Verdere decentralisatie van mining: Stratum V2 is bijna af

Het Stratum-protocol, dat door miningpools gebruikt wordt, krijgt een belangrijke update. Het vernieuwde Stratum V2 verbetert de decentralisatie door vermindering van de machtspositie van miningpools. Ook is de nieuwe versie efficiënter en veiliger. Het bevindt zich nu in de testfase. Wat is Stratum V2 en waarom is het belangrijk voor Bitcoin? Dat lees je hieronder.

Bitcoinminers over de hele wereld minen dag en nacht in een poging om het volgende block in de blockchain te vinden. Gemiddeld wordt ééns per tien minuten een nieuw block gevonden.

De gelukkige miner die het block vindt ontvangt daarvoor een beloning in bitcoin. Alle andere miners krijgen niets. Het werkt een beetje als een loterij, waarbij de winkans wordt bepaald door de hoeveelheid ingezette rekenkracht.

Met duizenden actieve miners wereldwijd is de kans dat een miner met een relatief kleine hoeveelheid rekenkracht het eerstvolgende block vindt erg klein. De inkomsten zijn daardoor zeer sporadisch, terwijl de stroomkosten doorlopend hoog zijn.

Miningpools

Veel miners gebruiken daarom een miningpool. Daarbij bundelen miners hun krachten om gezamenlijk te minen en ieder block de opbrengsten verhoudingsgewijs te verdelen. Hoe meer miners zich op een miningpool aansluiten, hoe meer rekenkracht ze gezamenlijk hebben en hoe groter de kans dat één van de samenwerkende miners het volgende block vindt. Dat levert voor de aangesloten miners een veel meer regelmatige inkomstenstroom op.

Voor de onderlinge afstemming gebruiken miners en miningpools software op basis van het open source Stratum-protocol

In de loop der jaren zijn miningpools erg populair geworden. Tegenwoordig wordt bijna ieder block gemined door een miningpool en de drie grootste miningpools zijn gezamenlijk goed voor zo'n 70% van de totale hashrate van het Bitcoinnetwerk. Voor sommigen reden tot bezorgdheid over de decentralisatie van het netwerk.

Centralisatie?

Wie trekt er immers aan de touwtjes bij de miningpools? Een veelvoorkomende zorg is dat centralisatie onder miningpools tot een 51%-aanval 51%-aanval Een 51%-aanval is een aanval waarbij een kwaadwillende partij meer dan 50% van de totale rekenkracht van het netwerk levert. De aanvaller vormt dan de meerderheid, wat de mogelijkheid schept om de blockchain te manipuleren, om bijvoorbeeld een double spend uit te voeren.   kan leiden.

Ook kunnen beheerder van miningpools op andere manieren invloed uitoefenen. Zo zijn het op dit moment de beheerders van miningpools die een aanzet doen voor het volgende block en kiezen welke transacties worden toegevoegd. In principe voegen ze de meest winstgevende transacties toe, maar in theorie zouden ze ervoor kunnen kiezen om lege blocks te minen of om sommige transacties niet op te nemen - censuur.

Bovendien voegen de miningpools aan een block een 'version bit' toe, waarmee ze aangeven welke versie van de protocolregels ze hanteren. Dat is van groot belang tijdens soft forks zoals SegWit of Taproot.

Miners kunnen echter op ieder moment stoppen met een miningpool of overstappen naar een andere. Mocht een miningpool zich misdragen, dan lopen de aangesloten miners inkomsten mis en vertrekken ze waarschijnlijk vanzelf. Toch is de situatie niet ideaal. Daarom wordt er sinds enkele jaren gewerkt aan Stratum V2.

Stratum V2

Stratum V2 decentraliseert de macht terug naar de miners. In de nieuwe versie van het protocol zijn het de miners die een eerste aanzet doen voor een block, een version bit toevoegen en kiezen welke transacties ze eraan toevoegen. Miningpools hebben dus geen invloed op de inhoud van blocks. Het opzettelijk minen van lege blocks of een potentiële 51%-aanval door de miningpool is daarmee van de baan.

Wel kunnen miningpools geminede blocks weigeren. Daarmee geven ze echter de inkomsten van het block op en het valt direct op voor de miner die het block vond. Bovendien krijgen miners (in een toekomstige update) de mogelijkheid om bij weigering automatisch over te schakelen op een andere miningpool, of desnoods om zelfstandig te minen.

Daarnaast is het dataverkeer via Stratum V2 voortaan versleuteld. De data is daardoor kleiner, waardoor de efficiëntie en dus de winstgevendheid van mining een klein beetje verbetert ten opzichte van miners die het oudere Stratum V1 gebruiken. Ook kan de versleutelde data niet door buitenstaanders worden uitgelezen, wat potentiële 'man in the middle'-aanvallen voorkomt.

Testfase

Er wordt al jaren gewerkt aan Stratum V2 , maar inmiddels lijkt de ontwikkeling bijna ten einde. Het team achter Stratum V2 kondigde onlangs een nieuwe referentie implementatie aan, waaraan de belangrijkste functionaliteit is toegevoegd. Het gaat vooralsnog om een testfase en miners en miningpools worden dan ook opgeroepen om de software uitvoerig te testen.  

Als de tests succesvol zijn duurt het vermoedelijk niet heel lang meer voordat er een daadwerkelijke release volgt. Daarna hangt het succes af van de adoptie door miningpools, maar gezien de voordelen zullen de meeste miners het waarschijnlijk prefereren. Miningpools die hun gebruikers niet willen verliezen zullen zich daarop moeten aanpassen. Waarschijnlijk wordt Bitcoin binnenkort dus nóg meer decentraal.


Waarom vereist Bitcoinmining zoveel rekenkracht en stroom? Dat lees je hier.



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.