Opinie: Memecoins zijn digitale loterijtickets

Wat hebben Dogecoin, Shiba Inu, Pepe, Dogwifhat, Floki en Bonk gemeen? Het zijn allemaal memecoins. Maar zijn memecoins niet gewoon veredelde loterijtickets, wiens 'succes' te danken is aan de barsten in het fiatsysteem?

Om maar meteen ter zake te komen: hoge inflatie. De afgelopen jaren is alles duurder geworden. Maar hoe komt dat?

Centrale banken wijzen vaak op aanbodschokken door corona, hogere energie- en voedselprijzen en geopolitieke spanningen zoals de oorlog in Oekraïne. Wat ze zelden bespreken, is de almaar groeiende geldhoeveelheid, wat volgens velen, waaronder veel bitcoiners, een belangrijke oorzaak is. 

Een ongelijke wedloop

Hoe dan ook. Inflatie stijgt, en lonen stijgen ook deels mee. Maar helaas niet in hetzelfde tempo. Ze kunnen de inflatie en de stijgende prijzen van activa zoals huizen en aandelen niet bijhouden. Voor veel jongeren is het kopen van een huis inmiddels bijna onbereikbaar geworden. Het lijkt alleen nog net haalbaar voor tweeverdieners met een goed salaris en een flinke spaarpot.

Is ons geld stuk? 

Je zou je kunnen afvragen of ons geldsysteem kapot is. Wat kunnen mensen doen om nog enigszins hoop te houden op grote aankopen zoals een huis? Sommigen wenden zich tot de risicovolle wereld van memecoins; digitale loterijtickets die een kans bieden op snelle rijkdom.

Hoewel het veel bitcoiners tegen het zere been schopt, worden er dagelijks nieuwe memecoins gelanceerd. Sommige krijgen tractie en bouwen grote communities, terwijl andere al snel verdwijnen (soms omdat ze regelrechte scams zijn). Elon Musk zei ooit: ‘Wie de memes controleert, controleert het universum.’ Memecoins hebben bewust geen toepassing, wat misschien juist is wat mensen aantrekt.

In plaats van te 'investeren' in cryptoprojecten met grote maar vaak valse beloftes, waarbij VC’s vroeg instappen in de seedrondes en vervolgens later hun crypto’s mogen dumpen op retail, bieden memecoins weinig meer dan een kans op enorme winsten. Het is een digitale stoelendans en tegelijkertijd een gok op een betere toekomst. Maar moet je dan maar snel een loterijticket kopen?

Blijf realistisch

Laat je niet gek maken. De meme der memecoins is en blijft bitcoin. Bitcoin is niet alleen een store of value, maar heeft ook het potentieel om als geld te dienen voor de komende honderden jaren. Het kan de valuta met de hoogste waarde ter wereld worden, als een zwart gat dat alle welvaart in de wereld opslokt.

Hoewel de aantrekkingskracht van digitale loterijtickets begrijpelijk is, is het belangrijk om realistisch te blijven en te erkennen dat bitcoin, met zijn duurzame waardepropositie, een veel veiliger en verstandiger keuze is.

Bitcoin is geen gok; het is een strategische investering in een gedecentraliseerd, schaars en onveranderlijk monetair systeem. Terwijl memecoins komen en gaan, blijft bitcoin een betrouwbare hoeksteen van financiële zekerheid.


Meer opiniestukken lees je hier.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.