Waarom rentebesluiten van de FED zo'n impact hebben op de bitcoin koers

Hoewel bitcoin is ontstaan als onafhankelijk alternatief voor het huidige geldsysteem, wordt de prijs ervan tegenwoordig steeds meer beïnvloed door de monetaire beleidsveranderingen van datzelfde systeem. Dat is overigens niet per se een slecht teken, rentebesluiten van centrale banken hebben nou eenmaal een enorme impact op de beslissingen van investeerders. Dat ook de prijs van bitcoin hierdoor wordt beïnvloed zegt eigenlijk wel wat over de adoptie en groei ervan.

Centrale banken zoals de Europese Centrale Bank (ECB), Bank of Japan (BoJ) en de Federal Reserve (FED) van de Verenigde Staten voeren monetair beleid uit met als doel prijsstabiliteit en economische groei. Monetair beleid kun je plat slaan tot het bepalen van de prijs van geld - de rente. Dit is niet het enige instrument waarmee de centrale bank invloed op de economie kan uitoefenen, denk aan kwantitatieve verruiming (QE), het aanpassen van reserve-eisen voor commerciële banken of het opkopen van staatsobligaties. Dit artikel richt zich enkel op de rente.

De invloed van rente

Een hoge rente betekent simpelweg dat de kosten van geld relatief hoog zijn: lenen is duurder en sparen levert meer op. Dit heeft verschillende gevolgen:

  • Meer sparen: Mensen krijgen meer rente op hun spaargeld, waardoor ze geneigd zijn om meer te sparen.
  • Minder uitgeven: Door hogere leenkosten zijn consumenten en bedrijven minder geneigd om uitgaven te doen.
  • Minder lenen en investeren: Hogere rentes maken lenen duurder, wat leidt tot minder investeringen door bedrijven en beleggers.

Deze effecten hebben impact op de economie. Als consumenten en bedrijven minder uitgeven, betekent dit ook dat er minder geproduceerd en verdiend wordt. Dit kan weer resulteren in hogere werkloosheid en minder harde groei van de economie.

Een lagere rente betekent dat geld relatief goedkoop is: lenen kost (bijna) niets (0% of zelfs negatieve rente is mogelijk zoals we in 2021/2022 zagen) en sparen levert daarmee niets op. Dit heeft een paar gevolgen:

  • Minder sparen: Als je weinig tot geen rente krijgt op je spaargeld, waarom zou je dan veel sparen?
  • Meer uitgeven: Als je spaargeld toch niet veel oplevert, is het aantrekkelijker om het meteen uit te geven.
  • Meer lenen: Geld lenen kost bijna niets, dus je zult sneller geneigd zijn om een lening af te sluiten, zet die studiefinanciering maar aan! Ook voor bedrijven is het een goede tijd om leningen te nemen en te investeren in groei.

Monetair beleid kan expansief of restrictief zijn. Dit verwijst naar wat voor effect het beleid heeft op de hoeveelheid geld in omloop, ook wel globale liquiditeit genoemd. Expansief gaat gepaard met lage rentes en een toename in de geldhoeveelheid door de vele nieuwe leningen, opkoopprogramma's en andere instrumenten. Restrictief monetair beleid verwijst naar een krimp in de geldhoeveelheid en wordt vaak gerealiseerd met hogere rentes.

Zoals eerder benoemd zijn prijsstabiliteit en economische groei de twee doelstellingen van centrale banken. Met prijsstabiliteit wordt een koopkrachtafname van 2% per jaar bedoeld; dit kennen we als inflatie. Periodes van lage rentes hebben vaak als gevolg dat het algemeen prijspeil van producten harder stijgt dan die 2% doelstelling. Om inflatie te bedrukken volgt de centrale bank vaak met restrictief beleid, wat de geldhoeveelheid in omloop verminderd en zo het prijspeil minder hard laat stijgen.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Bitcoin en het 'search-for-yield' fenomeen

Het 'search-for-yield'-fenomeen speelt een belangrijke rol in de manier waarop lage rente bitcoin en andere investeringen beïnvloedt. Dit concept verwijst naar de neiging van beleggers om elders naar rendementen te zoeken wanneer traditionele, risicoloze investeringen weinig opleveren. Met risicoloze investeringen wordt er vaak kortlopende staatsobligaties bedoelt, omdat in theorie een overheid niet failliet kan gaan en altijd zijn schulden betaald. Het ontvangen rendement is dus zo risicovrij.

Als belegger is het in zo'n situatie vrij eenvoudig om je koopkracht te behouden of zelfs te laten groeien. Er is een soort veilige basis die fungeert als referentiepunt voor andere, meer risicovolle investeringen. Waarom zou je extra risico nemen voor een investering die misschien net iets meer oplevert, maar een stuk onzekerder is, als je je geld gewoon bij de bank kunt stallen en er toch financieel op vooruit gaat?

Echter, wanneer de rente laag is of zelfs op nul staat, verdwijnen deze veilige rendementen. Beleggers worden dan gedwongen om naar andere, risicovollere investeringen te kijken om enige vorm van rendement te behalen. Dit verklaart waarom tijdens de periode van lage rente tijdens de COVID-19 pandemie, aandelenmarkten, de huizenmarkt en bitcoin naar recordhoogtes stegen.

Naast dat bitcoin een uniek investeringsgoed is—denk aan de schaarste (een maximumaantal van 21 miljoen bitcoin in omloop), de decentralisatie van het netwerk en het ontbreken van derdepartijrisico—wordt bitcoin nog aantrekkelijker als de rente laag staat.

De eerstvolgende renteverlaging

Ik hoor je denken: 'Dat klinkt goed, wanneer kan ik die renteverlagingen verwachten?' Nou, de Europese Centrale Bank (ECB) is dit jaar voorzichtig begonnen met het verlagen van de rente. Daarnaast hebben ook de centrale banken van Zweden, Canada en Zwitserland dit jaar al de rente verlaagd.

Echter, de belangrijkste centrale bank ter wereld, de Federal Reserve (FED) van Amerika, heeft dat nog niet gedaan. Met de nadruk op 'nog', want er wordt verwacht dat voorzitter Jerome Powell tijdens het volgende rentebesluit op 18 september een verlaging van 25 tot 50 basispunten (0,25% / 0,50%) zal aankondigen.

Of dit de bitcoin koers op korte termijn een duw in de rug zal geven blijft altijd de vraag, wij houden het nauw in de gaten en zullen je hier op bitcoin.nl op de hoogte houden!


Denk je er aan om bitcoin te kopen? Doe het gemakkelijk en snel via de Bitonic App. De bitcoin app voor mensen met een hobby, met alleen bitcoin en geen ingewikkelde hypecoins. Download 'm hier.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.