Proton brengt self-custody bitcoinwallet uit

Het Zwitserse privacy-georienteerde techbedrijf Proton biedt nu ook een bitcoinwallet aan. De Proton Wallet is op basis van self custody, maar ook gekoppeld aan het Proton ecosysteem waardoor Proton-gebruikers eenvoudig via gebruikersnamen transacties naar elkaar kunnen doen.

Proton is vooral bekend als aanbieder van gratis anonieme emailadressen, maar het biedt daarnaast ook andere diensten aan zoals cloud-opslag, VPN en wachtwoordbeheer. Nieuw is dat Proton nu ook een bitcoinwallet aanbiedt. 

Proton wallet

De Proton Wallet is een bitcoinwallet op basis van self custody. Dat houdt in dat Proton niet als tussenpartij optreedt die het beheer op zich neemt, maar dat gebruikers hun bitcoinwallet zelf in eigen beheer hebben met behulp van een  seed phrase seed phrase Een seed phrase is een reeks van 12 of 24 Engelse woorden, die de basis vormt voor een bitcoinwallet en voor gebruikers functioneert als een soort gebruikersnaam en wachtwoord in één. Een seed phrase hou je dus geheim, bewaar je goed en deel je met niemand. . Op die manier zijn er geen afhankelijkheden en houden gebruikers alle controle. 

De wallet is te gebruiken via de website van Proton, maar ook beschikbaar als iOS en Android app. De ontwikkeling vindt plaats op basis van open source en er zou ook een audit zijn gedaan door een derde partij. 

Op dit moment is de Proton Wallet alleen beschikbaar voor betalende premium accounts, maar in een toekomstige fase wordt dat uitgebreid naar alle accounts. 


Proton ecosysteem

Uniek aan Proton Wallet is de koppeling met de rest van het Proton ecosysteem. Wanneer Proton Wallet-gebruikers transacties naar elkaar willen doen, hoeven ze daardoor geen bitcoinadressen te kopiëren en plakken maar kunnen ze simpelweg het Proton-account van de ontvanger opgeven. Met zo'n 100 miljoen bestaande Proton accounts, kan dat voor veel mensen drempels verlagen.

Voor transacties van en naar bitcoinwallets buiten het Proton ecosysteem blijft het wel nodig om de bitcoinadressen van de ontvanger te gebruiken. Proton Wallet werkt in dat geval net zoals iedere andere self custody-bitcoinwallet.

"De maatschappelijke waarde van bitcoin werd gehinderd door de ingewikkeldheid van transacties, en zorgen over veiligheid, en we hebben Proton Wallet specifiek ontworpen om beide aan te pakken", vertelt Proton CEO Andy Yen tegen TechCrunch, "De mogelijkheid van Proton wallet om bitcoin via email te gebruiken maakt bitcointransacties net zo eenvoudig als PayPal, terwijl de gedecentraliseerde en non-custodial aard van bitcoin behouden blijft".

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Crowdfunding met bitcoin

Proton is al langer bekend met bitcoin. Tijdens de crowdfunding voor het privacy-georiënteerde ProtonMail in 2014, blokkeerde PayPal namelijk het account van Proton waardoor fondsenwerving via PayPal kwam stil te liggen. De rest van de campagne destijds werd gefinancierd via credit cards en bitcoin.

Met de lancering van Proton wallet willen we een open en gedecentraliseerd alternatief bieden voor kwetsbare financiële tussenpersonen en poortwachters. Door individuen eenvoudig de controle te geven over hun eigen cryptografische sleutels en digitale activa, bouwen we aan een internet waar financiële privacy en vrijheid voor iedereen toegankelijk is. Dingchao Lu, Proton Director of Engineering


Steeds meer techbedrijven maken de overstap. Zo nam een dochterbedrijf van Sony recentelijk een exchange over.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.