Proof of Keys 2020 komt eraan
Het jaarlijkse bitcoin evenement Proof of Keys komt er weer aan, en dat betekent dat het tijd is om je bitcoins van de exchanges af te halen. Tijdens de Proof of Keys viering op 3 januari, de dag van het genesis block, nemen veel mensen hun bitcoins op van exchanges naar hun wallet, als uiting van financiële soevereiniteit en om druk op exchanges uit te oefenen om te bewijzen dat zij over de klantfondsen beschikken.
Bitcoin gaat onder andere om decentralisatie, financiële soevereiniteit en het beheren van je eigen geld. Het is daarom eigenlijk raar dat veel mensen hun bitcoins bewaren op een gecentraliseerde exchange of bij een andere dienstverlener.
Er kleven bovendien grote risico's aan. Het is immers maar de vraag of exchanges en dienstverleners wel verantwoordelijk omgaan met de fondsen van hun klanten. De geschiedenis toont aan dat dit lang niet altijd het geval is. En wanneer je op een exchange bitcoins koopt, hoe weet je dan dat die bitcoins ook écht bestaan? Er zijn veel goedbedoelende en eerlijke exchanges en dienstverleners, maar er zijn er misschien wel net zoveel waaraan van alles op aan te merken valt. In sommige gevallen blijken dienstverleners zelfs regelrechte oplichters.
Het grootste risico schuilt er echter in dat een exchange of dienstverlener wordt gehackt en op die manier klantfondsen verliest. Bitcoins zijn digitaal, schaars, waardevol en de transacties zijn onomkeerbaar. Voor een kwaadwillende hacker is het de ultieme prijs. Daarbij zijn exchanges en dienstverleners de voornaamste doelwitten, want zij beschikken over de grootste hoeveelheden aan bitcoins. Dat is nu eenmaal één van de valkuilen van centralisatie en één van de redenen waarom het riskant is om bitcoins gedurende langere tijd op een exchange te bewaren.
De elfjarige geschiedenis van Bitcoin is dan ook doorspekt met allerlei hacks op exchanges waarbij klantfondsen zijn gestolen. Natuurlijk is er de inmiddels legendarische hack op Mt.Gox, destijds de grootste bitcoin exchange, waar initieel zo'n 850.000 BTC aan klantfondsen werden buitgemaakt. Maar ook in de recentere geschiedenis zijn er tal van voorbeelden te vinden van hacks op exchanges. In veel gevallen kunnen gedupeerden fluiten naar hun bitcoins, of moeten zij jaren strijden om enige restitutie te krijgen.
Kortom: het bewaren van bitcoins op exchanges of bij dienstverleners is risicovol. Bewaar je bitcoins dan ook bij voorkeur in een eigen persoonlijke wallet waarvan jij zélf de private keys bezit en bewaar ze niet langer bij een dienstverlener dan nodig. Niet alleen vermijd je daarmee risico's, maar het is ook de manier waarop Bitcoin bedoeld is om te gebruiken.
De eigenschappen die Bitcoin interessant maken, zoals decentraliteit, censuurbestendigheid, peer-to-peer en schaarste, worden immers geheel teniet gedaan wanneer men bitcoins bij een gecentraliseerde partij bewaart die censuur kan toepassen, als tussenpartij optreedt en daardoor zelfs fictieve bitcoins erbij zou kunnen toveren.
Proof of Keys
Proof of Keys, een woordspeling op Proof-of-Work, is een jaarlijks evenement om nieuwkomers newcoiners op deze risico's te wijzen en om mensen aan te moedigen op 3 januari mee te doen met het gelijktijdig opnemen van hun bitcoins naar een eigen wallet. Een soort georganiseerde bankrun, maar dan bij bitcoin exchanges en dienstverleners. De datum van 3 januari is door initiatiefnemer Trace Mayer gekozen omdat het de dag is waarop het eerste Bitcoin block in 2009 werd gemined. Het is dus ook meteen een beetje een viering van de geboorte van Bitcoin.
De gelijktijdige opname heeft daarnaast ook het doel exchanges onder druk te zetten en de waarheid boven water te krijgen. Mocht een exchange namelijk niet over voldoende fondsen beschikken om alle gebruikers uit te betalen, dan zal dat zich mogelijk tijdens het evenement uiten. Bovendien zou de wetenschap dat dit evenement bestaat voor exchanges een extra stok achter de deur kunnen zijn om eerlijk te blijven.
Meedoen met het evenement op 3 januari is echter niet geheel zonder risico, want bij voldoende participatie zou het zomaar kunnen dat een exchange of dienstverlener niet kan uitbetalen. Toch, is de gedachte, is het maar beter dat dergelijke problemen zich in een zo vroeg mogelijk stadium uiten. Toen het evenement vorig jaar voor het eerst plaatsvond vielen de problemen overigens mee.
Wil je echter het zekere voor het onzekere en sta je liever niet achteraan in de rij wanneer veel mensen op 3 januari tegelijkertijd hun bitcoins claimen? Neem dan nu al vast je bitcoins op naar een wallet waarvan jij zelf de private keys bezit. Dat is namelijk sowieso een goed idee.
Want alléén als je bitcoins bewaart in een wallet waarvan alleen jij de private keys bezit weet je dat je ze écht bezit en dat niemand anders er bij kan. Zoals Bitcoin voorlichter Andreas Antonopoulos ons regelmatig herinnert: "Your keys; your bitcoin. Not your keys; not your bitcoin."
Neem ook eens een kijkje op de website van Proof-of-Keys, of begin meteen met het uitkiezen van een eigen persoonlijke wallet die bij jouw past. Wil je daarbij een oplossing die een hoge mate van veiligheid combineert met gebruiksgemak? Dan raden wij het gebruik van een hardware wallet aan.