Deze bitcoiner wil de nieuwe president van Suriname worden
“Het is tijd voor verandering”, zegt Maya Parbhoe vastberaden. En deze verandering is bitcoin. Parbhoe heeft aangekondigd zich kandidaat te stellen voor de Surinaamse verkiezingen in 2025 en wil president worden onder de vlag van de nieuwe Nationale Libertaire Partij. Hierbij zal de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel haar politieke speerpunt zijn. "Suriname heeft decennialang geleden onder corruptie en inefficiëntie, met Bitcoin zien we een pad naar transparantie, gerechtigheid en voorspoed."
El Salvador
Een paar dagen na haar aankondiging is Parbhoe te vinden in El Salvador, het eerste land ter wereld dat in 2021 aankondigde bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen. Sinds het aantreden van President Nayib Bukele in 2019 is in het Latijns-Amerikaanse land een andere wind gaan waaien. Naast het invoeren van Bitcoin, trad de jonge politicus hard op tegen de hardnekkige criminele bendes. Ondanks bezorgdheid onder internationale toeschouwers leverde zijn beleid hem een overweldigende herkiezing op afgelopen februari.
Parbhoe ziet de koers van El Salvador’s als voorbeeld voor Suriname: "Van de 'moordhoofdstad van de wereld’, naar een bloeiende economie die investeerders aantrekt en toerisme ziet stijgen. Bukele heeft hier geen loze beloftes verkondigd, hij heeft het ook gedaan."
Net als in El Salvador, moet ook het roer in Suriname compleet om, aldus Parbhoe. Haar kritiek op de huidige regering is niet mals. Parbhoe beschuldigt de huidige machthebbers van fraude, diefstal en nepotisme. “Kijk maar naar wat er met New Surfin en de Port of Nickerie is gebeurd, daar zijn heel veel zakken gevuld ten koste van de Surinaamse samenleving”, vertelt Parbhoe. “En President Santokhi zette z’n eigen vrouw in de Raad van Commissarissen van Staatsolie.”
Bitcoin in Suriname
Met Bitcoin als speerpunt van haar politieke campagne, wil Parbhoe het hele systeem veranderen. "Mijn eerste daad als president zal zijn om bitcoin te erkennen als wettig betaalmiddel. Daarnaast zullen we een economische ontwikkelingszone creëren met minimale beperkingen en lage belastingen, en starten we een landelijke educatiecampagne over het gebruik van bitcoin," legt Parbhoe uit.
Ze gelooft sterk in de kracht van decentralisatie en ziet bitcoin als een middel om de economische macht terug te geven aan de Surinaamse bevolking. “Fiat ligt aan de basis van zoveel problemen in de wereld. We leven in een wereld met zoveel overvloed, vooral in Suriname. Maar in het huidige systeem vloeit alle welvaart naar de 1%”.
Campagne
De ideeën zijn helder. Maar in een land als Suriname, dat in feite onder curatele staat bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zal vertrouwen in een nieuwe radicale aanpak niet vanzelfsprekend zijn. Hoe gaat Parbhoe dit doen?
"We gebruiken El Salvador als voorbeeld", antwoordt ze. "We tonen de concrete voordelen: economische groei, toegenomen veiligheid en een bloeiende toeristenindustrie. En Suriname heeft na decennia financieel wanbeleid genoeg voorbeelden van hoe het niet moet."
Parbhoe is zich bewust van de uitdagingen, maar is optimistisch over haar kansen. "Veertig procent van onze bevolking is onder de 35. Zij zijn klaar voor verandering. We leven in een tijd waarin technologie de sleutel kan zijn tot economische vrijheid en vooruitgang. Waarom zouden we vasthouden aan verouderde systemen die toch niet werken?"
Eerder bezocht Bitcoin.nl al het Fruit for Sats programma in Suriname, waar weeskinderen gratis Bitcoineducatie krijgen van de Surinaamse Bitcoingemeenschap. Lees dat verhaal hier.