Square heet nu Block en Spiral: Jack Dorsey stopt met Twitter en vergroot focus op Bitcoin

Betaalprovider Square verandert van naam en zal voortaan bekend staan als Block, Inc. Square Crypto, de tak van het bedrijf gericht op Bitcoin, zal verdergaan als Spiral. CEO Jack Dorsey liet eerder deze week ook al weten dat hij zijn andere functie als CEO van Twitter neerlegt. Het lijkt erop dat hij zijn aandacht nu volledig stort op Bitcoin.

Deze week maakte de oprichter van Twitter Jack Dorsey bekend dat hij stopt als CEO van het social media-platform. Twee dagen later kondigde zijn andere bedrijf, de betaalprovider Square, via een persbericht een naamswijziging aan. Square gaat voortaan verder onder de naam Block, Inc. De tak van Square die zich met bitcoin bezighoudt, Square Crypto, heet voortaan Spiral.

Het is vooral een rebranding. "Block is een nieuwe naam, maar onze doelstelling van economische empowerment blijft hetzelfde. Ongeacht hoe we groeien of veranderen, we zullen blijven bouwen aan middelen die de economie toegankelijker maken", lichtte Dorsey toe.

Block stelt dat de naam het bedrijf een brede betekenis heeft: bouwblokken, huizenblokken met lokale bedrijven, communities die samenkomen bij 'block parties' met muziek, blokken met code, maar ook: blockchain. Dat laatste weegt wellicht het zwaarst. Square voegde in 2018 namelijk de mogelijkheid toe om bitcoin via de betaalapp te kopen of verkopen en tegenwoordig komt ongeveer de helft van de omzet daaruit voort.

Spiral

Square Crypto was door de rebranding van de overkoepelende organisatie ook toe aan een nieuwe naam. Deze tak van het bedrijf richt zich onder andere op het ontwikkelen van nieuwe software en open source protocollen voor Bitcoin. Het wist meerdere gerenommeerde bitcoinontwikkelaars aan te trekken en groeide in de afgelopen jaren uit tot een invloedrijke organisatie in de Bitcoincommunity.

De naam 'Spiral', zo lichtte Block toe, vertegenwoordigt de focus op Bitcoin 'als een spiraal die op een enkel punt begint, totdat het meer en meer ruimte inneemt en uiteindelijk alles raakt.'

De website van Spiral biedt een meer nuchtere uitleg. Daar stelt een aankondiging dat aangezien Square van naam veranderde de naam van Square Crypto niet meer passend was en daarnaast zou de term 'crypto' voor verwarring zorgen, omdat het bedrijf zich alleen richt op bitcoin.

"We zouden willen dat we een uitgebreid 'Waarom Spiral?'-manifesto te publiceren hadden", licht de aankondiging toe, "Maar de waarheid is dat we na een lange en uitputtende rebranding opgave het gewoon het best uitziend en meest cool vonden. Plus, de blauwe spiraal is al sinds de eerste week onze favoriete emoji. Spiral voelt goed."

Grote plannen

Spiral heeft grote plannen, te beginnen met een verdubbeling van het aantal ontwikkelaars in 2022. Zij zullen onder andere werken aan een open source Lightning Development Kit (LDK) en een Bitcoin Development Kit (BDK). Daarmee kunnen andere ontwikkelaars uit de community eenvoudiger Bitcoin en Lightning in hun applicaties integreren.

Behalve financiering van diverse Bitcoin Core ontwikkelaars heeft Spiral ook al meer dan 40 beurzen verstrekt aan andere ontwikkelaars en initiatieven, waarmee het volgens eigen zeggen de grootste sponsor van bitcoinprojecten ter wereld is. Ook subsidieert Spiral de Bitcoin Design Community, een open forum voor designers met als doel best practices te delen om de gebruikerservaring van bitcoinapplicaties te verbeteren.

Andere initiatieven van het bedrijf zijn het tbDEX-protocol, het Crypto Open Patent Alliance en het Bitcoin Clean Energy Investment Initiative. Ook onderzoekt het de mogelijkheid van een hardware wallet voor massa-adoptie.

Jack Dorsey

Jack Dorsey is in de ban van Bitcoin. Al jaren is hij voorstander van Bitcoin en zet hij zich in om de adoptie te versnellen. Hij noemt bitcoin 'de valuta van het internet' en zei deze zomer dat er gedurende zijn leven niets belangrijker is om aan te werken. "Bitcoin verandert absoluut alles", zei hij tijdens een bitcoinevenement in Miami. "Als ik niet voor Square of Twitter zou werken, dan zou ik werken aan Bitcoin", aldus Dorsey.

Nu hij is opgestapt als CEO van Twitter en een tandje bijzet met Block en Spiral, lijkt hij daad bij woord te voegen.


Meer lezen over de activiteiten van Block en Spiral? Lees dan ook eens onze eerdere artikelen.

Beeldmateriaal: TED Conference, licensed CC BY-NC-ND 2.0


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.