Mega-whale Tether bezit ruim 75.000 BTC

Stablecoinbedrijf Tether kocht vorige week 8.888 BTC, zo blijkt uit on-chain data. Het bedrijf investeert 15% van de miljardenwinsten in bitcoin, waardoor het één van de grootste bitcoin whales ter wereld is. 

Op het bitcoinadres van Tether staat nu ruim 75.000 BTC, met een huidige totale waarde van zo'n €4,5 miljard.

Het bitcoinadres van Tether behoort daarmee tot de meest vermogende bitcoinadressen die bestaan: op slechts zes bitcoinadressen staan meer bitcoins. 

Dat zijn voornamelijk bitcoinadressen van exchanges en investeringsfondsen, die namens hun klanten het beheer voeren over de bitcoins. Bij Tether zijn de bitcoins echter van henzelf en onderdeel van de algehele reserves op de bedrijfsbalans. 

De recente aanschaf van 8.888 BTC kostte Tether vermoedelijk zo'n €540 miljoen. 

15% van de winst in bitcoin 

De aanschaf is onderdeel van Tether's bedrijfsstrategie. Het miljardenbedrijf hield altijd al bitcoinreserves aan, maar sinds vorig jaar investeert het 15% van de nettowinst om nog meer bitcoin te kopen. 

Dat maakt Tether één van de grootste kopers op de markt. Tether boekte vorig jaar namelijk een aanzienlijke nettowinst van €5,7 miljard - meer dan de winst van vermogensgigant BlackRock. 

Kanttekening is wel dat een deel van Tether's winst te danken is aan de koerswinst van de bitcoin- en goudreserves. Wanneer dat niet wordt meegerekend, zou de operationele winst echter alsnog €3,7 miljard zijn. Het gros daarvan is afkomstig uit rente op staatsobligaties en andere investeringen, die het bedrijf aanhoudt als dekking voor de gelijknamige stablecoin Tether (USDT)

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Tether (USDT) 

De stablecoin Tether (USDT) wordt veel gebruikt en is al jaren een integraal onderdeel van het bitcoin ecosysteem. Het is een digitale dollar die wordt uitgegeven door Tether en ook weer bij Tether inwisselbaar is voor echte dollars. 

De meeste handel in bitcoin op exchanges gebeurt met zulke stablecoins, waarbij Tether (USDT) verreweg het meest populair is. In totaal zijn er ruim $100 miljard aan Tether-dollars in omloop. Het handelsvolume van Tether (USDT) is bijna twee keer zo hoog als dat van bitcoin. Dat laatste is omdat altcoins vaak ook tegen Tether (USDT) worden verhandeld. 

Tether is één van de ondernemingen van moederbedrijf iFinex, dat ook het moederbedrijf is van de exchange Bitfinex. 

Controverse 

Ongeveer net zo lang als Tether bestaat, zijn er zorgen over de betrouwbaarheid en de dekkingsgraad. Sceptici twijfelen of Tether wel over voldoende reserves beschikt om garant te staan voor de vele miljarden aan Tether-dollars die het uitbracht. 

De angst is dat het bedrijf hoeveelheden Tether (USDT) 'uit het niets' creëerde en sommigen speculeren zelfs dat daarmee de koers wordt gemanipuleerd. De zorgen worden verder aangewakkerd omdat Tether al jaren geen audit laat uitvoeren. 

Wel laat Tether maandelijks door het Italiaanse auditkantoor BDO Italia financiële rapportages uitbrengen, die stellen dat de reserves van Tether ruim voldoende zijn. Volgens critici zijn dergelijke rapportages echter minder betrouwbaar en niet hetzelfde als een echte, onafhankelijke audit. 

De Amerikaanse toezichthouder Commodities Futures Trading Commission (CTFC) vond in 2021 echter geen concrete bewijzen voor een gebrekkige dekkingsgraad, hoewel destijds wel bleek dat Tether de reserves slechts voor een deel in fiatvaluta aanhoudt. In een kwartaalverslag van het vierde kwartaal van 2023 stelt Tether dat het een reserve-overschot had van pakweg €5 miljard. 

Bitcoinmining, AI en decentrale apps 

Behalve stablecoins breidt Tether de bedrijfsactiviteiten steeds meer uit. Tether investeerde bijna €400 miljoen in AI-apparatuur en het werkt aan Holepunch, een platform waarmee decentrale apps te maken zijn, en Keet, een peer-to-peer videochat-app.

Sinds kort richt Tether zich ook op bitcoinmining. De CEO van Tether Paolo Ardoino kondigde in november aan dat Tether $500 miljoen zal investeren in miningapparatuur op locaties in Uruguay, Paraguay en El Salvador. Daarmee beoogt Tether 1% van de wereldwijde hashrate te bemachtigen. 


Lees ook eens over de plannen in Ethiopië voor een bitcoin miningcentrum van $250 miljoen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.