn kan verkopen en mogelijk om die reden bij exchanges staan. Volgens blockchainanalyse-bedrijf Coinglass zouden exchanges op dit moment 1,88 miljoen BTC aan klantfondsen beheren.

Een (te) snelle rekensom lijkt wellicht te suggereren dat als de koopdrift van de ETF's doorzet, de exchanges over een half jaar zonder bitcoins moeten zitten. Dat is echter te kort door de bocht. Als de vraag hetzelfde blijft en de aanbodzijde slinkt zou de koers immers aan de hand van marktwerking stijgen, waardoor het steeds duurder wordt om de resterende bitcoins op te kopen.

Daarnaast leidt een hogere koers er waarschijnlijk ook toe dat een nieuwe groep mensen besluit hun bitcoins naar exchanges te sturen om van de hogere prijs te profiteren, wat terecht komt bij de aanbodzijde.

De beschikbare hoeveelheid bitcoins op exchanges zal dus niet volledig opraken. Wel kan het zijn dat er steeds minder bitcoins beschikbaar zijn en dat men steeds hogere prijzen moet betalen voor een steeds kleinere resterende hoeveelheid. Dat toonde zich in de afgelopen dagen, toen de koers tijdens de koopdrift steeg met 20% van €40.000 per bitcoin naar €48.000 per bitcoin.

Bovendien is het natuurlijk een behoorlijke assumptie en geen gegeven dat investeerders überhaupt op dit tempo blijven investeren in de ETF's.

Op één na meest populaire ETF

Toch zijn de geldstromen wel aanzienlijk. Spot bitcoin ETF's waren een week na de lancering al uitgegroeid tot de op één na meest populaire soort ETF in de Verenigde Staten. In goud ETF's is nog altijd meer geld geïnvesteerd, maar dankzij bitcoin ETF's staan zilver ETF's staan nu op de derde plek.


Lees meer over de spot bitcoin ETF's van BlackRock en andere financiële dienstverleners.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.