Stablecoin Tether verdwijnt uit de EU
Vanaf volgende maand verdwijnt de stablecoin Tether (USDT) waarschijnlijk uit de Europese Unie, zo rapporteert het Financieele Dagblad. Tether voldoet niet aan kapitaaleisen van de nieuwe Europese verordening MiCA en zegt ook geen plannen te hebben om een vergunning aan te vragen. Daarmee lijkt er een einde te komen aan het gebruik van 's werelds grootste stablecoin in de EU.
Stablecoins zijn digitale valuta's waarvan de waarde gelijk is aan een fiatvaluta, zoals de dollar of euro. De meeste handel in bitcoin op exchanges gebeurt met stablecoins, omdat ze technische en wettelijke voordelen bieden en gebruikers ermee eenvoudig hun digitale dollars of euro's tussen exchanges kunnen verplaatsen.
Verreweg de meest populaire stablecoin is Tether (USDT), die wordt uitgegeven door het gelijknamige bedrijf Tether. Op dit moment is er zo'n $112 miljard aan Tether (USDT) in omloop, met een dagelijks handelsvolume dat hoger is dan het handelsvolume van bitcoin.
De waarde van Tether (USDT) wordt stabiel gehouden, doordat ze door Tether voor een dollar per stuk verkocht worden en ook weer voor dezelfde prijs bij Tether inwisselbaar zijn.
MiCA
Vanaf volgende maand zijn de stablecoins van Tether in de EU waarschijnlijk echter niet meer toegestaan.
Dan treedt namelijk de nieuwe en strengere Europese verordening Markets in Crypto-Asset Regulation (MiCA) gedeeltelijk in werking. Die bepaalt dat aanbieders van stablecoins verplicht zijn een dekkingsgraad in banktegoeden aan te houden van ten minste 60%.
Tether voldoet daar niet aan. Hoewel Tether lange tijd de indruk wekte dat het bedrijfsreserves aanhield met een 1-op-1 dekkingsgraad met echte dollars, bleek dat later niet het geval. In realiteit herinvesteert Tether het gros van het geld, onder andere in (staats)obligaties, waarmee het bedrijf miljardenwinsten boekt via de rente die zij ontvangen. Dat verdienmodel leverde Tether vorig jaar een nettowinst op van €5,7 miljard.
Geen vergunning
Tether CEO Paolo Ardoino gaf in een recent interview met TheBigWhale aan niet van plan te zijn een vergunning in de EU aan te vragen. Hij verwees naar de in zijn ogen te strenge vereisten zoals de reserve-verplichtingen, maar ook de verplichting om klantfondsen over meerdere bankrekeningen te verspreiden, terwijl bitcoinbedrijven nu al moeite hebben om één bankenpartner te vinden.
Onderliggend doet het verdienmodel vermoeden dat de voornaamste reden waarschijnlijk echter is dat de aanzienlijke rente-inkomsten van Tether erdoor voor ruim de helft zouden wegvallen, omdat het 60% van de gelden dan niet kan herinvesteren.
Diverse exchanges hebben al aangekondigd de ondersteuning voor Tether (USDT) in de EU te staken. Daarmee lijkt één van de grootste spelers op de cryptomarkt uit de EU te verdwijnen.
Stablecoins
Een enorme ramp is het niet. Concurrerende stablecoins die wel een vergunning trachten te bemachtigen, zoals USDC en EURC van concurrent Circle, worden nog wel door exchanges ondersteund. Als zij voldoen aan de regulering en een vergunning bemachtigen, springen zij mogelijk in het gat dat Tether in Europa achterlaat.
Op dit moment is de EUR CoinVertible (EURCV) van de Franse bank Société Générale wel één van de weinige goedgekeurde stablecoins. Vooralsnog wordt dat echter door weinig exchanges ondersteund.
Daarnaast is er op termijn de mogelijkheid dat een digitale euro van de Europese Centrale Bank (ECB) de rol van stablecoins overneemt. De ECB werkt inmiddels al enkele jaren aan plannen voor een digitale euro - een zogenaamde Central Bank Digital Currency (CBDC).
Lees hier meer over wat MiCA betekent voor stablecoins in Europa.
Beeldmateriaal: creative commons