Oppositie Venezuela wil bitcoin omarmen: 'levenslijn en essentieel verzetsmiddel'
De Venezolaanse oppositieleider María Corina Machado noemde bitcoin een levenslijn en essentieel verzetsmiddel, dat beschermt tegen inflatie en eigendomsrechten garandeert. Ze wil in een toekomstig democratisch Venezuela bitcoin omarmen, onder andere door bitcoin op te nemen in de nationale reserves.
María Corina Machado is de leider en lijsttrekker van de oppositiecoalitie die het in de recente presidentsverkiezingen opnam tegen de zittende Venezolaanse president Nicolás Maduro.
Na de verkiezingen eiste Maduro de overwinning op, maar de oppositie publiceerde later gedigitaliseerde stembiljetten die aangaven dat meer dan 80% van de kiezers op de coalitie had gestemd. Maduro weigert die uitslag te erkennen en spreekt van vervalsing en samenzwering.
Burgerprotesten braken uit en het regime greep hard in, met duizenden arrestaties en tientallen sterfgevallen als gevolg. Ook werden arrestatiebevelen uitgevaardigd voor zowel Machado als de presidentskandidaat van de coalitie, Edmundo González Urrutia. Sindsdien is Machado ondergedoken en González het land ontvlucht.
Interview
In een interview met Alex Gladstein van The Human Rights Foundation sprak María Corina Machado over de repressie van het Venezolaanse regime en de economische ravage die is aangericht onder het bewind van Hugo Chávez en Nicolás Maduro - en hoe bitcoin daartegen beschermt.
Boven: Interview Mariá Corina Machado & Alex Gladstein, Bitcoinmagazine.com
"Wat wij Venezolanen op 28 juli bereikten is historisch - een burgerbeweging die voortkomt uit de maatschappij, smachtend naar vrijheid, waardigheid en gerechtigheid. Een maatschappij die na 25 jaar tirannie, meer dan 30 frauduleuze verkiezingen en talloze mensenrechtenschendingen, zichzelf verenigde om een crimineel systeem te confronteren", stelt Machado tijdens het interview.
"De wereld is bekend met de mensenrechtenschendingen van Chávez en Maduro, maar minder bekend met hun schendingen van financiële rechten", zegt Machado, "Een tragedie die zich ontvouwde over de afgelopen twee decennia".
Hyperinflatie & financiële repressie
Venezuela is rijk aan grondstoffen, vooral olie, en zou daarom welvarend moeten zijn. Toch verloor de Venezolaanse bolivar onder het bewind van Chávez en Maduro maar liefst veertien nullen, vertelt ze: "In 2018 bereikte de inflatie een onvoorstelbare 1,7 miljoen procent, met elke vier dagen een verdubbeling van de prijzen". Miljoenen Venezolanen zijn het land daarom ontvlucht.
Ook zet het regime financiële systemen in als wapens tegen de bevolking, zegt Machado: "Door bankrekeningen te bevriezen, inbeslagname van bezittingen en door diensten af te sluiten. Onze campagne opereert op dit moment zonder toegang tot banken, geïsoleerd doch resoluut in onze strijd voor verandering."
De financiële repressie, geworteld in door de staat gesponsorde plundering, diefstal en onbegrensd geldprinten, gebeurde ondanks onze enorme natuurlijke grondstoffen en ondanks een explosie van de olieprijs. María Corina Machado
Dankzij bitcoin heeft de coalitie desondanks een mogelijkheid om financiële steun te ontvangen. "In tegenstelling tot bankoverschrijvingen die het regime meestal blokkeert, kan er gelukkig geen beslag worden gelegd op bitcoindonaties", verklaart Machado.
Levenslijn
"Sommige Venezolanen vonden tijdens de hyperinflatie een levenslijn in bitcoin", vervolgt ze, "Door het te gebruiken om hun welvaart te beschermen en om hun ontsnapping te financieren."
Bitcoin is immers onafhankelijk van de lokale valuta en dankzij de schaarste van 21 miljoen niet onderhevig aan ongebreidelde inflatie. Venezolanen die hun bolivars verruilden voor bitcoin konden zich op die manier onttrekken aan de lokale hyperinflatie en zo nodig het land ontvluchten met hun welvaart intact.
"Vandaag de dag omzeilt bitcoin de door de overheid opgelegde wisselkoersen, waardoor het veel van onze bevolking helpt", licht Machado verder toe, "Het is geëvolueerd van een humanitair middel, naar een essentieel verzetsmiddel."
Bitcoin omarmen & reserves
"We zijn dankbaar voor de levenslijn die bitcoin biedt en zien uit het te omarmen in een nieuw en democratisch Venezuela", zegt Machado.
"We voorzien bitcoin als onderdeel van onze nationale reserves, ons helpend om dat wat de dictatuur heeft gestolen opnieuw op te bouwen", stelt ze, "Voordat onze goudreserves werden geplunderd had Venezuela wereldwijd welvarende financiële reserves. We zullen die reserves herstellen en daar bitcoin als sleutelonderdeel aan toevoegen".
"De enige manier om Venezuela's armsten te helpen is door eigendomsrechten te garanderen, lage inflatie, gelijke toegang tot kansen en transparantie door de overheid", aldus Machado.
Vooralsnog is Maduro echter nog aan de macht. "Maar we zijn vastberaden om onze soevereiniteit op te eisen en Venezuela te transformeren in een open, welvarende en veilige maatschappij", zegt Machado, "Iets dat alleen mogelijk is in een vrije natie."
Doneren aan de coalitie kan via hrf.org/venezuela.
Ook in het door inflatie geteisterde Argentinië ontdekken steeds meer mensen bitcoin als economische vluchthaven.
Beeldmateriaal: Wikimedia (creative commons license CC BY-SA 4.0)
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.