Mining in Paraguay: mogelijk toch regulering ondanks veto president

In Paraguay is onenigheid ontstaan tussen de president en de senaat over regulering van Bitcoinmining. De president sprak een veto uit over een eerder goedgekeurd wetsvoorstel, maar dat is vorige week door de senaat verworpen. De kwestie komt nu bij het Huis van Afgevaardigden te liggen.

In juli werd in Paraguay gestemd over een wetsvoorstel om Bitcoinmining te reguleren. Het wetsvoorstel omvatte onder andere belastingregels en zou wettelijk kaders scheppen, waardoor Bitcoinmining een gereguleerde - en dus wettelijk toegestane - activiteit zou worden. Het doel was om duidelijkheid te verschaffen, zodat de sector zich niet langer in een grijs gebied bevindt en zich verder kan ontplooien.

Het wetsvoorstel werd aangenomen, maar eind augustus gebruikte president Mario Abdo Benítez zijn vetorecht om het wetsvoorstel alsnog te blokkeren. Volgens hem gebruikt de miningsector veel energie, terwijl het vergeleken met andere industrieën nauwelijks nieuwe banen oplevert. De economie zou er te weinig bij gebaat zijn. Het voorstel, en dus regulering van de sector, leek daarmee van tafel.

In een opmerkelijke wending stemde de senaat vorige week echter om het veto van de president te verwerpen. In totaal stemden 33 senatoren daarmee in. Senator Enrique Salyn Buzarquis lichtte toe dat hij het beter vond om de sector te formaliseren, zodat ze erover belasting kunnen heffen. Volgens congreslid Daniel Rojas levert een goed gereguleerde sector juist wel 'nieuwe soorten banen' op.

Het wetsvoorstel wordt nu voorgelegd aan de Kamer van Afgevaardigden, die de impasse moet doorbreken.

Paraguay

Het in Zuid-Amerika gelegen Paraguay is een interessant land voor Bitcoinmining. Het land beschikt over grote rivieren en wekt veel stroom op uit waterkracht. Bijvoorbeeld bij de Itaipudam, waar één van de grootste waterkrachtcentrales ter wereld staat. De pakweg 7 miljoen inwoners van Paraguay verbruiken zelf slechts een klein deel van de opgewekte stroom. 

Het grootste deel wordt verkocht aan buurlanden Argentinië en Brazilië, meestal voor absolute bodemprijzen. Beide landen kunnen min of meer zelf de prijs bepalen, want een andere afzetmarkt heeft Paraguay niet. Het is al jaren een verhit onderwerp. Volgens sommige Paraguayanen wordt er misbruik van de situatie gemaakt en is het beter om de stroom voor Bitcoinmining beschikbaar te maken

Miners hebben immers een bijna onstilbare honger naar goedkope energie en dat heeft Paraguay in overvloed. Onder een bepaalde prijs kopen zij de stroom graag op. Buurlanden Argentinië en Brazilië zullen moeten opbieden tegen de miners, met als gevolg van marktwerking stroomprijzen van een meer gemiddeld niveau.

Er zijn dan ook al jaren plannen voor de aanbouw van grootschalige miningcentra bij de Itaipudam. Vooralsnog komen die echter maar mondjesmaat van de grond, wellicht vanwege het gebrek aan duidelijke regelgeving. Het nieuwe wetsvoorstel zou daarin verandering kunnen brengen - mits het wordt goedgekeurd.


Elders in Zuid-Amerika besloot El Salvador Bitcoin op nationaal niveau te omarmen. Er zijn onder andere plannen voor een Bitcoinstad en mining op basis van energie opgewekt uit vulkanen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.